Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GODINE TERORA

Susjedima dosta obitelj Amić: 'Iziđete van! Iziđite van!'

Amić
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/5
27.08.2014.
u 15:25

Mi ćemo izići van, ali neka nam selo plati 40.000 eura za kuću, složni su Amićevi

"Iziđete van! Iziđite van!" u glas je vikalo gotovo cijelo selo koje se u utorak uvečer okupilo ispred kuće romske obitelji Amić u Jelisavcu kraj Našica. Mjesto je to u kojem živi gotovo 1300 stanovnika, većinom slovačke nacionalnosti. Netrpeljivost je kulminirala nakon četiri godine, kako kažu mještani, terora i kriminalnih radnji ove romske obitelji. U Jelisavcu živi još nekoliko romskih obitelji, ali s drugima pričaju, nikada nije bilo nikakvih problema.

- Ne znam što se točno dogodilo. Cijepala sam drva s djetetom u dvorištu iza kuće. Čuli smo neku viku i sin mi je istrčao na ulicu da vidi što se događa - priča Mira Marenjak, prva susjeda Amićevih.

Odmah su pristigli i susjedi s druge strane Ulice Ivana Brnjika Slovaka gdje se odvijala prava drama.

- Navodno je nekoliko njih, članova te romske obitelji, išlo iz trgovine i putem su lupali, iz čista mira, po prozoru susjeda kojemu su probudili dijete. On je izišao van da im to kaže, ali tu se već skupilo ljudi. Od svega što je jučer proživio, sinu mi je danas loše i cijelo vrijeme povraća - priča Mira.

Netrpeljivost mještana traje već nekoliko godina. Prvi susjedi Amićevih često okreću broj policije koja je tijekom dana bila u središtu mjesta i situaciju držala pod kontrolom. U dvorištu kuće dijete im se ne igra, kaže, već godinama jer iz susjednog dvorišta dolijeću cigle, noževi, staklo...

-  Živimo od socijalne pomoći. Mi ćemo izići van, ali neka nam selo plati 40.000 eura za kuću - složni su Amićevi.

Jelisavčani pričaju kako im je takvo ucjenjivanje, zapravo i taktika te da im to nije prvo "iseljavanje". Slične stvari su, pričaju mještani, već radili u Zoljanima odakle su se odselili u Podgorač, a od tamo došli u Jelisavac.

- Ljudi s njima nisu mogli izići na kraj, pa su im, navodno, platili da odu. Ne znam je li to istina. Tako se priča. Kuća u kojoj trenutno žive, izgradila je država i to za romsku obitelj, ali ne ovu, a kako su oni u nju doselili, to ne znam - ispričao je jedan Jelisavčanin.

Još sinoć na mjesto događaja izišao je i gradonačelnik Našica Krešimir Žagar koji je poručio kako je grad spreman pomoći nadležnim institucijama da se ova nemila situacija riješi. Policija je službeno izvijestila kako je sinoć u Jelisavcu došlo do narušavanja javnog reda i mira vikom i galamom, a protiv tri osobe u dobi od 18 do 21 godinu podnijeli su optužni prijedlog.

Komentara 7

RE
reborn
10:31 29.08.2014.

Hehe, dobra im je fora... Gnjaviti cijelo selo da im plaća reket, pa kad padne masna lova idu dalje u sljedeće selo, u sljedeću kuću koju dobe besplatno od države, gnjaviti neku drugu lokalnu sredinu. Naravno, oni su u svemu jadnici i žrtve progona, ništa nisu krivi, prava nevinašca... I sami priznaju da im odgovara takav model financiranja - "živimo od socijalne pomoći".

Avatar gecdra
gecdra
16:52 27.08.2014.

Znam jednog čovjeka koji bi to riješil ali mislim da je umro.

AN
andysykes89
21:01 27.08.2014.

to obitelji amić kao sto mnogi znaju nije prvi ispad uvjek naprave neki problem te ih protjeraju to se desilo već 2 puta. Mislim zašto bi mještani plaćali mir u vlastitom selu i u vlastitom dvorištu,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije