Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONVALIDACIJA

Suđenje Hrvatu iz Slunja za ubojstvo Srbina na okupiranom području

pleš
Kristina Štedul-Fabac/VLM
01.10.2009.
u 11:16

Slavko Pleš tereti se za ubojstvo Nedeljka Smiljanića 1993. godine. Prema optužnici Pleš je na Smiljanića pucao iz lovačke puške iz svoje kuće dok je ovaj bio u dvorištu obiteljske kuće.

Mrak je, a četnici su u našem dvorištu. Došli su da nas ubiju ili opljačkaju - dio je to šokantnih svjedočenja Marice Tomašić, kćeri, i Roze Pleš, supruge Slavka Pleša (59) u procesu koji je pod predsjedanjam suca Ante Ujevića započeo na Županijskom sudu u Karlovcu. Riječ je o drugom suđenju ovog tjedna koje se u Karlovcu vodi na temelju Zakona o konvalidaciji, pri čemu se koristi sva dostupna dokumantacija, podaci iz istrage, zapisnici i medicinska dokumentacija, te prijašnja postupanja pravosudnih tijela iz tvz. Republike Srpske Krajine.

U prvom ovotjednom slučaju sudi se u odsutnosti Radi Trbojeviću (61) za ubojstvo Mile Trbojevića zvanog Baja, koje se dogodilo 1993. godine, dok su obojica bili pripadnici vojske tzv. Krajine.

U ovom slučaju Pleša se tereti za ubojstvo Nedeljka Smiljanića 19. rujna 1993. oko 20 sati. Prema optužnici Pleš je na Smiljanića pucao iz lovačke puške iz svoje kuće dok je ovaj bio na dvorištu obiteljske kuće u Čamerovcu kraj Slunja. Od zadobivenih rana i plućne embolije Smiljanić je ubrzo umro. Svjedoci koji su s njim bili u Plešovu dvorištu tvrdili su kako im je namjera bila samo kupiti rakiju.

- Nikada nismo prodavali rakiju, niti smo to smjeli. Kretali smo se po selu, a iz kuće ni mi, niti nitko drugi od naših susjeda Hrvata nije izlazio noću. Živjeli smo u velikom strahu. Mojoj majci su ubijena dva strica, a u jednom selu ubijeno je, koliko se sjećam, čak 14 Hrvata - sjedočila je Roza Tomašić.

Vještak Goran Arbanas potvrdio ja kako zbog ratnih događanja Slavko Pleš boluje od PTSP-a. Na prostoru tvz. Krajine Pleš je bio u pritvoru, a nakon što je razmijenjen, u odsutnosti mu je suđeno na Okružnom sudu u Glini. Tamo je proglešen krivim i osuđen na 14 godina zatvora.

Tijekom rasprave njegova braniteljica Tamara Mušnjak Špišić usprotivila se čitanju iskaza svjedoka koji su saslušani u tom postupku.

- Prije svega moramo provjeriti jesu li ljudi koje želimo sasušati u postupku u Hrvatskoj, a ako i nisu, možemo im poslati pozive i u Srbiju. Ovaj sud je u prethodnim slučajevima već saslušavao svjedoke iz Srbije, pa ne vidim zašto to ne bismo učinili i sada. Osim toga protivnim se čitanju jer moj branjenik dok je trajala istraga nije imao branitelja. Smatram kako bismo morali saslušati i njegova odvjetnika koji ga je branio na suđenju kako bismo doznali je li tada ispoštovan i minimum pravnih standarda - rekla je T. Mušnjak Špišić.

Sudsko vijeće odlučilo je kao svjedoke pozvati Neboju Ćuića i Dušana Gravoru koji su toga dana bili s pokojnim Smiljanićem u dvorištu Slavka Pleša.

Komentara 7

Avatar punkufer
punkufer
12:19 01.10.2009.

Stvarno moraš biti idiot da ti nije jasno što su u to doba Srbi/četnici radili po selima. A još veći da vjeruje svjedočenju bivših četnika o tim događajima!

KA
kanarinac
21:26 04.10.2009.

Provjeriti, provjeriti, i opet provjeriti... Nisam sklon virovat mu samo zato što je Hrvat... Možda je u ono vrime bio i veći četnik od četnika??? Provjeriti, provjeriti...

LD
ldraskic
11:45 01.10.2009.

sloboda hrvatskim braniteljima,u ratu je sve dopušteno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije