Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Karlovački djelitelj pravde Ante Ujević jedan je od najučinkovitijih u zemlji

Sudac koji nikoga ne oslobađa

Ante Ujević
Foto: Kristina Štedul Fabac
04.10.2008.
u 16:56

Četiri dana bila su mu dovoljna da osudi Srećka Uzelca, ubojicu svećenika Josipa Rafaja. Isto toliko trajalo je i suđenje Zdenku Mrzljaku, koji je na policiju bacio bombu i očito suđenje želio pretvoriti u cirkus kada se prvi dan rasprave pojavio u bolničkom krevetu uz, kasnije se pokazalo, lažnu tvrdnju da ne može sjediti. Nije dulje trajalo ni suđenje Mati Piviću, koji je zbog ukradene stoke ubio Juru Močilca, pravda je u nekoliko dana sustigla i Karla Renka, bivšeg direktora Nacionalnog parka Mljet, kojemu se sudilo zbog dviju pljački pošte...

Kada 47-godišnjeg Antu Ujevića upitate je li za svoje sudačke karijere ikoga oslobodio, dobro će posegnuti u trinaest godina dugo sjećanje prije nego što odmahne glavom:
– Sve su istrage bile jako dobro provedene, a optužnice osnovane – objasnit će temelj za donošenje osuđujućih presuda. A kada ga upitate je li mu i inače praksa da kod njega suđenje traje samo nekoliko dana, odgovorit će da jest – jer on jednostavno tako radi:

– Kad se uhvatim spisa, ne puštam ga dok ga ne riješim. Jer spis se nosi u glavi, ne radi se na njemu samo za stolom. I kod Uzelca je istraga bila dobro provedena i moje je bilo samo cijeniti valjanost iskaza i u vijeću odrediti kaznu. Treba znati kada podvući crtu da je upravo osoba koju imate pred sobom počinitelj i da je odgovorna. Ali, ja bih više volio da se komentiraju moje odluke, a da sam ja što manje u medijima. Jer sudac sve ono što ima reći kaže u sudnici.



A meni je najveći uspjeh kada viši sud potvrdi presudu moga vijeća – rekao je Ujević, jedini sudac prvoga stupnja na Županijskom sudu u Karlovcu, gdje radi protekle dvije godine. Na istome sudu ponekad dobije i drugostupanjski slučaj, sudac je izvršenja kazni zatvora, a ljeti radi i kao istražni sudac. Prosječne kazne izrečene u njegovoj sudnici jesu sedam godina zatvora, njegovi predmeti ne padaju u zastaru, a presude koje donese viši sud u pravilu potvrdi.

U ovom mjesecu nekoliko je dana “rezervirao” za suđenje Walteru Wolfu, sljedeći će se na optuženičkoj klupi naći bivši predsjednik Općinskog suda u Otočcu, ratni zločinac Nenad Pejnović... Između tih poznatijih slučajeva bit će pokušaji ubojstva, silovanja, zloporabe droga...

Ante Ujević kaže kako zna da ostavlja dojam stroga suca, da ga neki zbog strogosti uspoređuju sa sutkinjom Ikom Šarić iz Rijeka, ali, objašnjava, on samo doslovno primjenjuje zakonske odredbe:
– Problem je suca to što odlučuje o tuđoj imovini, braku, radu i slobodi. Uvijek postoji netko tko će negativno komentirati takve odluke. Meni zbog mojih odluka nitko nije prijetio, a ako sudac ima straha, onda je bolje da ne sudi – kaže.

– Mnogo mojih kolega ne radi ništa drukčije od mene. Naravno, u svakom poslu ima iznimki i, nažalost, na vidjelo izlaze samo one koje nisu dobre. Recept za dobrog suca jest da je marljiv, stručan, neovisan i nepristran. Zakon o sudovima i sudski kodeks ne kažu kako sudac mora izgledati, koje mu boje trebaju biti oči, koliko treba biti visok i težak... Ovaj je posao vrlo odgovoran i prilično konzervativan.



A tako bi se sudac trebao ponašati i izvan sudnice. Ne smije si dopustiti nedolično i nedostojno ponašanje, mora imati pojačan osjećaj odgovornosti i uljuđenosti. Dok “običan” građanin sebi može dopustiti da prijeđe cestu mimo pješačkog prijelaza, sudac to sebi ne smije dopustiti. To vam je kao ona latinska izreka – Qui maxima potentia, minima latentia – odnosno tko više može, manje smije – kaže Ane Ujević.

A načela konzervativnosti i sam se doslovno pridržava. Tako nam kaže da kemijsku ne zna ni držati u ruci, a kamoli njome pisati jer posljednjih 30 godina piše perom, i to samo crnom tintom.
Tim se perom nije koristio jedino za svojeg prvog posla koji je dobio nakon studija prava, a diplomirao je u roku kao jedan od petnaest najboljih studenata u generaciji. Naime, Ujevićev prvi posao bio je u kiosku u Baškoj Vodi, gdje je radio desetak mjeseci.

Poslije je radio u upravi prihoda u Ogulinu, a u ratu je u ovom gradu bio šef policije. Da bi se “dokopao” svoje sudnice, trebalo je proći i desetak godina od završetka fakulteta. Jedan od prvih slučajeva koji je dobio na Općinskom sudu u Karlovcu bio je onaj profesora tjelesnog odgoja, kojemu se sudilo zbog bludnih radnji. Uslijedile su rasprave vezane uz incest, spolni odnos očuha i pokćeri... Uglavnom, bila je riječ o slučajevima o kojima je javnost malo znala jer je bila isključena. Tako se nije znalo ni da je Ante Ujević i te predmete zaključivao u samo nekoliko održanih rasprava. O drugom poslu i drugome sudu Ante Ujević, kaže, zasad i ne razmišlja:

– Tu sam gdje jesam. Sudove ne preskačem, mogao sam ići u odvjetništvo, ali ovog se posla ne bih odrekao jer ga volim – kazao je Ante Ujević. Ipak, u mlađim je danima razmišljao o drugom pozivu pa je upisao likovni odgoj na nastavničkom studiju u Splitu:
– Htio sam biti slikar, a na kraju sam postao sudac – smije se Ujević i otkriva kako je šest godina bio i pjevač, i to u Karlovačkom vokalnom oktetu, gdje je bio prvi tenor.


Još neki slučajevi

I Matu Pivića, kojemu se sudilo da je iz koristoljublja ubio stočara Juru Močilca iz okolice Slunja, čije je tijelo pronađeno ispod slame dvanaest dana nakon zločina, osudio je Ante Ujević. Dugotrajnu zatvorsku kaznu, od 25 godina, potvrdio je Vrhovni sud. Ujević je nedavno dobio i potvrdu dvanaestogodišnje zatvorske kazne, na koliko je osudio Bernarda Acketu, koji je tako istukao majku da je za nekoliko dana umrla. Na deset je godina zbog ratnog zločina prema civilima Ujević osudio pripadnika paravojnih postrojbi Nenada Tepavca...

Karlo Renko

Bivšeg direktora Nacionalnog parka Mljet Karla Renka Ante Ujević osudio je na devet i pol godina zatvora zbog dviju pljački poslovnice Hrvatske pošte u Karlovcu. Renko je maskiran kapom i sunčanim naočalama iz pošte ukrao novac i bonove za mobitel. Vrhovni sud potvrdio je tu presudu.

Srećko Uzelac
Ubojici svećenika Josipa Rafaja Srećku Uzelcu vijeće kojim je predsjedao sudac Ujević “odrezalo” je četrnaestogodišnju kaznu. To je godinu manje nego što je mogao biti maksimalno osuđen. Nepravomoćnom je presudom potvrđeno da je Uzelac ubio svećenika zbog ljubomore – obojica su bila u vezi s istom djevojkom, Evicom Krešić.

Zdenko Mrzljak
Nepravomoćno je osuđen na deset godina zatvora zbog bacanja bombe na policajce. Prvog je dana suđenja u sudnici bio u bolesničkom krevetu, pjevao je i tvrdio da ne može hodati. No, sudac Ujević provjerio je to i doznao da Mrzljak u zatvorskoj bolnici hoda na štakama pa mu je naredio da tako dolazi i u sudnicu.

Walter Wolf
Ne dođe li 14. listopada na Županijski sud u Karlovcu, sudit će mu se u odsutnosti zbog nezakonite prodaje poslovnog prostora Karlovačke industrije obuće u Srbiji. U slučaju suđenja u odsutnosti, Ujević će sudskom vijeću predložiti da se za poduzetnikom raspiše tjeralica.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije