Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Sudjelujte u javnoj raspravi o prijedlogu novog Zakona o zaštiti životinja

Vidljivi su pozitivni pomaci, ali i dosta mjesta za dodatno poboljšanje Prijedloga Zakona, između ostalog ukidanje 60 dana, kažu u udruzi Prijatelji životinja
19. kolovoza 2016. u 18:05 3 komentara 892 prikaza
Zakon o zaštiti životinja
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/5

Prijedlog Zakona o zaštiti životinja, koji je na javnoj raspravi, pokazuje spremnost nadležnog ministarstva da uvaži zahtjeve javnosti i udruga za zaštitu životinja za povećanjem razine zakonske zaštite životinja, što može rezultirati boljim novim Zakonom o zaštiti životinja, kažu u udruzi Prijatelji životinja.

Ono što ga čini takvim je, ističu, prije svega ostanak zabrane uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna, donesene 2006. godine. Prihvaćena je zaista snažna argumentacija javnosti, udruga i stručnjaka da se ne ukine zabrana uzgoja životinja za krzno te ona stupa na snagu 1. siječnja 2017. godine. Ipak, Ministarstvo poljoprivrede u Prijedlogu Zakona određuje dodatno prijelazno razdoblje za uzgajivače činčila, do 1. siječnja 2018., uz obrazloženje. da ''mlade životinje dostignu zrelost koja je potrebna za njihovo korištenje i nakon toga prestanak njihove proizvodnje''.

Nagrada za nepoštivanje

Iako se u Prijedlogu Zakona navodi da se ne dovodi u pitanje odredba o zabrani uzgoja životinja za krzno, ipak se s dodatnih godinu dana na već ionako dugo 10-godišnje prijelazno razdoblje nagrađuju pojedinci koji nisu ispoštovali Zakon, na štetu velike većine uzgajivača koji su na vrijeme preusmjerili svoju proizvodnju. Unatoč predloženom ustupku ovim prijedlogom sprečava se degradacija Zakona, što je pohvalno za vodstvo nadležnog ministarstva.

Od pozitivnih novih odredaba u Prijedlogu Zakona valja istaknuti da se, između ostalog, zabranjuje: držati pse stalno vezane ili ih držati u boksovima bez omogućavanja slobodnog kretanja izvan tog prostora te držanje životinja u cirkusima. Držanje i nastupi domaćih životinja dopušteni su ''u svrhu prikazivanja vrsti svojstvenog ponašanja koje je istovjetno ponašanju životinja u prirodnom okolišu''. Zabranjuje se spolni odnos čovjeka i životinje; bacanje petardi ili drugih pirotehničkih sredstava na životinje; držanje u zatočeništvu dupina i ostalih morskih sisavaca iz porodice Cetacea.

Zako o zaštiti životinja | Autor : Željko Lukunić/Pixsell Foto: Željko Lukunić/Pixsell

Obveza sterilizacije u skloništu

Prijedlog Zakona unaprijeđen je i sljedećim odredbama: obvezom sterilizacije životinja u skloništima; uređivanjem koje se vrste životinja mogu uzgajati, prodavati i držati kao kućni ljubimci; obavezom jedinica lokalne samouprave da financiraju pružanje pomoći ozlijeđenim životinjama za koje se ne zna tko ih je ozlijedio; obvezom jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave da organiziraju koordinacijske radne skupine koje će poticati udomljavanje, mikročipiranje, kastraciju i edukaciju u cilju rješavanja problematike napuštenih i izgubljenih životinja; ovlastima komunalnog redara u nadzoru držanja i postupanja s kućnim ljubimcima. U Prijedlogu Zakona nalaze se i odredbe koje se mogu poboljšati. Dobar korak je zabrana korištenja kopitara za izvlačenje trupaca iz šuma (samaraši). Odredba koja bi ih zaista štitila trebala bi biti bez izuzetka ''osim u teško pristupačnim područjima gdje to nije moguće bez korištenja kopitara'', a koji se u praksi uvijek može zloupotrijebiti.

Ukinuti 60 dana

Nova odredba propisuje da se uzgajivači koji imaju manje od tri rasplodne ženke trebaju evidentirati kod nadležnog veterinarskog ureda. Bilo bi logično da je za takve uzgoje propisana obveza registracije kao i za uzgajivače s tri i više rasplodnih ženki. Svi trebaju biti jednako registrirani, i zbog zaštite životinja i zbog ravnopravnog položaja na tržištu. Prijedlog Zakona donosi i odredbu da osobe koje drže više od devet pasa koji ne sišu moraju udovoljiti uvjetima kao i skloništa za životinje. Iako je pozitivno što se ovim prijedlogom žele osigurati primjereni uvjeti držanja i skrbi za pse, u praksi ova odredba može jako otežati rad privremenim udomiteljima koji spašavaju pse iz kill skloništa, osobito u krajevima gdje se ne provodi zakonom propisano zbrinjavanje životinja.
Udruga Prijatelji životinja uputit će tijekom javne rasprave i prijedloge za dodatno unapređenje Prijedloga Zakona sljedećim odredbama: zabrana žigosanja kopitara, zabrana natjecanja konja u povlačenju trupaca (šlajs), mogućnost trajnog oduzimanja zlostavljane životinje, zabrana svih oblika borbi životinja. Poseban naglasak ponovno će staviti na potrebu propisivanja zabrane usmrćivanja životinja u skloništima, odnosno ukidanja roka trajanja od 60 dana.

Zakon o zaštiti životinja | Autor : Robert Demo Foto: Robert Demo

Javna rasprava uz nacrt Prijedloga Zakona o zaštiti životinja otvorena je do 12. rujna. U njoj mogu sudjelovati svi zainteresirani za ovu tematiku - od aktivista za zaštitu životinja, udruga pa do građana kojima je važna briga o životinjama. Prijedloge udruge Prijatelji životinja možete pronaći na internet stranici www.prijatelji-zivotinja.hr, na kojoj je objavljena i poveznica na javnu raspravu https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainScreen?EntityId=3923

smoker box
SAVRŠENA AROMA
Nedostaje vam onaj karakterističan miris dimljenja, a ne želite se odreći komfora plinskog roštilja?

A1 izdvaja za Vas

  • okus:

    Paprena kazna jedino to rjesava

  • osica:

    Svi psi, koji su (barem ja mislim) najčešći kućni ljubimci moraju obavezno i odmah biti čipirani , a ako su promijenili vlasnika rok od 15 dana kada se to mora promijeniti u veterinarskoj evidenciji. Postrožiti kazne za napuštene životinje iz ... prikaži još!e iz hira i komocije jer to nisu igračke već živa bića), već moraju postojati opravdani razlozi npr . bolest, starost, smrt.....vlasnika " Uključiti lokalne jedinice u rad i pomoć životinjama na svom području, kao i pomoć udrugama i volonterima. Ako se ima, za često neopravdane, reprezentacije uhljeba, neka se nađe i za napuštene životinje. "od životinja možemo puno toga naučiti ...."

  • skmedium@gmail.com:

    Želim dodati nekoliko prijedloga. Najprije,sva skloništa i azili trebaju,bez iznimke ,biti no kill.Nadalje,sav novac koji je plaćan iz različitih izvora za eutanaziranje pasa,neka se prenamijeni za hranu i poboljšanje uvjeta u skloništima. Obavezno osnivanje animal policije koja bi imala ovlasti ... prikaži još! da može oduzeti zlostavljanu životinju i naplatiti kaznu zlostavljaču. Kod svakog PRVOG cijepljenja psa,posebice na selima,uzeti uzorak krvi za dna,tako da se može usporediti sa pronađenim ostavljenim štencima i psima koji se posvuda ostavljaju da umru na najužasnije načine...Kazne za to obavezno povećati. Ograničiti uzgoj pasa za prodaju,dok su azili prepuni. Omogućiti da azili uzmu maksimalan broj napuštenih pasa a ne da ih inspekcije kažnjavaju za svakog psa kojeg imaju - previše,a bilo je hitno da ga sklone sa ceste. Veterinarima stvoriti obavezu određenog broja kastracija - sterilizacija koje moraju učiniti besplatno tokom godine,kako bi se i na taj način pripomoglo kontroli razmnožavanja.