Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USKOK TRAŽI IZUZEĆE

Sutkinja Smiljanić: Bila bih glupa da sam bila na večeri sa Sanaderom!

ivo i jasna
Foto: Privatna arhiva
1/6
06.07.2016.
u 13:00

Fotografija koju je snimio netko iz Sanaderova društva ide u prilog očitovanja sutkinje Smiljanić o spornoj večeri u Novom Vinodolskom

USKOK je jučer tražio izuzeće sutkinje Jasne Smiljanić u predmetu Planinska protiv Ive Sanadera. Povod su medijski napisi o njezinim kontaktima s odvjetnikom Goranom Suićem, osobom od Sanaderova povjerenja (i bivšim braniteljem), i to 26. svibnja u Novom Vinodolskom i 10. lipnja u Zagrebu. USKOK obrazlaže kako sutkinja te kontakte nije decidirano opovrgnula pa se stoga u javnosti može stvoriti “objektivno opravdana bojazan“ da više ne bi bila nepristrana u postupanju u predmetu Planinska.

Ne prolazi test nepristranosti

Sudac mora izbjegavati okolnosti koje objektivno mogu stvoriti sliku o njegovoj pristranosti, obrazlaže USKOK te ističe i da Europski sud za ljudska prava inzistira da je u demokratskom društvu od temeljne važnosti da sudovi uživaju povjerenje javnosti. Sutkinja Smiljanić po njihovu sudu više ne bi mogla proći objektivni test nepristranosti ESLJP-a.

Jutarnji list je, a potom i Nacional, pisao o tomu da su očevici vidjeli Sanadera i Smiljanić u konobi Lucija u Novom Vinodolskom, inače u vlasništvu obitelji HDZ-ova ministra Olega Butkovića. Sutkinja je potvrdila mogućnost da je bila tamo jer, kad je u Novom Vinodolskom, a bila je za Tijelovo, tamo ide na ručkove i večere. Nije isključila mogućnost da je srela odvjetnika Suića jer se često sreću i pozdrave u Novom Vinodolskom, gdje on ljetuje, a susjedi su i u Zagrebu. Ali Sanadera sigurno nije vidjela. U Zagrebu je moguće da su se istodobno zatekli u pauzi suđenja u nekom od okolnih kafića koje posjećuju suci, odvjetnici, stranke...

Odvjetnik Suić poriče susret

Suić poriče susret sa sutkinjom iako ju je vidio u drugom dijelu konobe pune gostiju, dok su za njegovim stolom bili Sanader i Luka Bebić sa suprugama.

Jučer nam je sutkinja Smiljanić rekla kako će u očitovanju na zahtjev USKOK-a napisati što je već javno rekla te je dodala: – Nije istina da sam s Ivom Sanaderom sjedila za stolom i ručala, kako pišu mediji. Pa bila bih glupa da sam to napravila – kaže i dodaje kako je pravo svake stranke da traži izuzeće suca. O tomu će odlučiti Dražen Jakovina, v. d. predsjednika ŽS-a u Zagrebu.

Večernji list je preksinoć dobio fotografiju koju je snimio netko iz Sanaderova društva, a na kojoj se iza njega u natkrivenom dijelu konobe, za stolom uz more može prepoznati sutkinja Smiljanić u društvu žene. Sanader joj nije u vidokrugu, udaljeni su i okrenuti gotovo pa leđima.

Inače, sutkinja Smiljanić u travnju je, umjesto da objavi presudu za Planinsku, preotvorila raspravu kako bi kroz treće, kombinirano financijsko-građevinsko vještačenje razjasnila neke okolnosti. Neslužbeni izvori sa suda tvrdili su da se preokret dogodio jer se druga dva člana vijeća nisu složila da Sanader bude oslobođen ili kažnjen blaže od pet godina. Smiljanić je i kandidatkinja za predsjednicu svog suda. Novi nalaz je gotov i suđenje je pred izmijenjenim vijećem, jer je jedna članica otišla u mirovinu, trebalo formalno krenuti ispočetka. U slučaju izuzeća bit će ponovljeno. To bi bilo treće izuzeće sudaca u tri Sanaderova predmeta.

>> Sanader i HDZ ponovno na optuženičkoj klupi u slučaju Fimi media

Komentara 19

SK
skategat
13:42 06.07.2016.

što je fotograf želio ovjekovječiti ovom fotkom, mlinac za papar i sanadera koji žmiri, plus pola restorana na kojem se ništa ne zbiva? nije mi jasno zašto bi netko to fotografirao, osim upravo kao alibi.

SI
simekapulica
13:55 06.07.2016.

fotografija ide u prilog očitovanju sutkinje??? kako? mogli su se sastati na wc-u, na parkingu restorana......

Avatar Getrib
Getrib
17:00 06.07.2016.

Sanadera u kućni pritvor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije