Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje Sanaderu

Prvi svjedoči čovjek koji će potvrditi Ježićevu priču

sanader
Marko Lukunic/PIXSELL
27.08.2012.
u 08:47

Bivši premijer u četvrtak bi se trebao pojaviti na Županijskom sudu zbog nastavka suđenja u slučajevima Hypo i Ina - MOL

Ivo Sanader, bivši premijer, od ovog tjedna ponovno će postati jedan od najčešćih “posjetitelja” zagrebačkog Županijskog suda.

Iščekivanje svjedoka

Naime, ondje mu se nakon pauze zbog godišnjih odmora nastavljaju suđenja za slučajeve Hypo i Ina - MOL te Fimi mediju. Prvi susret sa sudskim vijećem Sanader će imati u četvrtak, kada bi mu se trebalo nastaviti suđenje za slučajeve Hypo i Ina - MOL. Riječ je o prvom sudskom postupku koji je pokrenut protiv Sanadera i trenutačno je u završnoj fazi. Konkretnije, kako sada stvari stoje, trebalo bi se saslušati još svega nekoliko svjedoka, što USKOK-a, što obrane, pa se očekuje da bi nepravomoćna presuda u tom postupku mogla biti objavljena koncem jeseni.

Prvi je od preostalih svjedoka Stephan Edgar Hurlimann, no još se ne zna hoće li doći u veliku sudnicu zagrebačkog Županijskog suda ili će biti saslušavan putem videoveze. Hurlimann, koji je saslušavan tijekom istrage, bitan je svjedok USKOK-a u slučaju Ina - MOL jer je tijekom istrage potvrdio navode Roberta Ježića, koji je iskazivao da je primanje provizije od 10 milijuna eura za Sanadera od MOL-a bilo organizirano preko Ježićeva poduzeća Xenoplast. U svom iskazu u istrazi Hurlimann je potvrdio te Ježićeve navode, kazavši da je s njime kontaktirao Imre Fazakaš koji mu je rekao da dolazi u ime MOL-a. Primitak novca bio je organiziran preko ciparskih poduzeća, a Hurlimann je u istrazi iskazivao da mu je Fazakaš donio ugovore, te da je na račun Xenoplasta sjelo pet milijuna eura, nakon čega je ugovor razvrgnut.

S obzirom na sve to što je pričao u istrazi, Hurlimannov iskaz pred hrvatskim sudom trebao bi biti zanimljiv, to više što je već nekoliko puta pozivan, no odbio se pojaviti na sudu. Nadalje, njegov iskaz bit će zanimljiv i u svjetlu Fazakaševa iskaza, koji je pak negirao da je imao veze s MOL-om, iako je u sudski spis priložena njegova posjetnica na kojoj piše da zastupa MOL. Što se pak tiče 10 milijuna eura, za koje USKOK tereti Sanadera da ih je uzeo kao mito da bi MOL-u prepustio upravljačka prava nad Inom, pet milijuna je pohranjeno, kako je kazao Robert Ježić, na jednom od računa DIOKI-ja u Švicarskoj, dok se za preostalih pet još uvijek ne zna gdje je.

Čekaju se zanimljivosti

Nakon što je Ježić u svom iskazu kazao gdje je sporni novac, dodao je i da ga je spreman vratiti državi, pa je odlučeno da se taj novac transferira na poseban račun na kojem će ostati do pravomoćnosti Sanaderove presude. U dosadašnjem dijelu suđenja za slučaj Hypo i Ina-MOL saslušano je 30-ak svjedoka, a javnost je podosta doznala i o tome kako MOL upravlja Inom.

Iskazi hrvatskih članova uprave i Nadzornog odbora Ine, osim što su šokirali javnost, izazvali su i javne sukobe između Mađara i Hrvata u vodećim strukturama Ine, jer se iz spomenutih iskaza doznalo da hrvatski članovi u upravi i NO Ine praktički ne odlučuju ni o čemu bitnom za najveću nacionalnu naftnu kompaniju. S obzirom na sve to, zasigurno će biti zanimljivo čuti što o svemu ima reći Zoltan Aldott, predsjednik uprave Ine, čije saslušanje predlaže Sanaderova obrana.

Komentara 39

OB
-obrisani-
08:54 27.08.2012.

Ovo naše sudstvo je jadno - očajno! Več je trebalo u zatvoru biti pola članova HDZ-a, a Polančec od hrvatskog sudstva radi sprdačinu!

LA
Lavica7
09:13 27.08.2012.

Bas lijepo, godisnji je zavrsio, bivsi premijer nam se odmorio...sad nas moze zabavljati do Bozica..a onda Boze moj, pa blagdani su (placica tece) , mozda bi mogao skoknut i do USA vidjeti svoju glumicicu i obic nekretnine, a onda evo opet i ljeta... Pa sve ispocetka... Koja pisurija i od drzave i od sudjenja.

TM
tesla moj ponos
09:17 27.08.2012.

Ne brini se Puškine. Svi isto mislimo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije