Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AXIOMA

Superjahtu vrijednu 75 milijuna dolara stavili na dražbu, povezana je sa sankcioniranim ruskim oligarhom

FILE PHOTO: The Axioma superyacht belonging to Russian oligarch Dmitrievich Pumpyansky who is on the EU's list of sanctioned Russians is seen docked in Gibraltar
JON NAZCA/REUTERS
24.08.2022.
u 06:45

Axioma je prva zaplijenjena luksuzna jahta za koju se zna da je stavljena na dražbu otkako je Zapad uveo sankcije moćnim Rusima nakon invazije na Ukrajinu u veljači.

Superjahta vrijedna 75 milijuna dolara povezana sa sankcioniranim ruskim čeličnim milijarderom stavljena je na dražbu u utorak na Gibraltaru, rekli su sudski izvori, što se smatra prvom prodajom takve vrste otkako je Rusija napala Ukrajinu. Axiomu su zaplijenile vlasti Gibraltara u ožujku nakon što je američka banka JP Morgan objavila da je njezin navodni vlasnik Dmitrij Pumpjanski odustao od uvjeta zajma od 20 milijuna dolara.

Za brod od 72,5 metara Gibraltarskom admiralskom sudu su dostavljene 63 ponude, rekao je glasnogovornik suda. Brod prima 12 osoba u šest kabina i ima bazen, spa centar, 3D kino i opremu za vodene sportove. Pumpjanski(58) je do ožujka bio vlasnik i predsjednik uprave proizvođača čeličnih cijevi OAO TMK, dobavljača ruske energetske tvrtke Gazprom. Tvrtka je rekla da se u međuvremenu povukao. Njegovo bogatstvo Forbes je procijenio na dvije milijarde dolara.

Axioma je prva zaplijenjena luksuzna jahta za koju se zna da je stavljena na dražbu otkako je Zapad uveo sankcije moćnim Rusima nakon invazije na Ukrajinu u veljači.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Bud Humski
Bud Humski
07:29 24.08.2022.

Nije vlasnik Dmitrij Pumpjanski odustao od uvjeta zajma od 20 milijuna dolara, nego JP Morgan ne moze primati otplatu kredita zbog iskljucenja Rusije iz SWIFT sistema financijskih transakcija, ili zato sto je Dmitrij Pumpjanski i sam sankcioniran... a zato sto je 'prijatelj' Vladimira Putina!!! To je besramna pljacka u pol bijela dana. Cuj, bio im duzan 20 milijuna dolara pa mu zaplijenili jahtu vrijednu 75 milijuna! Ovo je najperfidnija pljacka ikad zamisljena! Ima jedan stari vic koji ocito jos ima odjeka... Dijete pita svog tatu: "Zašto u Egiptu postoje piramide?" A tata mu odgovara: "Zato sto su bili prevelike da bi ih odvezli u Englesku..."! Dovoljno je samo prosetati engleskim muzejima i galerijama, i pogledati "njihovo" kulturno blago... nema mjesta na kugli zemaljskoj gdje oni nisu krali i pljackali! Izgleda da im se jako tesko odviknuti starih obicaja...

DU
Deleted user
07:19 24.08.2022.

Može mislit tko šta hoće, ali to je čista pljačka privatne imovine.

Avatar Cantor
Cantor
07:18 24.08.2022.

Privatno vlasništvo je svetinja. Jedan od axioma „slobodnoga svijeta”. Očito kao i sloboda štampe, slobodno kretanje ljudi, slobodno tržište, nezavisno pravosuđe. Sve su to bile floskule koje su pale u vodu čim više gospodari nisu smatrali da im to treba za bacanje prašine u oči. Zanimljivo je kako ogromna većina političara na zapadu navodno izabranih na slobodnim izborima i voljom naroda nema nikakav problem sa takvim očitim promjenama narativa. Očito su ih gospodari dobro odabrali...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije