Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Sugestije o povećanju testiranja kolega iz znanstvene zajednice bit će od iznimne vrijednosti'

"Vrijeme je da damo toj zajednici da nam iznese sugestije o tome što znači povećanje testiranja", kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' Alemka Markotić
26. ožujka 2020. u 10:16 4 komentara 1324 prikaza
Nacionalni stožer civilne zaštite
Foto: Borna Filic/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Ukupno je testirano 3958 uzoraka, a samo jučer obavljeno je 566 testiranja, kazao je na presici Stožera ministar zdravstva Vili Beroš. Na pitanje hoće li se promijeniti kriteriji za testiranje, Beroš je rekao da bi morali testirati sve stanovništvo dva puta dnevno da bi bili potpuno sigurni. "Razgovaramo o kriterijima za testiranje", kazao je Beroš.

Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite NOVE INFORMACIJE U Hrvatskoj 39 novih slučajeva, 14 osoba na respiratoru

"Što se tiče testiranja, držimo se pravila kojih se dio uspješnih zemalja drži kod testiranja. S obzirom na veliki broj pitanja pa i sugestija te komentara od kolega iz šire znanstvene zajednice, ja ću se potruditi i napraviti cijeli niz pitanja za kolege. To će nam biti od iznimne vrijednosti da oni u tom kontekstu pomognu. To će biti konkretna pitanja i molit ćemo konkretne odgovore u danim okolnostima i u predviđenim okolnostima. Pritom će zaista biti od iznimne pomoći da to budu kolege koji su do sada u životu postavljali dijagnostiku infektivnih bolesti. Vrijeme je da damo toj zajednici da nam iznese sugestije o tome što znači povećanje testiranja", kazala ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' Alemka Markotić.

Video: Alemka Markotić o uključivanju znanstvene zajednice u vezi povećanja testiranja

"Testiranje ne može nadomjestiti odgovorno ponašanje. Odgovornim ponašanjem sprečavamo transmisiju bolesti. To je osnovni mehanizam. Testiranje je dobro došlo i potrebno je", kazao je Beroš.  

Koronavirus Zaraženi policajci iz PU zagrebačke i PU međimurske, a njih 90 u samoizolaciji

"Mi jesmo testirali sve osobe u samoizolaciji i kontakte bolesnika. Testirali smo i one koji su bili u direktom kontaktu s pozitivnima, a da to nisu znali te je osoba potom došla u sekundarne kontakte. Sve je to zbog toga da oslobodimo ove sekundarne kontakte. Trebali bismo pojačati testiranja u zdravstvenim ustanovama, onih koji su bili u kontaktu kao i onih koji rade na odjelima gdje su rizični bolesnici", rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Pevex
VODIČ
Brzinski "how to" za radove po doma koje može obaviti baš svatko
Kova d.o.o.
HRVATSKI PROIZVOD
Domaća tvrtka napravila samosterilizirajući kontejner koji efikasno čisti zrak od mikroorganizama poput bakterija i virusa
 • trubio:

  Ne treba puno pameti. Ako je totalna izolacija, onda treba prvenstveno testirati one koji su još uvijek kontaktu s većim brojem ljudi, dakle zdravstvene radnike, zaposlenike po staračkim domovima i policajce.

 • FONZA:

  Testirajte sto vise ljudi....higijena,izbjegavanje grupnog okupljanja,drzanje razmaka....to je razumno i to moze drzati zarazu pod kontrolom.....zastititi bolnice i bolnicko osoblje od zaraze-to je kljucno....nabaviti respiratore - ne stedeci nivac,sto vise,ulozite stotine milijuna u respiratire-to je puuuuno jeftinije od kolapsa i ... prikaži još! propasti koja nam prijeti....cuvati nase starce i bolesne (njih izolirati i tako ih zastititi).... mladi ljudi ce se zaraziti-i preboljeti...ali - radnici MORAJU u tvornice, seljaci moraju na njive.....u ratu su ginuli milijuni ljudi, pod granatama se islo raditi - privreda NE SMIJE STATI...!!!

 • Avatar southman
  southman:

  Markotić sve "pametnjakoviće" svojom stručnošću i elokvencijom za 5 min strpa u džep !