Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.09.2016. u 13:48

Rektoru Borasu nakon jasnog mišljenja Ministarstva nije ostao manevarski prostor

Dekan Filozofskog fakulteta prof. dr. Vlatko Previšić s današnjim danom, zadnjim u akademskoj 2015./2016. godini, po sili zakona mora u mirovinu. Takva jasna poruka ministra znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. Predraga Šustara okončala je dramu na Filozofskom fakultetu, smanjila neizvjesnost studenata i profesora, ali i olakšala rektoru Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Damiru Borasu da čovjeka koji ga je naslijedio na dekanskom mjestu pošalje u mirovinu.

Nakon jasne i precizne upute i mišljenja iz Ministarstva, rektoru Borasu nije preostalo mnogo manevarskog prostora i za očekivati je da tumačenje i praktički naputke koje je sam zatražio iz mjerodavnog Ministarstva obrazovanja neće dovoditi u pitanje. To više što je mišljenje Ministarstva opširno i temeljito, što se u njemu jasno upozorava na nemogućnost obnašanja dekanske dužnosti nakon prestanka aktivnog nastavničkog angažmana. I nakon 70. godine života, na što su već ranije rektora Borasa i dekana Previšića upozorili pravni stručnjaci Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. No pravni eksperti rektora Borasa mislili su drugačije. I sad se pokazalo, očito, pogrešno.

Ministar Šustar, koji je odluku donio nakon savjetovanja s pravnim stručnjacima, i unatoč pritiscima kojima je bio izložen da ne dira prof. Previšića, ostao je dosljedan izjavi da će u svojim postupanjima prvenstveno voditi računa o interesima studenata. Jer, dodao je, kao nastavniku oni su mu najbliži unatoč tome što kao ministar mora voditi računa o cijelom sustavu. Predrag Šustar, inače profesor na riječkom Filozofskom fakultetu s dekanskim iskustvom iza sebe, tako je na samom kraju svog kratkog ministarskog mandata pokazao odlučnost i spremnost da riješi kad su drugi bježali i vrući krumpir bacali u tuđe ruke.

Mnogi su mu u proteklom razdoblju zamjerali neodlučnost i neodređenost, no u trenutku kad je zaista trebalo, ministar Šustar pokazao je da može biti i odlučan i precizan. 
I da ne ostavlja dvojbu.     

>> Šustar presudio: Dekan Previšić treba ići u mirovinu sa zadnjim danom ove akademske godine

>> Plenumaši s Filozofskog su lijevi šatoraši

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije