Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najbrže na svijetu

Super brzo dizalo putovat će brzinom od čak 72 km/h

Foto: Thinkstock
21.04.2014.
u 13:03

Superbrza dizala prometovat će kroz 440 metara dugačko okno, a od prvog do 95. kata trebalo bi stići za nevjerojatne 43 sekunde

Japanska kompanija Hitachi najavila je kako će proizvesti najbrža dizala na svijetu koja će voziti brzinom od čak 72 kilometra na sat, javlja Economic Times. Riječ je o dizalima koja će se nalaziti u zgradi Financijskog centra u južnokineskom gradu Guangzhou. Zgrada s 111 katova visoka je 530 metara, a trebala bi se otvoriti 2016. godine.

Superbrza dizala prometovat će kroz 440 metara dugačko okno, a od prvog do 95. kata trebalo bi stići za nevjerojatne 43 sekunde.

Uz dva primjerka velike brzine, još u fazi prototipa, u zgradi će se nalaziti još 93 modela slabijih performansi.

>> Za 50. rođendan stavili Mustang na vrh Empire State Buildinga

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar tajar
tajar
13:54 21.04.2014.

Economic Times piše, da je do sada najbrži lift bio u zgradi Taipei 101 na Tajvanu (60,6km/h), ali ne spominje da je taj lift napravila konkurentska tvrtka, Toshiba!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije