Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
summit100

Regija zajedno na treća tržišta kao što to čini Skandinavija

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/4
01.06.2015.
u 19:50

Predsjednica:
 Moramo biti sigurni da je hrvatski kapital siguran u Srbiji i obrnuto

Politika pod ruku s gospodarstvenicima koji su se okupili u inicijativu Summit100 obilježila je četvrto godišnje okupljanje najmoćnijih gospodarstvenika regije s kojeg su predsjednici zemalja regije poručili da ona treba jače surađivati na gospodarskom polju te povećati svoju konkurentnost reformama i jačanjem povjerenja. Sedam predsjednika okupio je panel znakovito nazvan “Novi dogovor za novo doba”, a hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je zemlje da se okrenu prema budućnosti i stvaraju pretpostavke za rast i razvoj. Pozvala je na povjerenje među ekonomijama kako bi se olakšale investicije.

Samo 1,2% BDP-a EU

– Moramo biti sigurni da je hrvatski kapital dobrodošao u Sloveniju ili Srbiju i obrnuto – kazala je Grabar-Kitarović, koja je zaključila da je Europska unija idealna platforma za suradnju zemalja regije. Hrvatska i Srbija 20 posto ukupnog izvoza plasiraju u regiju, a još uvijek smo više usmjereni prema EU, istaknula je predsjednica pa zaključila da je EU okvir unutar kojeg se može jačati suradnja.

– Jučer, a ne danas već smo morali raditi na infrastrukturi u prometu jer nam je to pretpostavka za slobodu kretanja i energetsku neovisnost. Proces Brdo – Brijuni bit će snažan katalizator tih procesa, ali oni se moraju konkretizirati u gospodarskoj areni – zaključila je Grabar-Kitarović. Reforme, povezivanje gospodarstava i infrastruktura, ali i sigurnost teme su oko kojih se fokusirala rasprava na panelu predsjednika. Zemlje regije imaju 26 milijuna stanovnika, a ukupno čine manje od 1,2 posto BDP-a Europske unije.

Zemlje regije lani su izvezle 12 milijardi eura vrijednu robu u Njemačku, dok su u istom razdoblju Češka, Mađarska i Slovačka u Njemačku plasirale više od sto milijardi eura roba i usluga. To je posljedica nedostatka reformi, što pokazuje nekonkurentnost, zaključili su lideri zemalja u regiji.

– Svi u regiji znaju da je Bajadera dobra čokolada, kao što se zna i da se iz Makedonije donosi ajvar. Mi znamo koji su naši brendovi – poručio je predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov koji je iznio ideju zajedničkog prezentiranja proizvoda, što je bila i ideja gospodarstvenika na lanjskom Summitu100. Crnogorski predsjednik Filip Vujanović pozvao je pak na suradnju na turističkom polju i zajednički nastup prema trećim zemljama, naročito velikim i dalekim tržištima, dok je domaćin u Portorožu Borut Pahor pozvao na bolju političku povezanost jer “političari zaostaju za biznisom”. Gospodarska rasprava predsjednika bila je inspirirana prezentacijom nordijskog modela karakterističnog po tome što se iz potrebe skandinavskih zemalja za gospodarskom suradnjom izrodila jaka politička suradnja koja je rezultirala i nordijskim vijećem ministara kao svojevrsnim izvršnim tijelom.

Bilateralni sastanci

Grabar-Kitarović održala je nekoliko sastanaka na bilateralnoj razini. Nakon sastanka s predsjednikom Makedonije nije bilo izjava, ali doznajemo da je makedonski predsjednik detaljno upoznao Grabar-Kitarović s političkom situacijom u toj zemlji te da se razgovaralo o potpori Makedoniji na putu prema euroatlantskim integracijama. Hrvatska je percipirana kao stabilna zemlja i u tom pogledu njezina pozicija u regiji mogla bi biti izuzetno važna za susjedne zemlje. Predsjednici okupljeni u inicijativu Brdo – Brijuni idući će se tjedan sastati u Budvi gdje će intenzivno razgovarati o suradnji na političkom i ekonomskom polju.

Komentara 51

Avatar slaven0
slaven0
20:35 01.06.2015.

Regija? Sta nije to prije par mjeseci bilo nesto lose?

DU
Deleted user
20:29 01.06.2015.

svakim danom Kolinda sve više otkriva svoje pravo lice....ja,, ja i samo ja.

Avatar sjeverozapad
sjeverozapad
20:33 01.06.2015.

kolinda nas vodi u region, ha ha ha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije