Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEOGRAD:

Susret norveških dužnosnika s Kurtijem je 'promoviranje velike Albanije'

Albin Kurti
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
09.10.2019.
u 22:33

"Svako tko se u Prištini sastane sa čovjekom koji pretendira biti premijer tzv. Kosova uz zastavu Albanije, legalizira ideju 'velike Albanije', odnosno priključenja tzv. Kosova Albaniji“, navodi se u pisanoj izjavi srbijanskog šefa diplomacije Ivice Dačića

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije u srijedu je najoštrije osudilo susret pobjednika kosovskih izbora i vođe pokreta Samoodređenje Albina Kurtija s visokim dužnosnicima Norveške, koji je upriličen uz zastavu Albanije, što je službeni Beograd ocijenio kao „davanje legitimiteta provokacijama“, sračunatim na promociju velike Albanije.

Sastanku s Kurtijem su, kako se navodi u priopćenju srbijanskog ministarstva, nazočili specijalni predstavnik za zapadni Balkan ministarstva vanjskih poslova Norveške Arne Sanes Bjornstad, te veleposlanik Norveške na Kosovu Jens Erik Grondahl.

„Vođa Samoodređenja Albin Kurti poznat je kao zagovornik stvaranja tzv. velike Albanije. Svako tko se u Prištini sastane sa čovjekom koji pretendira biti premijer tzv. Kosova uz zastavu Albanije, legalizira ideju 'velike Albanije', odnosno priključenja tzv. Kosova Albaniji“, navodi se u pisanoj izjavi srbijanskog šefa diplomacije Ivice Dačića.

Ministarstvo drži da se „sve zemlje članice Ujedinjenih naroda, a poglavito zemlje u Europi, moraju suzdržati od davanja legitimiteta takvim provokacijama“.

Pokret Samoodređenje Albina Kurtija osvojio je najviše glasova na nedjeljnim prijevremenim kosovskim izborima, a Kurti je vjerojatni budući premijer Kosova. Prištinski mediji objavili su da Kurti u svom uredu drži samo nacionalnu zastavu Albanije, te da nakon susreta na službenoj stranici Samodređenja objavljuje fotografije na društvenim mrežama.

Veleposlanici SAD i Njemačke, koji su se u ponedjeljak sastali s Kurtijem, nisu se fotografirali s njim u prostoriji u kojoj se vidi albanska nacionalna zastava, javili su prištinski mediji.

Kurti je ranije rekao da se u Europskoj uniji ne može dogoditi nacionalno ujedinjenje Albanaca, ali da „može postojati ideja o federaciji“.

“Ne mogu reći da se nacionalno ujedinjavanje događa u EU. Tamo se pridružujemo Dancima, Austrijancima i Španjolcima. Ovdje se mora dogoditi naš savez“ rekao je Kurti navodeći jednog od svojih sumišljenika: “povijesno zalaganje Albanaca za ujedinjenje“.

Kurti inzistira da se Kosovo i Albanija trebaju približiti jedno drugom, integrirati „u jedinstvo ideje o federaciji, kao Njemačka, s decentralizarenjem institucija“. 

Ključne riječi

Komentara 24

FA
fajlpz
23:19 09.10.2019.

Drago mi je zbog Srba što je ovako. Crknite od muke

Avatar ehlbert13
ehlbert13
04:29 10.10.2019.

Još kad pripoje teritorij južno i jugoistočno od Niša, uključujući i pola tog grada...

TE
TEUTA
00:01 10.10.2019.

Pa sto!? Srbi bi da odredjuju kako izgleda zastava druge drzave ili nacije!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije