Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIJEČNIČKA GREŠKA

Svaka druga bolnica nije osigurana od pogreške

kirurzi
Foto: ilustracija
11.11.2014.
u 15:30

Predviđa se limit od milijun kuna godišnje po štetnom događaju, odnosno najviše dva štetna događaja od po četiri milijuna kuna

Premda je propisano Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, osiguranje od profesionalne odgovornosti nema čak 45% zdravstvenih ustanova pa su odštete nerijetko išle na teret državnog proračuna. Osiguranje je obveza svih institucija u EU pa je Ministarstvo zdravlja objavilo javni natječaj za prikupljanje ponuda za usluge osiguranja za 42 zdravstvene ustanove.

Tu spadaju četiri KBC-a te najveće kliničke bolnice. U potpunosti će imati pokrivenu odgovornost liječnika od profesionalne odgovornosti, ali i odgovornost ustanova prema njihovim djelatnicima, kao i niz raznih rizika materijalne štete (poplava, lom stroja itd.).

– Ušteda se procjenjuje najmanje 15 milijuna kuna godišnje na premijama, a uz puno šire pokriće šteta od danas dostupnog. Kad bi svaka ustanova ugovarala pojedinačno pokrića, premija osiguranja iznosila bi oko 40 milijuna kuna – kažu u Ministarstvu. Za osiguravanje od profesionalne odgovornosti, uz ukupni godišnji limit od 20 milijuna kuna, predviđa se limit od milijun kuna godišnje po štetnom događaju, odnosno maksimalno dva štetna događaja od četiri milijuna kuna po svakom.

>> Neke bolnice u kojima se 
ne čeka – i ne primaju djecu

>> Od ginekologa traže 5 milijuna kuna zbog prekida specijalizacije!

Komentara 5

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
15:41 11.11.2014.

...a sada žele napraviti posla odvjetnicima specijaliziranim za zdravstvo... dovesti odvjetnike u hodnike bolnica, kao u filmovima.... i utuživati ne samo stvarne pogreške... nego ih izmišljati... da bi isti imali malo više posla... a na kraju će početi ovršivati bolnice...

EU
eurobanana
15:58 11.11.2014.

Mafija lobi u medizini i Farma industriji zabranjuje sve sto su prirodni ljekovi radi miljarde u stotinama profita ---pitajte Vargu ..koliko kosta Hrvatska Posta ..(1 Kuna ) ili ??

NV
novo vriijeme
17:09 11.11.2014.

Koje normalno osiguravajuće društvo bi ovakvo zdravstvo osiguralo. Jedino ako imaju dobro organiziranu mrežu koja osigurava da niti jedan pacijent ili samo nekoliko dobije odštetu .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije