Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Regija zajedno na treća tržišta kao što to čini Skandinavija

Predsjednica:
 Moramo biti sigurni da je hrvatski kapital siguran u Srbiji i obrnuto
01. lipnja 2015. u 19:50 51 komentara 1234 prikaza
Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Politika pod ruku s gospodarstvenicima koji su se okupili u inicijativu Summit100 obilježila je četvrto godišnje okupljanje najmoćnijih gospodarstvenika regije s kojeg su predsjednici zemalja regije poručili da ona treba jače surađivati na gospodarskom polju te povećati svoju konkurentnost reformama i jačanjem povjerenja. Sedam predsjednika okupio je panel znakovito nazvan “Novi dogovor za novo doba”, a hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je zemlje da se okrenu prema budućnosti i stvaraju pretpostavke za rast i razvoj. Pozvala je na povjerenje među ekonomijama kako bi se olakšale investicije.

Samo 1,2% BDP-a EU

– Moramo biti sigurni da je hrvatski kapital dobrodošao u Sloveniju ili Srbiju i obrnuto – kazala je Grabar-Kitarović, koja je zaključila da je Europska unija idealna platforma za suradnju zemalja regije. Hrvatska i Srbija 20 posto ukupnog izvoza plasiraju u regiju, a još uvijek smo više usmjereni prema EU, istaknula je predsjednica pa zaključila da je EU okvir unutar kojeg se može jačati suradnja.

– Jučer, a ne danas već smo morali raditi na infrastrukturi u prometu jer nam je to pretpostavka za slobodu kretanja i energetsku neovisnost. Proces Brdo – Brijuni bit će snažan katalizator tih procesa, ali oni se moraju konkretizirati u gospodarskoj areni – zaključila je Grabar-Kitarović. Reforme, povezivanje gospodarstava i infrastruktura, ali i sigurnost teme su oko kojih se fokusirala rasprava na panelu predsjednika. Zemlje regije imaju 26 milijuna stanovnika, a ukupno čine manje od 1,2 posto BDP-a Europske unije.

Zemlje regije lani su izvezle 12 milijardi eura vrijednu robu u Njemačku, dok su u istom razdoblju Češka, Mađarska i Slovačka u Njemačku plasirale više od sto milijardi eura roba i usluga. To je posljedica nedostatka reformi, što pokazuje nekonkurentnost, zaključili su lideri zemalja u regiji.

– Svi u regiji znaju da je Bajadera dobra čokolada, kao što se zna i da se iz Makedonije donosi ajvar. Mi znamo koji su naši brendovi – poručio je predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov koji je iznio ideju zajedničkog prezentiranja proizvoda, što je bila i ideja gospodarstvenika na lanjskom Summitu100. Crnogorski predsjednik Filip Vujanović pozvao je pak na suradnju na turističkom polju i zajednički nastup prema trećim zemljama, naročito velikim i dalekim tržištima, dok je domaćin u Portorožu Borut Pahor pozvao na bolju političku povezanost jer “političari zaostaju za biznisom”. Gospodarska rasprava predsjednika bila je inspirirana prezentacijom nordijskog modela karakterističnog po tome što se iz potrebe skandinavskih zemalja za gospodarskom suradnjom izrodila jaka politička suradnja koja je rezultirala i nordijskim vijećem ministara kao svojevrsnim izvršnim tijelom.

Summit 100,Portorož proces brdo-Brijuni Grabar-Kitarović na gospodarskom skupu Summit 100 branitelji, milanović Reakcije Grabar-Kitarović: Drago mi je da su razgovori započeli, HDSSB: Očekivali smo danas kraj prosvjeda

Bilateralni sastanci

Grabar-Kitarović održala je nekoliko sastanaka na bilateralnoj razini. Nakon sastanka s predsjednikom Makedonije nije bilo izjava, ali doznajemo da je makedonski predsjednik detaljno upoznao Grabar-Kitarović s političkom situacijom u toj zemlji te da se razgovaralo o potpori Makedoniji na putu prema euroatlantskim integracijama. Hrvatska je percipirana kao stabilna zemlja i u tom pogledu njezina pozicija u regiji mogla bi biti izuzetno važna za susjedne zemlje. Predsjednici okupljeni u inicijativu Brdo – Brijuni idući će se tjedan sastati u Budvi gdje će intenzivno razgovarati o suradnji na političkom i ekonomskom polju.

Poslovne liderice K. Grabar-Kitarović ispratile ovacijama

Predsjednica je na radnom ručku ugostila najmoćnije poslovne žene regije i pozvala ih da potiču žene na aktivnije sudjelovanje na vodećim pozicijama. Upitana za kvote o kojima se raspravlja u EK, naglasila je da su one opravdane samo u slučajevima kad se na drugi način ne može osigurati participacija jedne skupine u društvu te da je važno da priliku dobiju sposobni.

– Imati u parlamentu 40 posto žena nužno ne znači imati i moć – kazala je. Poslovne liderice ispratile su je ovacijama.

Isprobajte
Nutricionistica otkrila neobičan sastojak uz koji pečeni krumpir uvijek ispadne hrskav i ukusan
Poslovna odjeća koju je dizajnirao pobjednik natječaja "Ti kreiraš" Robert Sever
Poslovna odjeća s dizajnerskim potpisom
Prava stvar na pravom mjestu: Evo kako izgleda dizajn Roberta Severa