Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mihajlo Dika:

Sudu se za predstečaj moraju dati veće ovlasti

'23.10.2006., Zagreb - Mihajlo Dika, profesor parnicnog i ovrsnog prava, suradnik svih hrvatskih vlada na modernizaciji tog dijela zakonodavstva. Photo: Dalibor Urukalovic/Poslovni dnevnik/PIXSELL'
Urukalovic/Poslovni dnevnik/PIXSELL
26.07.2013.
u 20:00

- Ako je zakon protuustavan, sud može ukinuti ročišta za sljedeće nagodbe i odrediti rok za usklađivanje zakona s Ustavom, kaže Dika

Profesor Pravnog fakulteta Mihajlo Dika od donošenja zakona o predstečajnoj nagodbi upozoravao je na nepravilnosti pa slanjem dijela zakona na ocjenu ustavnosti nije iznenađen. No, može se, kaže, sada donijeti brza uredba kojom će se zakon izmijeniti, odnosno uskladiti s Ustavom.

Koje su najbitnije nepravilnosti koje padaju zbog povrede ustavnosti?

Cijeli proces vodi nagodbeno vijeće koje imenuje Ministarstvo financija, a Ministarstvo je istodobno i glavni vjerovnik. Ministarstvo također kao glavni vjerovnik odlučuje o žalbama. Nadalje, prije otvaranja predstečajne nagodbe ne provjerava se hoće li vjerovnik proći lošije kroz predstečajnu nagodbu ili stečaj, čime se zadire u njegova prava. Pa bi onda bilo protuustavno kada bi manjina vjerovnika kojoj je drugi dio vjerovnika nametnuo rješenje prošla lošije nakon nagodbe nego da je proveden stečaj nad društvom. Primjerice, je li svima povoljna odluka da se dio duga otpiše ili prolongira za nekoliko godina. Loše je i to što pravo glasa za vjerovnike koji nemaju ovršnu ispravu ovisi o milosti dužnika, koji odlučuje hoće li im priznati tražbinu ili ne. A moguće je i da dužnik s nekim trećim konstruira neku tražbinu. 

Je li onda trebalo donositi zakon ili samo ne dopustiti da se izradi na brzinu?

Potreban je jer ga imaju i sve zemlje. Naš je preuzet od Slovenije, no ne potpuno jer tamo sud vodi postupak predstečajne nagodbe i odlučuje o žalbama. Kod nas je sud zamišljen samo kao kozmetičko sredstvo koje potvrđuje nešto o čemu je odluka donesena. Zato takav zakon nije trebalo donositi, odnosno trebalo se konzultirati s pravnicima prije njegova donošenja.  

Sada se prijeti da bi ostali mogli u stečaj i propast, no je li uvijek tako?

Neki stečajevi traju 15 godina, ali se u tom vremenu imovina prodaje, vjerovnici se postupno namiruju... No, ima i slučajeva u kojima su i u vrijeme stečaja nastavljeni uspješna proizvodnja i poslovanje, primjerice Pevec. U slučajevima u kojima je dobro izrađena studija izvodljivosti, a koja pri predstečajnoj nagodbi nije ni potrebna, nego se radi napamet.

No, je li dobro da se sada proces zaustavlja?

Ako je zakon protuustavan, sud može ukinuti ročišta za sljedeće nagodbe i odrediti rok za usklađivanje zakona s Ustavom.  

>> Linić uzvraća: Ovo je sučeva optužnica protiv vlasti!  

>> Sudac koji je objavio rad o Liniću dragoj temi – naplati poreza

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije