Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVOSUĐE Upravni sud oborio odluku Hrvatskog sabora o izboru sudaca Ustavnog suda

Sutkinja S. Banić ići će na popravni

02.02.2009.
u 19:00

Poništava se odluka Hrvatskog sabora o izboru troje sudaca Ustavnog suda RH od 9. svibnja 2008. u dijelu u kojem je za suca Ustavnog suda izabrana Slavica Banić, piše u odluci Vijeća Upravnog suda Republike Hrvatske sastavljenog od sudaca Dubravke Markt (predsjednice), Smiljane Mikuše i Borisa Markovića.

Oni su odlučivali o zahtjevu mr. sc. Mirjane Juričić iz Zagreba koja je tražila zaštitu Ustavom zajamčenih prava i slobode čovjeka i građanina vezano uz odluku Hrvatskog sabora o izboru troje sudaca Ustavnog suda.

Sabor je izabrao tri suca, među njima i Slavicu Banić za koju se u podnesku Mirjane Juričić navodi da ne samo što ne ispunjava uvjete navedene Ustavnim zakonom o Ustavnom sudu RH nego i uz prijavu nije priložila ni dokaze koji bi njezinu kandidaturu činili pravovaljanom. Slavica Banić pak tvrdi da je odluka Sabora temeljena na Prijedlogu saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav u kojem je navedeno da svi kandidati, pa tako i ona, ispunjavaju uvjete.

Međutim, Vijeće Upravnog suda RH drži da je Slavica Banić dokazala samo dio uvjeta koji propisuju da kandidat mora biti diplomirani pravnik s najmanje 15 godina radnog iskustva u pravnoj struci te da se u toj struci istaknuo znanstvenim i stručnim radom.

Slavica Banić priložila je potvrdu da ima 15 godina, 9 mjeseci i 26 dana staža te da je radila u Uredu za zakonodavstvo Vlade RH od travnja 2004. do travnja 2007. godine. Za ostali staž, u vrijeme dok je radila u Zagrebačkoj banci i u Danskoj humanitarnoj organizaciji, nije donijela potvrdu o vrsti rada.

Stoga je Vijeće Upravnog suda poništilo odluku Hrvatskog sabora vezanu uz izbor Slavice Banić. Odluka Vijeća, suprotno praksi, nije objavljena na internetskim stranicama, a neslužbeno doznajemo da je izazvala pomutnju u vrhu Sabora i HDZ-u. Nije ni čudno, u pitanju je blamaža.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije