Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija: Bohem Devetero optuženih nepravomoćno osuđeno na kazne od uvjeta do zatvora

Sudac: Birajte, hoćete li odgajati dijete ili mu pisati pisma iz Lepoglave

23.10.2009.
u 17:28

Svi okrivljeni nepravomoćno su osuđeni od uvjetnih do zatvorskih kazni.

Imate malo dijete i pred vama je izbor. Možete birati hoćete li biti otac koji će to dijete odgajati ili ćete biti otac koji će tom djetetu pisati iz Lepoglave - kazao je jučer Zdravko Majerović, predsjednik sudskog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda u obrazloženju nepravomoćne presude devetorici koje je USKOK teretio za udruživanje radi krijumčarenja ljudi.

Oduzet novac
Najveću kaznu, tri godine i dva mjeseca zatvora, vijeće je izreklo prvooptuženom Jafaru Zeinaliju, kojem je uz to oduzeto i 44.470 kuna. Željko Sedlić, Beriša Besnik i Mirko Kolar nepravomoćno su osuđeni svaki na po dvije i pol godine zatvora, a Vlora Kolar osuđena je na godinu i pet mjeseci zatvora. Godinu dana zatvora dobio je i Zoran Ostojić kojem se sudilo u odsutnosti, a Mladen Čabraja, Robert Hergold i Danilo Marić dobili su uvjetne osude. Svim optuženima oduzeta je imovinska korist stečena kaznenim djelom.

USKOK je, u akciji Bohem, teretio Zeinalija i Besnika da su se udružili u skupinu, u koju su uključili i ostale, te da su krijumčarili ilegalce. Riječ je bila o dobro organiziranu poslu jer je svatko od optuženih imao svoja zaduženja - jedni su organizirali prihvat, drugi su bili vodiči, treći su smještali ilegalce u sigurne kuće - a sve se odvijalo od travnja do lipnja 2008. Uglavnom su krijumčarili državljane Turske, a po glavi ilegalca naplaćivali su 2000 eura.

Nije se proslavio
- Od vas devet, osam je priznalo djelo. Zeinali, vama se na teret stavlja najviše djela i dobili ste pojedinačno najveću kaznu. Pritvor vam se ukida jer ste nedavno dobili dijete, s obzirom na to da ste oženjeni hrvatskom državljankom te imate ugovor o zakupu s gradom Zagrebom. Sve to svjedoči o vašoj namjeri da nećete bježati, a kao što je rekao jedan od branitelja u ovom postupku, zapravo nemate ni kamo. Novi ste u Hrvatskoj, no do sada se niste proslavili. Iako je za vas traženo protjerivanje, smatram da s obzirom na sve navedeno ne bi bilo u redu jer još imate vremena postati dobra osoba - kazao je sudac Majerović optuženom.

Sudac je u obrazloženju poručio optuženima i da “nedostatak financijskih sredstava nije razlog za činjenje kaznenog djela” te da sada nakon svega imaju mogućnost izbora - normalan život ili povratak u kriminal.

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar beg
beg
08:56 24.10.2009.

pa budan si zar nevidis da meni pusis stoko bezrepa

SH
shitEUshit
19:39 23.10.2009.

Probudite me!!!! Molim Vas ko boga probudite me. NE MOGU VIŠE

ŽA
žare001
12:47 24.10.2009.

ovaj sudac bolje da je svećenik, trebao je to sve kazniti maksimalno, pa neka onda misli sto će raditi u hrvatskoj, a ovaj sudac kao da je prorok, zna njihove osjećaje....mozeš mislit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije