Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žigmanov:

'Suočavanje s prošlošću u Srbiji dugo je zatomljeno, ovo je dobar početak'

15.09.2020.
u 10:46

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je spremnost da posjeti neko od mjesta stradanja Hrvata u Vojvodini i oda im počast

Poslije zadnjih događanja u Hrvatskoj, posjeta potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića Kninu na obilježavanju obljetnice dana pobjede, a potom i predsjednika RH Zorana Milanovića i ministra Tome Medveda Gruborima, gdje su stradali srpski civili, i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je spremnost da posjeti neko od mjesta stradanja Hrvata u Vojvodini i oda im počast.

Tu najavu pozitivnim je ocijenio i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov rekavši kako vjeruje Vučiću glede toga što je rekao i da hrvatska zajednica u Srbiji čeka da se to dogodi negdje u Srijemu. Istaknuo je kako se ne mogu zaboraviti nevine žrtve građana hrvatske pripadnosti s teritorija Srijema 90-tih godina te da bi takva gesta od Vučića mogla biti dobar početak da se uspostavi stalna praksa i da se sjećanje na te nevine žrtve počne trajno njegovati.

– Suočavanje s prošlošću u Srbiji dugo je zatomljeno, relativno dugo se o tome ne govori ili smo pak bili svjedoci politika nijekanja. DSHV se kontinuirano od samih početaka protivi dosadašnjoj politici prešućivanja. Kada su u pitanju sjećanja na nevine žrtve, ponajprije u Srijemu, inzistiramo da se podignu spomen-obilježja i da se javnim gestama oda priznanje stradalima – rekao je Žigmanov dodajući kako su u Hrvatskoj na djelu značajni pomirbeni procesi.

Misli kako je na tragu takvih koraka iz Hrvatske osnažena i spremnost Vučića da na njihov zahtjev, zamolbu i nastojanja odgovori pozitivno.

Inače, DSHV u Srbiji svakoga 6. svibnja podsjeća na stradavanje vojvođanskih, uglavnom srijemskih Hrvata, kada je 1992. počeo njihov progon. Prema podacima koje je iznio Žigmanov tijekom 90-ih godina prošloga stoljeća u Vojvodini je 25 osoba, a moralo se iseliti između 35 i 40 tisuća Hrvata. Pri tome treba znati i kako pravosudna tijela u Srbiji, što posebno ističe DSHV, do sada nisu pokretala sudske postupke za počinjene zločine na području Vojvodine iz tog vremena.

Komentara 13

Avatar Croatino
Croatino
10:59 15.09.2020.

S Vučićem nema pomirenja jer bi on morao priznati da je bio jedan od glavnih aktera tih godina, glavni pomocnik Seselja, kao u Vojvodini tako i u Hrvatskoj. Rekrutirali su dobrovoiljce i kriminalce za zlocine u Hrvatskoj. Vucic ima krvave ruke i on to zna, zato ce tek biti pomirenja kad se etablira druga politicka elita u Srbiji

Avatar Ležeći Policajac
Ležeći Policajac
22:35 15.09.2020.

Na suđenju Šešelju u Haagu, optuženi je priznao da su njegovi radikali vršili pritisak na Hrvate iz Hrtkovaca, Nikinaca, Platičeva i Morovića, da se zamijene za kuće Srba koji žive u Hrvatskoj. Tako je i bilo, i sve je bilo išlo putem uhodanih odvjetničkih kanala sa obje strane. Ali Šešelj također tvrdi, da su Hrvati birali kvalitetne kuće i imanja Srba isključivo u okolici Zagreba, i da u toj razmjeni uopće nisu bili materijalno oštećeni.

ŠN
šnajderica
22:36 15.09.2020.

razvlači se pekmez po trulim temeljima . jel još izlazi srbobran ili se čitaju stari brojevi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije