Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sudac Ivan Perković traži od Vlade novac za ekshumaciju žrtava

Neslužbeno se doznaje da su svjedoci potvrdili svoje prijašnje iskaze dane u istrazi PU karlovačke. U istrazi je ispitano više od 50 svjedoka.
14. srpnja 2010. u 09:22 142 komentara 102 prikaza
boljkovac
Foto: Boris Ščtar/Pixsell

Ivan Perković, istražni sudac i predsjednik Županijskoga suda u Karlovcu, ispitao je i posljednjega predviđenog svjedoka likvidacija komunističkog režima nad zarobljenim vojnicima tzv. NDH u poraću na području Karlovca. Sada slijede ekshumacije s grobišta žrtava, no još se ne zna kada, jer za to treba osigurati novac i posebne ekipe patologa – kazao je sudac Perković. On će obavijestiti Ministarstvo pravosuđa i od njega i Vlade RH zatražiti novac potreban za ekshumacije i rad posebnih ekipa patologa.

Neslužbeno se doznaje da su svjedoci potvrdili svoje prijašnje iskaze dane u istrazi PU karlovačke. Sudac Perković na ovoj istrazi, u kojoj je ispitano više od 50 svjedoka, a od kojih je nekolicina svjedočila o ulozi Josipa Boljkovca u pogromima, premlaćivanju zatočenika logora i ubojstvima bjegunaca, radi još od 2003.

Boljkovac je bio glavni

Kad budu bile obavljene ekshumacije, sudac će kompletirati spis i predati ga Županijskome državnom odvjetništvu u Karlovcu. O njemu ovisi daljnje postupanje prema J. Boljkovcu.

Josip Jurčević, povjesničar koji je devedesetih bio u ekipi koja je otkrila Jazovku, kaže kako se zna da je Boljkovac bio glavni u logoru Dubovac, a da u Windsoru u Kanadi žive deseci svjedoka koji su teretili Boljkovca još devedesetih – pa se ništa nije dogodilo. Politika uvijek prije izbora iznova zlorabi Bleiburg i radi umjetnu desno-lijevu podjelu, kaže Jurčević.

– Nije posrijedi kotačić Boljkovac nego neokomunistička struktura vlasti koja ne dopušta da se hrvatsko društvo oslobodi – kaže.

Ivica Relković, pak, pozdravlja proces i ne očekuje da bi se netko sada usudio zaustaviti istragu zbog “nedostatka novca za ekshumacije”.

Rehabilitacija kvislinga

– Ne ulazim u pravosudni problem istrage oko Boljkovca, ali čini mi se da je to nastavak pokušaja da se pobjednike Drugoga svjetskog rata proglasi zločincima, a zločince rehabilitira. Da nekome u Francuskoj padne na pamet rušiti spomenike pobjednicima, kao što se čini u Hrvatskoj, svi bi skočili, a da se pokuša rehabilitirati kvislinge, poslali bi ga u ludnicu. Nijemci su doživjeli katarzu i shvatili što se dogodilo, u nas još ima onih koji čekaju da se vrati Ante Pavelić. Još je moguće da kardinal V. Puljić dođe iz Sarajeva na Jazovku gdje je pobijeno 60-70, uglavnom ranjenih ustaša, a ne ode u Jadovno, gdje je stradalo od 30 do 40 tisuća ljudi – kazao je bivši predsjednik Stjepan Mesić.

Potvrdio je da je s Boljkovcem razgovarao o zbivanjima nakon rata. On mu je rekao da su “ginuli i s jedne i s druge strane jer su se mnogi kvislinzi nakon kapitulacije povukli u šume i otud planirali napade”.

Ivan Fumić, svojedobno vojni tužitelj, pak kaže da je rat završio 15. svibnja 1945. i ako su neki zločini počinjeni nakon toga, više nisu ratni. Ako je bila riječ o ubojstvima nakon rata, onda je rok zastare 20 godina, a to znači da je nastupila višestruka zastara. Neka svatko radi svoj posao i istražuje što misli da treba, ali mislim da sankcije nemaju mnogo smisla – izjavio je Ivan Fumić iz Saveza antifašista.

ŠTO NOVO ZNAMO O KORONAVIRUSU
Molekularna biologinja iz Infektivne bolnice: Nema dokaza da se virus širi aerosolom
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
 • mravac:

  Nema više komentiranja baćena je kost i neka se idioti sada glođu.!!

 • Avatar DZvonimir@KNIN
  DZvonimir@KNIN:

  14.07.2010. u 10:31h Chiller je napisao/la: I da,Zvonimire... -Hrvatska Komunistička stranka nastala je u HRVATSKOJ daleko prije NDH...BTW -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Strasno!

 • Deleted user:

  e moj mesiću lopina si bio i osto i dok je god takvih parazita nikada nama neće bit dobro