Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na čelu NP Plitvice

Šutić na odlasku: Radio sam transparentno i poštovao zakone

branislav šutić (1)
Foto: Iva Vidović/VLM
1/3
15.06.2012.
u 15:00

Ruža Poznanović, direktorica financija, nova je i privremena ravnateljica nacionalnog parka

S današnjim danom Branislav Šutić i službeno odlazi s funkcije ravnatelja Nacionalnog parka Plitvička jezera nakon što je 6. lipnja sada već bivšoj ministrici zaštite okoliša Mireli Holy dao svoj mandat na raspolaganje što je ona i uvažila.

Na Plitvicama se danas oprostio sa svojim kolegama, ali i novinarima kojima je zahvalio na odličnoj suradnji. Zbog mnogih medijskih napisa posljednjih mjeseci o njegovoj funkciji posljednje tri godine i devet mjeseci te istupima bivšeg ravnatelja Borislava Perice, Šutić je donio podeblju dokumentaciju koja pokazuje da tijekom mandata nije radio protuzakonito.

Također je istaknuo da je njegov mandat bio legalan i legitiman, suprotno od onoga što se insinuiralo u medijima.

– Došao sam s radnoga sastanka s timom ljudi koji je zajedno sa mnom ove četiri godine vodio nacionalni park, ali prije nego što ću išta reći, mislim da sam dužan da vama medijima kažem da sam legitimni ravnatelj nacionalnog parka jer neki su mediji objavili da nisam – počeo je Šutić.

Podsjetio je na odluku Ustavnoga suda RH kojom je zbog neobrazloženja odluke o imenovanju Branislava Šutića ravnateljem 2008. godine, uvažena tužba njegova prethodnika Borislava Perice. Obrazloženje svoga imenovanja ima od bivše ministrice Holy.

Nakon što je proteklih tjedana bio putem medija izložen optužbama gospodine Perice, i Šutić je imao mnogo toga reći na temu poslovanja svoga prethodnika.

– Ovih dana špekulira se oko nekih nezakonitosti u nacionalnom parku i prvenstveno radi sebe, ovog Parka, ovih djelatnika i svoje obitelji moram objasniti situaciju. Godine 2008. kada sam došao na čelo Parka dug je iznosio oko 350 milijuna kuna. Danas smo vratili i smanjili dug za 180 milijuna kuna. Postoji dokumentacija koja govori da je moj mandat obilježen vraćanjem nastalih dugova. Dva najveća duga koja su nam stvarala probleme, a jedan od njih je bio i jamstvo Vlade RH, od 37 milijuna kuna vratili smo 32 milijuna. Kolegica koja će nakon mene voditi Park i ja smo se dogovorili da se do kraja rujna vratiti i preostalih pet milijuna kuna, objasnio je Šutić te nastavio.

– Gospodin koji mene optužuje za nepoštovanje Zakona o javnoj nabavi, u svome je mandatu nepoštivajući Zakon o javnoj nabavi pogodbom napravio ugovore za 72 milijuna kuna. Kada sam došao u nacionalni park, direktor financija, šef kontrole i pravnica su mi rekli, ravnatelju, ugovori nisu u skladu sa zakonom. Prekinuo sam oko sedamdesetak ugovora koji nisu bili u skladu sa zakonom. Uz 72 milijuna kuna nepoštivanja Zakona o javnoj nabavi prodavao je imovinu i sebi i drugima. Postoji dokumentacija u Parku. Kada me se optužuje da sam radio nagodbu s poduzećem Gacka na 1,8 milijuna kuna onda vam moram reći da je to dug koji datira iz 1998. ili 2000. godine i nisam radio nikakvu nagodbu nego je došlo do sudske ovrhe koja je u mom mandatu došla na naplatu. Kolega koji govori da je to mogao napraviti na 22 milijuna pet godina prije mene onda držim da je odgovoran za su-kamatu koja je u mom mandatu dosegla oko 70 milijuna kn. Njegov je cilj bio da Park ne rješava dugove nego da kamate rastu, bio je detaljan od danas bivši ravnatelj Plitvica.

Za kraj je zamolio sve institucije u RH da provjere poslovanje rada Nacionalnog parka Plitvička jezera za vrijeme njegova mandata i da provjere poslovanje u mandatu Borislava Perice te izrazio nadu da će se nakon te provjere dati informacije hrvatskoj javnosti o poslovanju Parka.

– Radio sam transparentno i poštovao sam zakone i molim da se moje poslovanje potpuno provjeri i molim da institucije probaju doći do netransparentnosti i nepoštovanja zakona kolege prije mene. Prije godinu i pol dobili smo i zahtjev od policije da dostavimo svu dokumentaciju i vjerujem da će pravna država pokazati učinkovitosti i kako se u Parku više neće raditi bez poštovanja zakona Republike Hrvatske – zaključio je.

Ministarstvo zaštite okoliša za vršiteljicu dužnosti ravnatelja Nacionalnog parka, do dolaska novog ravnatelja 15. rujna, imenovala je Ružu Poznanović iz Rastovače, dosadašnju direktoricu financija u Parku i, kako je sama istaknula, prvu ravnateljicu rođenu u tom Nacionalnom parku.

Komentara 1

LO
lora
15:57 15.06.2012.

Nije Ruža nego Roža, sad smo tek najebali kad njena obitelj preuzme cijeli Park. Što se tiče Šutića, bio je puuuuno bolji od parice i ima istine u onome što mu je Milinović odgovorio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije