Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAZNENE PRIJAVE Stečaj nakon preuzimanja Panonije

Sumnjiče ih da su oprali 4,6 milijuna kn

20.03.2009.
u 18:03

ZAGREB – Izvršni direktor dioničkog društva Osiguranje Zagreb Dražen Androić (40) i njegova nevjenčana supruga Marija Petrokov (33), odgovorna u Petrokov – Dubrovnik d.o.o. iz Cavtata, osumnjičeni su za pranje 4,6 milijuna kuna.

Prijava zbog zloporabe ovlasti i pranja novca podnesena je ODO-u u Zagrebu. Prema njoj, novac je iz Osiguranja Zagreb nestajao u razdoblju od 10. svibnja 2005. godine do 2. svibnja 2006. godine. Kao pomagač, osumnjičen je i J. Z. (54), koji im je omogućio da kupe većinski paket dionica osječke Panonije, čime je novac opran, odnosno legaliziran.

Preuzeli dionice
Androić je, prema prijavi, omogućio Petrokov-Dubrovniku da putem nekakvih kreditno-ugovornih odnosa podigne 4,6 milijuna kuna, koje nisu imali namjeru vratiti. Oni su zatim tim novcem kupili dionice Panonije Osijek te ih prepisali na sebe.

Androić je kao izvršni direktor u Osiguranju Zagreb radio od 2003. do 2007. godine, prije nego što je osiguravateljska kuća prodana Švicarcima. Klupko se počelo odmotavati uoči Božića prošle godine kada je nova uprava tog osiguranja primijetila da nešto ne valja s poslovanjem bivšeg direktora. Sve su prijavili policiji, koja je počela obradu. Visoki trgovački sud bavi se stečajem Panonije, najveće slavonske prijevozničke tvrtke, blokirane još u studenome.

Androić navodno planira osnovati novu tvrtku – TTT d.o.o., i to upravo na zemljištu Panonije. Osumnjičeni J. Z. je bio procjenitelj nekretnina Marije Petrokov. On joj je, kako nam je objasnila, odobrio kredit koji joj je trebao za adaptaciju i građevinske radove.

Blokirana Panonija
Što se tiče najveće slavonske prijevozničke tvrtke Panonija d.d., njen je račun od studenoga blokiran. M. Petrokov tvrdi da je za to krivo upravo Androićevo poslovanje. Trgovački sud u Dubrovniku 3. ožujka pokrenuo postupak za utvrđivanje uvjeta za pokretanje stečajnog postupka u tvrtki Petrokov, i to zbog duga od 273 tisuće kuna Teniskom klubu Metropola iz Zagreba.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije