Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Šuica i EK žele da se Konferencija o Europi otvori u Dubrovniku

Planira se da Konferencija o budućnosti Europe počne 9. svibnja 2020., na dan Europe, i da traje dvije godine na različitim lokacijama diljem Europske unije
22. siječnja 2020. u 17:18 1 komentara 141 prikaza
Dubravka Šuica
Foto: YVES HERMAN/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Dubrovnik bi mogao biti domaćin otvaranja Konferencije o budućnosti Europe, predlaže se u nacrtu dokumenta koji se danas usvaja na kolegiju povjerenika Europske komisije u Bruxellesu.

Dubravka Šuica OBJAVIO PLENKOVIĆ Dubravka Šuica kandidatkinja je Vlade za povjerenicu Europske komisije

Komisija će tim dokumentom dati svoje ideje o tome kako bi trebala izgledati ta konferencija, zamišljena kao platforma za demokratizaciju i potencijalno veliku reformu Europske unije.

Dosad je, iz prijedloga koji su davali europarlamentarci, bilo poznato da je ideja da Konferencija o budućnosti Europe započne 9. svibnja 2020., na dan Europe, i da traje dvije godine na različitim lokacijama diljem EU. No, iz Komisijina prijedloga prvi se put doznaje da je ideja da otvaranje dvogodišnje konferencije bude u Dubrovniku s obzirom na to da je Hrvatska trenutačna predsjedateljica EU.

Ursula von der Leyen NOVI SAZIV EK Dubravka Šuica treba dati poticaj demokraciji i demografiji u EU

Dubravka Šuica, potpredsjednica Komisije zadužena za demokraciju i demografiju, pa među ostalim i za organizaciju Konferencije o budućnosti Europe, nekadašnja je gradonačelnica Dubrovnika. Šuica nam jučer nije željela ni potvrditi ni demantirati da će upravo Dubrovnik biti mjesto otvaranja ovog događaja, dodavši samo da ćemo vidjeti.

U nacrtu Komisijina dokumenta spominje se i simbolika 70. obljetnice od potpisivanja Schumanove deklaracije, koja je bila početak stvaranja Europske zajednice, i 75. obljetnice od završetka II. svjetskog rata.

Dubravka Šuica Prepucavanje na Twitteru Dubravka Šuica reagirala na prozivke o imovini pa objavila fotografiju svog 'dvorca'

Europski je parlament prošloga tjedna usvojio rezoluciju u kojoj iznosi svoje ideje o tome kako bi Konferencija trebala izgledati, a najambicioznija je ideja da se u sklopu nje raspravi i dogovori promjena temeljnog ugovora EU.

No države članice nisu baš sklone tome jer su promjene temeljnog ugovora dug proces s politički neizvjesnim ishodom s obzirom na obvezu odlučivanja na referendumima. Komisija je također zainteresirana za uspjeh konferencije, a nakon današnjeg usvajanja dokumenta s njezinim idejama vidjet će se detalji Komisijina pristupa, no najmanji interes zasad pokazuje Vijeće, odnosno države članice. Hrvatska je kao predsjedateljica zadužena da formulira taj interes i prijedloge 27 država o organizaciji konferencije.

Mađarski premijer Viktor Orbán prošloga je tjedna u Pragu najavio da će njegova zemlja i Višegradska skupina (V4, u kojoj su još Poljska, Slovačka i Češka) predložiti tijekom te rasprave u Vijeću EU da se i zemlje kandidatkinje s prostora jugoistočne Europe pozovu da sudjeluju u Konferenciji o budućnosti Europe.

Nino Raspudić Hoće li Dubravka Šuica ubrzati Brexit?

Iako će se ondje raspravljati o reformiranju EU, a kandidatkinje i ne znaju hoće li i kada točno ući u EU, Orbán smatra da i Srbija, Crna Gora i druge zemlje kandidatkinje trebaju imati mjesto za stolom. Šuica je u listopadu, tijekom saslušanja u Europskom parlamentu, bila na stavu da kandidatkinje nemaju što raditi na Konferenciji o budućnosti Europe.

Ilustracija
Mjesečna plaća
Bolovanje za koronavirus: Koliku naknadu možete dobiti za mjesec u karanteni ili izolaciji
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
  • vadis:

    Gospodja Suica jako lazljiva i korumpirana osoba.