Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sutra kreće isplata nacionalne naknade za starije osobe za ožujak: Objavljeni su svi detalji

Najviše korisnika dolazi iz Vukovarsko-srijemske županije, Zagrebačke, Osječko-baranjske, Grada Zagreba i Splitsko-dalmatinske županije.
15. travnja 2021. u 14:09 0 komentara 4903 prikaza
Sisak: Umirovljenici u šetnji gradom tijekom sunčanog dana
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

U petak, 16. travnja, počinje isplata nacionalne naknade za starije osobe za ožujak korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama, izvijestio je u četvrtak Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO).

HZMO navodi kako će nacionalnu naknadu za starije osobe dobiti 4592 korisnika  (65,24 posto žena i 34,76 posto muškaraca), za što je osigurano 3.587.466 kuna iz državnog proračuna.

Do 31. ožujka HZMO je zaprimio 8659 zahtjeva, od čega je još u obradi 1011, koje nije bilo moguće riješiti zbog nedostajućih podataka i nepotpunih zahtjeva (IBAN, odjava s osiguranja, i sl). Ostali podnositelji zahtjeva nisu ostvarili pravo jer ne ispunjavaju uvjete propisane Zakonom o nacionalnoj naknadi za starije osobe, poput duljine prebivališta u Hrvatskoj, godina života, iznosu prihoda po članu kućanstva i sl.

Zagreb: Plenković objavio da će umirovljenici dobiti covid dodatak u iznosima od 400 do 1200 kn IVA BOBAN VALEČIĆ Od svima istog COVID-dodatka pravednije bi bile ciljane uplate umirovljenima

Najviše korisnika dolazi iz Vukovarsko-srijemske županije, Zagrebačke, Osječko-baranjske, Grada Zagreba i Splitsko-dalmatinske županije.

HZMO podsjeća kako pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života s prebivalištem na  području RH u neprekidnom trajanju od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, što je osnovni uvjet.

Uz to, uvjeti su da nije korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju, da njegov prihod i/ili prihod članova njegovoga kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi utvrđeni iznos nacionalne naknade za starije osobe od 800 kuna te da nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi.

Sisak: Umirovljenici u šetnji gradom tijekom sunčanog dana COVID-DODACI ZA 850.000 UMIROVLJENIKA Umirovljenici će već u travnju dobiti od 400 do 1200 kuna

Također, da mu nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi, kao i da nije sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja. 

Iznimno, korisnik prava na mirovinu i korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu može ostvariti pravo na naknadu pod uvjetom da se na njegov zahtjev obustavi isplata mirovine, odnosno utvrdi prestanak prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pripada od dana podnošenja zahtjeva. Korisniku mirovine pravo pripada od prvoga dana nakon obustave isplate mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, a korisniku zajamčene minimalne naknade od prvoga dana nakon prestanka prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Zbog 39 litara ulja
Bugarin proživljava dramu u Hrvatskoj: Dobio visoku kaznu, boravi u vozilu na granici
HUO
SAMO NA VEČERNJI TV-U OD 13 SATI
Doznajte kako se možete osigurati i financijski zaštititi od privatnih i poslovnih rizika
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.