Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija Border

Obrane traže da se saslušaju i svjedoci koji su nestali bez traga

Sretko Kalinić Zver
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
05.10.2017.
u 10:34

Optužnica je podignuta prije četiri i pol godine, no cijeli je slučaj još daleko od pravosudnog završetka. Suđenje je počelo iznova

Kada je prije četiri i pol godine podignuta optužnica u aferi Border, bila je to jedna od najintrigantnijih priča u Hrvatskoj, koja je razotkrila kako kriminal funkcionira kada ga potpomažu pojedinci iz policijskih i diplomatskih krugova.

Dobro uhodana grupa

Jer na optuženičkoj klupi našla se skupina ljudi predvođena Zvonkom Šendulovićem koje je USKOK teretio da su od 2006. do 2010. bili dio dobro uhodane zločinačke grupe, koja je na krivotvorenim putovnicama RH zaradila najmanje 680.000 eura. Putovnice, koje su se izdavale u hrvatskom konzulatu u Tuzli te hrvatskim veleposlanstvima u Sarajevu i Bruxellesu, završavale su u rukama poznatih regionalnih kriminalaca, a među korisnicima takvih putovnica bili su i Sretko Kalinić, jedan od najpoznatijih egzekutora zemunskog klana, Luka Bojović, čelni čovjek zemunskog klana... Uhićenje Šendulovića i ostalih tada je predstavljeno kao velik uspjeh u borbi protiv organiziranog kriminala, a cijela ta mučna priča, vjerovalo se, bit će brzo i sudski okončana.

No kako je vrag uvijek u detaljima, četiri i pol godine kasnije postupak je jučer iz formalno-pravnih razloga na zagrebačkom Županijskom sudu počeo – ispočetka. U međuvremenu spis je podulje vrijeme bio na Vrhovnom sudu koji je odlučivao o žalbama, dio optuženih priznao je krivnju te se nagodio s tužiteljstvom, a Šendulović je otkazao punomoć dosadašnjem branitelju pa mu je imenovana braniteljica po službenoj dužnosti. Priča o krivotvorenim hrvatskim putovnicama tako je četiri i pol godine od podizanja optužnice još uvijek daleko od svog pravosudnog završetka, a Šendulović i njegovi suokrivljenici Bruno Margetić i Zoran Rudnički jučer su još jednom zanijekali krivnju. Darku Gojiću sudi se u odsutnosti.

Dokaz s YouTubea

Njihove obrane inzistiraju na saslušanju Alena Bendera i Borislava Bradaša, dvojca kojem se izgubio svaki trag. Bradaš ima prijavljenu adresu u Srbiji, no na njoj ne boravi, kao što ni Bender ne boravi na prijavljenoj adresi u BiH. Sud je do njih pokušao doći i preko međunarodne pravne pomoći, no za sada neuspješno. Predviđeno je i saslušanje 18 svjedoka, a među njima bi trebalo biti i troje bivših Šendulovićevih suoptuženika koji su se nagodili s tužiteljstvom. Kao dokaz prihvaćena je i snimka s YouTubea na kojoj se čuje Šendulović dok pregovara o kupoprodaji hrvatskih putovnica. Za svaku koju je prodao, a prema optužnici bilo ih je 68, tražio je 10.000 eura. 

Komentara 1

IB
istina_boli
14:40 05.10.2017.

Zanimljivo, vecina onih koji su se iz Srbije borili protiv Hrvatske su pripadnici zemunskog klana, a gotovo svi oni imaju hrvatske putovnice. Dakle, zakljucak je da je Hrvatska vlada narucila kriminalce iz Srbije da ratuju protiv Hrvatske da bi to posluzilo vodecim pripadnicima vlasti kao paravan za pljacku vlastitog naroda. Volio bi da me netko dokaze da nisam u pravu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije