Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Idući tek 2026. godine

Sutra nas na nebu očekuje plavi Supermjesec: Vidjet će se i Saturn

Plavi Mjesec, pojava punog Mjeseca dva puta u jednom kalendarskom mjesecu
Igor Kralj/PIXSELL
29.08.2023.
u 09:32

Supermjesec je specifičan jer je 16% svjetliji od prosječnog, a izgledom je veći od punog Mjeseca. Ovaj fenomen nastaje kada je Mjesečeva orbita najbliža Zemlji, u trenutku punog Mjeseca.

U srijedu ćemo imati priliku vidjeti plavi Supermjesec. Ovaj naziv označava označava drugi puni mjesec unutar jednog mjeseca. Prvi se mogao vidjeti 1. kolovoza. Činit će se čak i bliži Zemlji od Mjeseca sa početka kolovoza. Uz plavi Supermjesec, na nebu će se moći vidjeti i Saturn.

Supermjesec je specifičan jer je 16% svjetliji od prosječnog, a izgledom je veći od punog Mjeseca. Ovaj fenomen nastaje kada je Mjesečeva orbita najbliža Zemlji, u trenutku punog Mjeseca. Takva pojava moguća je jer Mjesecu treba 29.53 dana da obiđe oko Zemlje, dok kalendarski mjesec može trajati 31 dan. Posljednji će biti 28. rujna, a naziva se i Mjesec žetve, navode iz NASA-e.

Samo 3% punih Mjeseca čine plavi Mjeseci, a sljedeći će biti vidljiv tek u svibnju 2026. godine. 2037. godine ova pojava bit će vidljiva i u siječnju i u ožujku.

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Nevrijeme haralo Istrom: Pogledajte snimku tornada-pijavice kod Rovinja

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Brko
Brko
11:57 29.08.2023.

Šteta što ga nećemo moći vidjeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije