Naslovnica Vijesti Crna kronika

Sudac: Doista se čudim policajcu koji vozi 207 km na sat, i to s vlastitim djetetom u autu

- Šešelja su oslobodili, a nas su osudili – negodovao je jedan od vozača ispred sudnice
13. travnja 2016. u 14:18 4 komentara 3435 prikaza
Blaž Topalović
Foto: Davor Javorović/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/10

Blaž Topalović, bivši načelnik PU vukovarsko-srijemske te još 12 suoptuženika nepravomoćno su proglašeni krivima za “sređivanje” prometnih prekršaja, ali i zapošljavanja u Domu zdravlja Vinkovci te primanje 22 kilograma graha za mito. Među ukupno 13 optuženih, čak je sedam policajaca. Mato Kirchbauer, tadašnji zamjenik načelnika, jedini će u zatvor, i to na godinu dana, a još će 14 mjeseci provesti na uvjetnoj kazni od četiri godine. 

Blaž Topalović osuđen je na devet mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine. Policajac Antun Kirchbauer, Matin brat, “zaradio” je godinu dana zatvora, no ona će se zamijeniti sa 730 sati rada za opće dobro. Svoje zatvorske kazne od sedam mjeseci odradit će za opće dobro i policajci Berislav Šarić, Borislav Vukušić, Josip Miljanić te Zdenko Kozarac, i to tako da će im jedan dan zatvora biti zamijenjen s dva sata rada. 

Vinkovački policajac Berislav Šarić jurio je čak 207 na sat kada ga je u okolici Osijeka zaustavila policija. Nazvao je, navodi optužba, Borislava Vukušića, tada načelnika osječke prometne policije, i zamolio ga da utječe na kolegu koji ga je zaustavio.

- Doista se čudim policajcu koji vozi tolikom brzinom i u automobilu vozi vlastito dijete – istaknuo je osječki sudac Zvonko Vrban u obrazloženju presude. 

Načelnik Topalović “sredio” je, po optužnici se, s dobrim prijateljem Đurom Vidićemravnateljem Doma zdrava u Vinkovcima, posao za jednu spremačicu te dvije medicinske sestre u toj ustanovi. 

- Nije sporno da su sve tri ispunjavale uvjete natječaja, ali je Đuro Vidić prethodno obećao Blažu Topaloviću da će ih primiti i tako je svima ostalima ograničio ravnopravnost u natječajnoj utakmici – naveo je sudac. Vidić je, inače, kažnjen sa sedam mjeseci iza rešetaka, ali uvjetno na tri godine.

Matu Kirchbauera tereti se da je od Miroslava Novakovića tražio 22 kilograma graha, a koji mu je trebao za SDP-ovu proslavu praznika rada te 2013. Bila je to, navodi se, protuusluga jer je M. Kirchbauer “riješio” povratak četvorice majstora u Srbiju, iako ovi nisu imali prijavljen boravak. 

- Čuli smo na snimkama kako Kirchbauer govori “Meni grah treba sutra ili nikad” te koliko se Novaković mučio da nađe taj grah. Kirchbauer mu je na koncu kazao neka ga kupi u trgovini, što je ovaj i učinio – podsjetio je sudac Vrban. Platio ga je 440 kuna, a zamjenik načelnika komentirao je to kasnije, čulo se na snimkama, riječima “Vratit ću ti ja to nekad na neki način”.

anton kirchbauer Županijski sud u Osijeku Antun Kirchbauer: Niti jednom nisam tražio da se kazne oproste ili storniraju 11.02.2016., Osijek - Istraznom sucu dovedene cetiri osobe koje su osumnjicene za malverzacije s osiguiranjima. Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL Akteri u velikoj prijevari Zamjenik načelnika policije za 3000 kuna mjesečno prokockao je cijelu karijeru

Radom za opće dobro zamijenit će se zatvorske kazne i optuženim vozačima Jerku Šimunoviću, Nikoli Rakiniću, Mati Petričeviću i Darku Čirinjiju, kojima je izrečeno pet mjeseci zatvora, te Miroslavu Novakoviću, čija kazna zatvora iznosi 12 mjeseci. 

- Šešelja su oslobodili, a nas su osudili – negodovao je jedan od vozača ispred sudnice. 

Svi su najavili žalbe.

Svi su policajci bili suspendirani na svojim radnim mjestima, a svi su i vraćeni na posao, osim Topalovića koji je umirovljen. Petorica su oslobođena u stegovnim postupcima, a samo su braća Kirchbauer kažnjena na plaći.

Matija Vuica
Iskroji svoj život
Matija Vuica: Unikati i rad po mjeri nikada neće izaći iz mode

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Karl_Habsburg
  Karl_Habsburg:

  Vrhunac novinarstva .... "Mato Kirchbauer, tadašnji zamjenik načelnika, jedini će u zatvor, i to na godinu dana .... " a potom "Blaž Topalović osuđen je na devet mjeseci zatvora, u" ... hehehe

 • Avatar deziderij
  deziderij:

  Sve je normalno u banana zemlji HR, zemlji nemogućih mogućnosti i mogućih nemogućnosti. Riba od glave smrdi ali nikako da se pođe čistiti od repa dok je glava je svakim danom sve usmrđenija.

 • rmd3:

  A Sanader vam se fino smije hehehe koje sudstvo katastrofa bolje da ga meteor neki pogodi,kako sve moze bit lagano samo kad si običan smrtnik a ne politički smrtnik.