Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPORNA KUPNJA NEKRETNINE

Suđenje kakvo Vatikan ne pamti: Kardinal optužen za korupciju, on tvrdi: 'Žrtva sam urote'

Koronavirus u Vatikanu
Reuters/PIXSELL
27.07.2021.
u 16:24

Prema Svetoj Stolici, postupak je rezultat reformi pape Franje koji želi uvesti veću transparentnost u financije Vatikana.

Jedan rimokatolički kardinal u utorak se prvi put pojavio pred sudom u Vatikanu, zbog optužbi za korupciju prilikom kupnje luksuzne nekretnine u Londonu.

Vatikanski sud ispituje ulogu kardinala Giovannia Angela Becciua (73) i još devetero suoptuženih u investicijskom skandalu u kojem je crkvenim novcem kupljena vila u luksuznoj londonskoj četvrti Chelsea. Za nekretninu, provizije i ostale usluge navodno je plaćeno nekoliko stotina milijuna eura.

Radi se o jednom od najvećih suđenja u povijesti Vatikana. Becciu, nekoć zamjenik državnog tajnika, prvi je kardinal kojemu se sudi u tom gradu-državi.

Tužitelj u tom slučaju je Državno tajništvo, glavna izvršna vlast u Vatikanu.Becciu je ranije branio investiciju i rekao da nije djelovao u osobnom interesu. Odbacio je optužbe za korupciju i tvrdi da je "žrtva urote".

Vatikanske i talijanske vlasti od srpnja 2019. istražuju spornu kupnju u Londonu a istraga je proširena na Ujedinjene Arapske Emirate, Veliku Britaniju, otočje Jersey, Luksemburg, Sloveniju i Švicarsku.

Prema Svetoj Stolici, postupak je rezultat reformi pape Franje koji želi uvesti veću transparentnost u financije Vatikana.

VIDEO: Policija savjetuje što morate učiniti da ne postanete žrtva provale!

 

 

Komentara 2

DU
Deleted user
17:24 27.07.2021.

Lova (đavo) se uvukao i u Vatikan:( Žalosno do kraja.

Avatar povjesnicar
povjesnicar
21:33 27.07.2021.

ko će da sudi ? kada Vatikan ima samo jednog sudiju A tužioca nema . A ne može tužilac iz druge države. Mora biti tužilac vatikanac .žilac vatikanac .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije