Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Debakl

Neke bolnice u kojima se 
ne čeka – i ne primaju djecu

Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/2
06.11.2014.
u 07:45

Na popis bolnica u kojima djeca mogu na pregled stavili i kliniku za gerijatriju, psihijatrijsku ustanovu...

U 36 od 48 bolnica djeca do 18 godina sada dolaze na red unutar 90 dana, što je bio cilj – rekla je ravnateljica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Tatjana Prenđa Trupec u utorak na novinarskom brifingu. Ta velika vijest za male pacijente prezentirana je novinarima uz projekciju na kojoj je nabrojeno tih 36 bolnica. Međutim, dobar dio tih bolnica – i ne prima djecu.

Rak-rana zdravstva

Konkretno, na popisu bolnica koje su predstavljene kao ustanove u kojima djeca ne čekaju dulje od 90 dana jest i psihijatrijska bolnica Sveti Rafael Strmac koja je specijalizirana za – palijativnu skrb. Nadalje tu je i Klinika Vrapče koja također ne prima mlađe od 18 godina, kao ni Specijalna bolnica Duga Resa ili Specijalna bolnica Lipik, iz koje su nam potvrdili da djeca i ne mogu biti njihovi pacijenti. I tako je velika vijest o konačnom smanjenju listi čekanja, i to za najranjiviju skupinu, za djecu, postala prilično upitna. Osim činjenice kako niz nabrojenih zdravstvenih ustanova nema nikakve veze s djecom, diskutabilan je i podatak o čekanju u onima u kojima se djeca doista i mogu liječiti.

Recimo, neke zahvate će ipak čekati dulje od 90 dana, kao što je primjerice operacija krajnika u KB-u Merkur, gdje će dijete na red doći u ožujku. Na istom događanju u HZZO bio je i ministar zdravlja Siniša Varga, koji je odmah nakon dolaska na tu poziciju u HZZO-u povjerio zadatak smanjenja listi čekanja koje su više puta istaknute kao rak-rana zdravstva. Ovo su trebali biti prvi konkretni rezultati rada čak stotinu zaposlenika HZZO-a, no, na popisu nema nijednog KBC-a gdje su liste čekanja duge, a nema ni, izuzev Merkura, nijedne kliničke bolnice u kojoj djeca doista ne čekaju dulje od 90 dana. Ako se, primjerice, kao roditelj suočavate s dugim čekanjem za logopeda djetetu i kontaktirate s bolnicom na zagrebačkom Goljaku, koja je također na popisu, dobit ćete odgovor da je taj specijalist ipak dostupan samo za njihove pacijente.

Pratili prve preglede

Na naš upit ovu su situaciju iz HZZO-a objasnili sljedećim odgovorom:

“Za e-Liste narudžbi pratili smo prve preglede, a ne samo dijagnostiku. HZZO-u je cilj da djeca ne čekaju dulje od 90 dana za npr. prvi pregled kod oftalmologa ili kardiologa.” Do zaključenja broja iz Ministarstva zdravlja nisu imali komentar. Istodobno, djeca na EEG u Vinkovcima čekat će do prosinca 2015., otkriva podatak iz sustava listi čekanja HZZO-a.

>> Varga: Apsolutno nitko neće biti zakinut izlaskom HZZO-a iz riznice

Komentara 8

Avatar johny21
johny21
08:06 06.11.2014.

Bože sačuvaj, postoji li veća farsa od ove!

Avatar tohdzvrapcejug
tohdzvrapcejug
08:32 06.11.2014.

Sustav besprijekorno funkcionira,,još jedan poticaj za optimizam ministra Grčića

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
08:16 06.11.2014.

... jer mu je osnovni cilj preusmjeriti profitabilne poslove privatnim izvršiteljima... a neprofitabilne ostaviti javnoma... i plaćati usluge više... da se njemu i partnerima isplati... i zato već mjesecima radi nove cjenike... s novim viših cijenama...kako je i obećao zubarima, ljekarnicima i drugima... a nije ga briga kako bi poslovale bolnice i druge javne ustanove ukoliko im ne bude plaćao, nego tek po izvršenju... stoga i ima potporu privatnih pružatelja zdravstvenih usluga i zakupaca... jer se radi o pogodovanju njima... i ponovnoj provedbi stihijskih izmjena... i pogodovanja odabranima na štetu pacijenata...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije