Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBUSTAVLJENI LETOVI

Sutra bi se mogle otvoriti sve luke na Jadranu; Pleso i dalje zatvoren

vulkan, zagreb, aerodrom (1)
Petar Glebov/PIXSELL
17.04.2010.
u 10:10

Večeras će strujanje zraka promijeniti smjer. Pa će i glavnina prašine opet ići opet sjevernije od nas, prema srednjoj Europi, preko Češke i Poljske prema Rusiji.

Kontrola zračne plovidbe očekuje da bi sutra tijekom poslijepodneva ili navečer mogle biti otvorene zračne luke na Jadranu, odnosno zračne luke Pula, Zadar i Lošinj, ako vremenski uvjerti ostanu povoljni, dok bi zračna luka Pleso trebala ostati zatvorena. Ako se sutra otvore sve luke kao što je planirano, svi aerodromi na Jadranu biti će otvoreni jer se nisu zatvarale luke Split i Dubrovnik.

Znanstvenici upozoravaju kako se stanje s vulkanskom prašinom pogoršava zbog povećanja vulkanske aktivnosti te prognoziraju pogoršanje uvjeta i u europskom zračnom prometu. Agencija Eurocontrol predviđa da sljedećih 24 sata neće doći do poboljšanja uvjeta u zračnom prometu. Za sada se zbog obustave letova procjenjuje gubitak za avionske kompanije od 200 milijuna dolara.

Eurocontrol, agencija koja kontrolira zračni promet u 38 zemalja, objavila je podatak kako se očekuje promet od samo 6000 zrakoplova naspram 22 tisuće polijetanja, uobičajene za subotu.

Aerodromi su zatvoreni u Sloveniji te Bosni i Hercegovini te u sjevernoj Italiji. Danas prijepodne svoje aerodrome počela je zatvarati i Bjelorusija i Ukrajina, zatvoren je aerodrom u Kijevu, te još tri zračne luke. Zračne luke djelomično su zatvorene i u Srbiji, Litvi, Norveškoj, Švedskoj i Francuskoj.

Dio oblaka vulkanske prašine stigao je jutros i nad sjevernu i središnju Hrvatsku, Slavoniju i Istru, ali radi se o manjoj koncentraciji čestica, koja nije vidljiva ljudskom oku. Zbog te prašine i dalje je nad većim dijelom Hrvatske obustavljen sav zračni promet.

>>Zatvoren zračni prostor nad dijelom RH zbog vulkanske prašine

- Dio tog oblaka vulkanskog porijekla stigao je do sjevernog dijela hrvatske, ali radi se o premaloj koncentraciji čestica da bismo to vidjeli kao oblak. Prostim okom teško da ćemo vidjeti ta strujanja. Kada bi se mjerila koncentracija čestica, vjerojatno bi se zamijetilo da je povećana, ali to je i dalje premala koncentracija i vrlo razblažena. Takva mjerenja u Hrvatskoj ne radimo i pitanje da li ih itko u ovom trenutku radi - izjavila je za Vecernji.hr dežurna prognostičarka DHMZ-a Ankica Stojanović, te dodaje da je i vremenska prognoza povoljna za Hrvatsku:
-  Već do kraja dana strujanje zraka bi trebalo promijeniti smjer. Glavnina će ići opet sjevernije preko nas, prema srednjoj Europi, preko Češke i Poljske prema Rusiji.
Prema posljednjim jutrošnjim podacima Čakovec je vedar kao i sjever Hrvatski, a i južni dio mađarske je vedar. Na jugu Hrvatske je oblačno, ali ne zbog vulkana - poručuju iz DHMZ-a.

Zračni prostor vjerojatno ostaje obustavljen do kraja dana
S noći s petka na subotu, u 2 sata, zbog vulkanskog oblaka hrvatska Kontrola leta zatvorila je zračni prostor iznad Međimurja, Zagorja i Slavonije, kao i Zračnu luku Zagreb, službeno nam je potvrđeno. U 8 ujutro zabrana je slijetanja i polijetanja zrakoplova i nad sjevernim Jadranom. Zatvorene su zračne luke Pula, Rijeka, Zadar i Lošinj.

Otkazani letovi u Puli i Zadru, zatvoreni aerodromi i u Sloveniji i sj. Italiji
Zračna luka u Puli jutros je još službeno bila otvorena, ali većina letova je otkazana. Jutros je još na snazi bio let iz Pule za Zagreb u 16.25, ali je kasnio bio otkazan kao i gotovo svi ostali letovi Croatije Airlinesa u Hrvatskoj. U Zračnoj luci Zadar otkazani su svi današnji letovi. Otvoreni su još jedino aerodromi u Splitu i Dubrovniku.

Splitski aerodrom otvoren, ali poletio samo jedan zrakoplov
Za razliku od većine hrvatskih aerodroma, splitski je u subotu bio otvoren. Međutim, zbog situacije u zračnom prometu planirana 34 leta su otkazana, a poletio je samo jedan zrakoplov i to Croatia airlinesa koji je u 14 sati iz Splita uzletio prema Dubrovniku, a potom prema Rimu.

Tijekom jutra sletjela su dva zrakoplova - iz Prištine i Sarajeva. Oba leta trebala su završiti u Zagrebu pa je putnicima osiguran prijevoz autobusima. Zbog otkazanih letova oko 5000 ljudi ostali su bez prijevoza. (sv)


>>Zbog otkazanih letova oko 380 putnika ostalo u zadarskoj luci

>>Putnici zaglavili na zagrebačkom Plesu

Letove otkazuju da prašina ne ošteti zrakoplove
Nebojša Subanović s portala Meteo-info za vremensku prognozu rekao je da su kompanije odgodile letove zbog prašine koja bi im oštetila zrakoplove i tako prouzročila velike materijalne štete, a ne zbog toga što zrakoplovi ne mogu letjeti. Prašina ulazi u stratosferu, Zemljin omotač koji se nalazi deset kilometara iznad Zemlje gdje bi se mogla zadržati danima, mjesecima ili čak godinama pa bi letovi mogli biti odgođeni na duže vremena - objašnjava nadalje Subanović.

>>EK: Zračni prijevoznici dužni su svakome putniku vratiti novac


>>Fotogalerija: Vulkanska prašina blokirala zračni promet

Kanadski ministar vanjskih poslova Lawrence Cannon odgodio je posjet Hrvatskoj

Zbog oblaka vulkanskog pepela i paralize zračnog prometa, kanadski ministar ministar vanjskih poslova Lawrence Cannon odgodio je posjet Hrvatskoj, Rusiji i Finskoj. Cannon se u Zagrebu u utorak trebao sastati s predsjednikom Ivom Josipovićem i ministrom vanjskih poslova Gordanom Jandrokovićem, a novi datum njegova posjeta još nije određen.

Komentara 8

PU
pinjuhda_urednik
13:08 17.04.2010.

Unesite rublje i sve će biti u redu! Ne znam prvi put vidim i čujem za ovakvo nešto,tako da nemam pojma.Dok strani mediji upozoravaju na moguće velike posljedice,naši upozoravaju da unesemo rublje,ali svejedno više se bojim katastrofe koju kreiraju naši političari***,nego ovaj oblak! ***političari-mislim na sve koji imaju bilo kakvu vezu sa politikom

OB
-obrisani-
15:25 17.04.2010.

ma sve ovo je Panika, tipo Pandemija-gripe,...jer niko ne leti u Europi, svi Aerodromi zatvoreni,..jedino Lete ovi iz centra Erupcije-Icelanda..??.....\"cúdan-fenomen\"....

OB
-obrisani-
11:03 17.04.2010.

problem je ozbilniji nego se navodi,problem je što je oblak visoko i neće dospjeti u niže slčojeve atmosfere,moguć je pad temeperature, upitnost turističke sezone i poljoprivrede,protiv ovog ne možem ništa,osim ako se ne obratimo našim guzatim superhikovima koji nas vode..odnosno bandi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije