Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
općina stupnik

Sufinanciraju kastraciju pasa 
i mačaka, nude besplatno čipiranje

Zaigrani psi
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
28.01.2021.
u 13:06

Planiraju edukaciju djece u školi i vrtiću o brizi i odgovornom ponašanju prema kućnim ljubimcima, jer bitno je prenijeti poruku mladima, konstantno ih educirati kako bi u budućnosti bili odgovorni pojedinci

Zbog neodgovornih građana koji unatoč brojnim zdravstvenim prednostima ne kastriraju svoje pse i mačke, često dolazi do neželjenih potomaka koje vlasnici zatim napuštaju. Najbolje trajno rješenje za ovaj problem je kastracija kojom se sprječava nekontrolirano razmnožavanje.

Općina Stupnik stoga sufinancira kastraciju pasa i mačaka u svom području, i to u iznosima od sto kuna za mačka i 200 kuna za mačku te 300 kuna za mužjaka i 400 kuna za ženku psa, dok ostatak iznosa snosi vlasnik životinje.

– U 2019. i 2020. godini sufinanciran je tako ukupni iznos od 20.800 kuna za kastraciju 79 životinja. I dok je u 2019. godine  sterilizirano 19 životinja, primjećuje se pozitivan trend u 2020. godini, broj je narastao na 60 životinja – kažu u Općini i dodaju da također podmiruju i kastracije napuštenih i izgubljenih pasa i mačaka koji nisu označeni mikročipom ili im se ne može utvrditi vlasnik.

– Cilj kontrole mikročipiranja pasa je da svaki pas na području jedinice lokalne samouprave bude mikročipiran te da se tako lakše dolazi do vlasnika izgubljenog ili napuštenog psa. Pas koji nije mikročipiran izravna je briga i trošak lokalne zajednice – poručuju iz Općine, koja je organizirala i provela kontrolu čipiranja pasa, a također podmiruje troškove čipiranja u cjelokupnom iznosu, pod uvjetom da vlasnik ima prebivalište u Stupniku. U protekle dvije godine sufinanciran je iznos od 6400 kuna za čipiranje 64 psa.

Subvencioniranjem se želi potaknuti stanovništvo da kastrira i mikročipira svoje kućne ljubimce, stoga će Općina Stupnik u nastojanju smanjenja neželjenih, napuštenih pasa i mačaka na svojem području i ubuduće planirati aktivnosti te osiguravati financijska sredstva u proračunu za spomenutu namjenu.

Pored spomenutih mjera dva puta godišnje obavlja se i redovita distribucija letaka po svim kućanstvima o dužnostima vlasnika pasa i mačaka, važnosti kastracije, zakonskim obvezama mikročipiranja te ostale obavijesti koje se odnose na adekvatnu brigu o kućnim ljubimcima, sve u suradnji s udrugom Prijatelji životinja, koja izrađuje i ustupa promotivne letke. Iste obavijesti redovito se objavljuju i na službenoj internetskoj stranici.

– Planira se provođenje edukacije djece u školi i vrtiću o brizi i odgovornom ponašanju prema kućnim ljubimcima, bitno je prenijeti poruku mladima te ih konstantno educirati kako bi u budućnosti bili odgovorni pojedinci – kažu u Općini.

Ključne riječi

Komentara 2

DM
danica.macanga
03:25 04.02.2021.

Ništa nije besplatno, sve se plaća iz džepa poreznih obveznika koji, kada ostanu bez posla, ne dobivaju pomoć do novog posla, ali mjesečna njega jednog psa košta tisuću kuna. Pas mora od nečega živjeti, nezaposleni neka grize nokte.

MA
majstorsmora
15:34 28.01.2021.

Jel to iz svog džepa? Pun kua djeljenja tuđih para.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije