Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIGAO IZ SRBIJE

Supruga Veljka Marića: Znam da ostaje u zatvoru, ali je u Hrvatskoj

Veljko Marić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/3
02.06.2015.
u 23:45

Marić je u Srbiji odslužio pet od dosuđenih 12 godina za ubojstvo Petra Slijepčevića u Rastovcu 1991.

Umorio sam se govoreći da za taj zločin nisam kriv, sada je jedino važno da me premjeste na odsluženje kazne u Hrvatskoj... Ovako je, prije samo tri mjeseca u intervjuu za Večernji list, govorio Veljko Marić. Javio se sam, vlastitom odlukom, očajan i stjeran u kut, s telefonske govornice u kaznionici u Sremskoj Mitrovici gdje je izdržavao kaznu od 12 godina zatvora za ratni zločin. Transfer u Hrvatsku, koji je silno strpljivo čekao, čini mu se nedostižnim, bolest je činila svoje, pa mu se činilo da će prije dočekati smrt nego pravdu. I onda, pet godina nakon uhićenja Veljko Marić vratio se u Hrvatsku. Granicu je prešao oko 16 sati, a Interpol ga je iza 19 dovezao u Remetinec. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić nije krio zadovoljstvo.

Čvrsto i diplomatski

“Bilo je važno da se sve odradi u tišini. Nitko nije znao da je Županijski sud u Bjelovaru u petak potvrdio presudu beogradskog suda o Marićevu premještaju. Nikakve trgovine sa Srbijom nije bilo. Naprosto je prihvaćena naša žalba i ispoštovana Konvencija vijeća Europe o transferu osuđenih osoba. Postavili smo se čvrsto i diplomatski i nadali se. Sada je jedino važno da smo riješili pitanje hrvatskog državljanina – komentirao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Svaki puta kao jedna od glavnih prepreka isticano je to što se protiv Veljka Marića u Srbiji vodi istraga zbog još tri ubojstva civila koja je, sumnjiče ga, počinio u Hrvatskoj. To je, uz dosluženje preostale kazne od 12 godina, drugi razlog zašto će svoje vrijeme po povratku u Hrvatsku provesti iza rešetaka. Ukoliko ta istraga bude rezultirala podizanjem još jedne optužnice protiv Marića u Srbiji, hrvatsko pravosuđe zatražit će da i tu kaznu služi u Hrvatskoj.

“Ovaj osjećaj, znajući da je moj suprug u Hrvatskoj, ne mogu ni opisati. Djeca su presretna, svi smo oduševljeni”, rekla je Veljkova supruga Marijana Marić, s kojom smo razgovarali jučer u poslijepodnevnim satima. Kuća joj je puna ljudi, otkriva, telefon neprekidno zvoni. Pitamo je li Veljkov povratak za nju iznenađenje. “Bilo je nekih naznaka, ali ništa konkretno, sve do maloprije. Sav trud se isplatio. Svjesna sam da ide u zatvor, ali u hrvatski zatvor i to nama neopisivo puno znači”, kaže Marijana Marić, zahvaljujući svima koji su na bilo koji način pomagali njezinoj obitelji. Supruga će posjetiti tek tijekom srijede jer je ocijenila da se u utorak ne bi uspjela vidjeti s njime ni nakratko.

Samohrana majka

Podsjetimo, Veljko Marić uhićen je u travnju 2010. tijekom rutinskog prelaska srbijansko-bugarske granice, zbog ubojstva Petra Slijepčevića u Rastovcu 1991. godine, a njegova supruga preko noći postala je samohrana majka koja je svoje troje djece – Patrika (12), Filipa (12) i Karla (16) – podiže od plaće spremačice u osnovnoj školi.

“Zadovoljan sam što su višegodišnji napori urodili plodom. Sada je najvažnije da je Veljko u Hrvatskoj, a dalje će naše pravosuđe postupati u skladu sa zakonom. To je i on cijelo vrijeme zagovarao u što sam se i osobno uvjerio prilikom nekoliko susreta s Veljkom”, kazao je ministar branitelja Predrag Matić, koji je u više navrata o Marićevu slučaju razgovarao sa srpskim vlastima, sa Ivicom Dačićem i Tomislavom Nikolićem. Činilo se, bez izgleda, ali Marić je danas na hrvatskom tlu.

Komentara 25

RL
@rlando
07:32 03.06.2015.

Marić ima podebeo krim dosje i prije rata, čovjek je nasilnik i ubojica, normalno i hrvatski nevini vitez.

OB
Objektivno...
04:35 03.06.2015.

Veseli se hrvatskom pravosuđu... za koje ćovjek nikada ne zna kako će te iznenaditi

PA
pajopatak
07:47 03.06.2015.

Kakav doček za UBOJICU, ovo može biti samo u ovako ludoj zemlji... Ljudi informirajte se o kakvom KRIMINALCU se radi prije nego što ovdje išta napišete... A i ovaj Miljenić je tukson, veseli se jer je notornog ubojicu dopremio u RH, pa bolje da je ostao sa Srbima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije