Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Sukobi u Hong Kongu: Policija optužena za korištenje pretjerane sile

Protuvladine prosvjede izazvao je u lipnju prijedlog zakona o izručivanju Kini, koji je u međuvremenu povučen, i zabrinutost da Peking potkopava građanske slobode, ali mnogi mladi također su ljuti zbog pretjerano visokih troškova života i nezaposlenosti.
13. listopada 2019. u 16:04 1 komentara 275 prikaza
Foto: AMMAR AWAD/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Prodemokratski orijentirani hongkonški aktivisti sukobili su se u nedjelju s pripadnicima specijalnih snaga u kaotičnim neredima koji su izbili u raznim dijelovima grada, dok je policija u punoj opremi gonila prosvjednike kroz mnoštvo zaprepaštenih prolaznika.

Ilustracija Pao na aute Tragedija u Kini: srušio se most, poginule tri osobe

Oko podneva je u trgovačkom centru započelo nekoliko mirnih okupljanja. Nekoliko stotina ljudi skandiralo je "Sloboda Hong Kongu", no kasnije poslijepodne su najzagriženiji aktivisti odjeveni u crno počeli uništavati trgovine i metro postaje te su na gradskim cestama postavili prepreke. Policija, koja tvrdi da je koristila "minimalnu silu", na njih je bacila suzavac da bi ih rastjerala, a više desetaka je privela. Na tv-snimkama vide se užasnuti kupci kako se sklanjaju, a neki među njima su ozlijeđeni. No mnogi među njima su bodrili i pružali potporu mladim prosvjednicima.

 | Autor : AMMAR AWAD/REUTERS/PIXSELL Foto: AMMAR AWAD/REUTERS/PIXSELL

Hongkonška policija, koja je svojedobno slovila kao "najbolja u Aziji", optužena je za korištenje pretjerane sile u obračunu s prosvjednicima te je izgubila povjerenje i poštovanje brojnih stanovnika Hong Konga. "Hong Kong je nekoć bio prosperitetan grad, a sada je postao policijska država. Hong Kong je moj dom i trebali bismo ga zaštititi te pružiti otpor", smatra 70-godišnjak koji se predstavio prezimenom Hui.

Wall Street Burze Wall Street pao, rastu napetosti između SAD-a i Kine

Sudjelovao je u prosvjedima zajedno s grupom 70-godišnjaka na Nathan Roadu. On je zajedno sa starijim prosvjednicima poticao mlađe da blokiraju ceste te ih je upozoravao na dolazak policije. Protuvladine prosvjede izazvao je u lipnju prijedlog zakona o izručivanju Kini, koji je u međuvremenu povučen, i zabrinutost da Peking potkopava građanske slobode, ali mnogi mladi također su ljuti zbog pretjerano visokih troškova života i nezaposlenosti.

ZBOG CENZURE Autori poznate serije South Park ponovno provociraju Kinu

Prijedlog zakona o izručenju omogućio bi da se ljude izručuje u Kinu radi suđenja na sudovima koje kontrolira Komunistička partija, unatoč tome što Hong Kong ima vlastiti pravosudni sustav. Hong Kong je vraćen Kini 1997. po formuli "jedna zemlja, dva sustava" koja jamči slobode koje nemaju građani matične Kine.

Dario Almesberger
Stručnjak za obnovu otkrio koja bi zagrebačka bolnica izdržala jači potres: Sve druge bi se srušile
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
  • stanoe:

    Oni su na trgu Tjen amin pokazali da ih mnogo brine tudje misljenje.