Naslovnica Vijesti Svijet

Susret norveških dužnosnika s Kurtijem je 'promoviranje velike Albanije'

"Svako tko se u Prištini sastane sa čovjekom koji pretendira biti premijer tzv. Kosova uz zastavu Albanije, legalizira ideju 'velike Albanije', odnosno priključenja tzv. Kosova Albaniji“, navodi se u pisanoj izjavi srbijanskog šefa diplomacije Ivice Dačića
09. listopada 2019. u 22:33 32 komentara 1154 prikaza
Albin Kurti
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije u srijedu je najoštrije osudilo susret pobjednika kosovskih izbora i vođe pokreta Samoodređenje Albina Kurtija s visokim dužnosnicima Norveške, koji je upriličen uz zastavu Albanije, što je službeni Beograd ocijenio kao „davanje legitimiteta provokacijama“, sračunatim na promociju velike Albanije.

Albin Kurti GODINAMA BIO U SRPSKOM ZATVORU Tko je Albin Kurti, nova zvijezda Kosova

Sastanku s Kurtijem su, kako se navodi u priopćenju srbijanskog ministarstva, nazočili specijalni predstavnik za zapadni Balkan ministarstva vanjskih poslova Norveške Arne Sanes Bjornstad, te veleposlanik Norveške na Kosovu Jens Erik Grondahl.

„Vođa Samoodređenja Albin Kurti poznat je kao zagovornik stvaranja tzv. velike Albanije. Svako tko se u Prištini sastane sa čovjekom koji pretendira biti premijer tzv. Kosova uz zastavu Albanije, legalizira ideju 'velike Albanije', odnosno priključenja tzv. Kosova Albaniji“, navodi se u pisanoj izjavi srbijanskog šefa diplomacije Ivice Dačića.

Ministarstvo drži da se „sve zemlje članice Ujedinjenih naroda, a poglavito zemlje u Europi, moraju suzdržati od davanja legitimiteta takvim provokacijama“.

Pokret Samoodređenje Albina Kurtija osvojio je najviše glasova na nedjeljnim prijevremenim kosovskim izborima, a Kurti je vjerojatni budući premijer Kosova. Prištinski mediji objavili su da Kurti u svom uredu drži samo nacionalnu zastavu Albanije, te da nakon susreta na službenoj stranici Samodređenja objavljuje fotografije na društvenim mrežama.

Veleposlanici SAD i Njemačke, koji su se u ponedjeljak sastali s Kurtijem, nisu se fotografirali s njim u prostoriji u kojoj se vidi albanska nacionalna zastava, javili su prištinski mediji.

Izbori na Kosovu Kosovski izbori Vodi Samoodređenje Albina Kurtija, nitko neće lako moći formirati Vladu

Kurti je ranije rekao da se u Europskoj uniji ne može dogoditi nacionalno ujedinjenje Albanaca, ali da „može postojati ideja o federaciji“.

“Ne mogu reći da se nacionalno ujedinjavanje događa u EU. Tamo se pridružujemo Dancima, Austrijancima i Španjolcima. Ovdje se mora dogoditi naš savez“ rekao je Kurti navodeći jednog od svojih sumišljenika: “povijesno zalaganje Albanaca za ujedinjenje“.

Kurti inzistira da se Kosovo i Albanija trebaju približiti jedno drugom, integrirati „u jedinstvo ideje o federaciji, kao Njemačka, s decentralizarenjem institucija“. 

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?