Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRESUDA

Sudbina Brexita u rukama sutkinje Brende Hale: Je li Boris Johnson lagao kraljici?

Boris Johnson
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
24.09.2019.
u 08:00

Boris Johnson želi ispregovarati rješenje za sporazum o povlačenju iz EU premda njegove ideje zvuče nemoguće pregovaračima iz EU

Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske objavit će danas u 10.30 po londonskom vremenu (11.30 u Hrvatskoj) presudu o tome je li premijer Boris Johnson prekršio zakon, odnosno je li lagao kraljici kad je ishodio suspenziju parlamenta u Westminsteru.

Razgovori s Europljanima

Sve oči vjernih pratitelja sapunice o Brexitu bit će tako danas uperene u Brendu Hale, predsjednicu Vrhovnog suda UK. Ona i njezinih deset kolega sudaca vijećali su o tome je li Johnsonova suspenzija parlamenta zakonita nakon što su protivnici te suspenzije podigli dvije tužbe pred nižim sudovima, jednu u Škotskoj, drugu u Engleskoj, a dva suda donijela su različite odluke pa su žalbe na te odluke završile na Vrhovnom sudu.

Politička i ustavna kriza u zemlji bez pisanog ustava mogla bi još više eskalirati nakon presude. Proglase li suci Johnsonovu suspenziju parlamenta nezakonitom, parlament bi vrlo brzo mogao nastaviti zasjedanje, koje je prekinuto 9. rujna. Podsjetimo, u posljednjem tjednu zasjedanja, između povratka zastupnika s ljetne stanke i prije suspenzije, premijer je i formalno izgubio većinu u parlamentu te pretrpio nekoliko teških poraza u glasanjima. Uoči današnje objave presude nekoliko uglednih pravnih stručnjaka prognoziralo je za nedjeljni list Observer da će Johnsonova suspenzija pasti na Vrhovnom sudu.

– Prevladavajući dojam među upućenim promatračima je da vlada visi o koncu i da će izgubiti – rekao je Philippe Sands, profesor prava na University College London.

Premijer Johnson nalazi se u New Yorku, gdje sudjeluje na otvaranju Opće skupštine UN-a i gdje će na marginama tog skupa razgovarati s nizom europskih dužnosnika.

Oporba se ne slaže o svemu

Johnson, naime, nastoji do sredine listopada ispregovarati novo rješenje za sporazum o povlačenju iz EU, premda njegove ideje zvuče nemoguće pregovaračima iz EU. Oporbena Laburistička stranka jučer je započela svoj kongres u Brightonu, poručivši da se ne zalaže za poništenje čitave procedure izlaska iz EU bez novog referenduma.

Druga oporbena stranka, Liberalni demokrati, obećava da će jednostavno poništiti proceduru Brexita ako osvoji vlast na izborima koji bi se mogli dogoditi vrlo skoro.

Komentara 2

HR
hrkljus
08:33 24.09.2019.

Jao, koja je ovo gluma i muljanje, a sve se vrti oko toga da britanci izmuzu sto bolje uslove brexita od EU. Prljavi britanci, samo im je muljanje i pljacka na pameti, ali nisu ni svabe mutavi, zato su i suspendirali investicije dok se ne otarase britanaca, a onda ce od njih pokupit kajmak, a ostalima u EU ostavit surutku.

Avatar southman
southman
08:46 24.09.2019.

Vrijeme je za premijera indijca !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije