Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nastavak suđenja

Suđenje Sanaderu - Direktor Ježićeve tvrtke nije se pojavio

ivo sanader,ivan krešić,davor mayer (1)
Jurica Galoić/PIXSELL
30.08.2012.
u 08:03

Hurlimannovo svjedočenje pokušat će organizirati tužiteljstvo putem videoveze, a ispitati ga želi i obrana

U nastavku suđenja Ivi Sanaderu u slučajevima Ina-MOL i Hypo trebao je svjedočiti Stephan Hurlimann. No, svjedok je sud izvijestio da neće pristupiti na raspravu. Naveo je da na to nije obvezan zakonom. Hurlimann je kazao da nema za reći ništa što bi dovelo do daljnjeg rasvjetljavanja ovog slučaja. Ostaje pri svome prijašnjem iskazu.

Optužba je najavila da će pokušati organizirati Hurlimannovo svjedočenje putem videoveze, a obrana predložila nekoliko svjedoka koji bi trebali pobiti dijelove svjedočenja Mate Granića, Vesne Trnokop-Tanta i dr.

Prodanović kaže kako i obrana želi da se Hurlimanna ispita jer se "ne zna što bi sve mogao reći".

Predlaže ispitivanje Mladena Zamalika koji je bio član uprave Ine u inkriminiranom razdoblju, a protiv svjedočenja Vesne Trnokop Tanta koja je navela da je Imre Fazakaš bio predstavnik MOL-a u pregovorima oko Družba Adrije, što nije točno, kaže Prodanović.

Predlaže da se pročita nalaz stalnog sudskog vještaka za financije na okolnost visine inflacije 1994. – protiv dijela svjedočenja Mate Granića u vezi s galopirajućom inflacijom. Time se pobija iskaz svjedoka Franza Hasslingera koji je kazivao kako proviziju plaća djelomično i država. Tužiteljstvo se protivi ovim dokaznim prijedlozima.

Sudsko je vijeće odlučilo da se nalaz vještačenja neće pročitati. Zamalik će biti ispitan u nastavku suđenja 13. rujna, a 14. Rade Perković.

Sudsko vijeće prihvatilo je i prijedlog da se Hurlimanna ispita videovezom, ako na to bude pristao.

Sporni milijuni

Hurlimann je direktor švicarske tvrtke Roberta Ježića na čiji je račun uplaćeno pet milijuna eura – polovica mita koje je šef MOL-a isplatio za Sanadera. Tako barem tvrdi Ježić, ključni svjedok optužbe koja Sanadera tereti za prepuštanje upravljačkih prava u Ini mađarskoj kompaniji.

Hurlimann je već kazao da se nikada neće odazvati pozivu zagrebačkog Županijskog suda. Nije se predomislio.

Svjedok je trebao potvrditi Ježićevu riječ protiv koje su na sudu već bili ustali ruski naftni magnat Mihal Gucerijev i Imre Fazakaš iz Mađarske. Gucerijev tvrdi da je pet mil. kuna bio novac za Ježića za lobiranje oko projekta Družba Adria te da su mu riječki poduzetnik i njegov švicarski direktor taj novac ukrali.

Komentara 4

DO
doktorica
08:15 30.08.2012.

vratio se Šime sa ljetovanja.Blago si nama sa našim sudstvom,njima je zaista lijepo,vrte "parnice" i mlate novac.....

FI
fila
09:51 30.08.2012.

Majko mila riješite to već jednom dosta je bilo natezanja povuci...nategni svi znamo da su pokrali vratite to i to odma sada nema više odlaganja i njihovog bezbrižnog života a oni nek trunu u zatvoru ...da nebi ovo bila jesenskaa sapunica a nama je već svega dosta .....i previše

Avatar pupoljak
pupoljak
10:24 30.08.2012.

"Hurlimann je već kazao da se nikada neće odazvati pozivu zagrebačkog Županijskog suda". E pa fino, lijek za ne odazivanje je raspisivanje međunarodne tjeralice, pa kad nećeš milom, onda silom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije