Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLJSKA MORA PLATITI 10.000 EURA NAKNADE

Sud u Poljskoj nemarnom ocu dao djecu jer je majka gej

FILE PHOTO: Gathering in support of the LGBT community in Warsaw
Foto: KUBA ATYS/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
25.09.2021.
u 16:55

Vijećem od sedmero sudaca ESLJP-a predsjedala je naša sutkinja Ksenija Turković

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) presudio je da Poljska mora platiti 10.000 eura naknade majci, 51-godišnjakinji, koja je u postupcima oko skrbništva nad svoje četvero djece bila diskriminirana zbog svoje homoseksualne orijentacije te joj je povrijeđeno pravo na privatan i obiteljski život.

Podnositeljica je nakon 12 godina braka zatražila razvod kad je u 35. godini započela vezu s drugom ženom. Njezini roditelji nisu to odobravali pa su tražili i sudac im je dodijelio skrbništvo nad djecom. Na to se i otac žalio, ali uz odluku o razvodu sud je majci dao puno roditeljsko pravo i skrb nad svih četvero djece.

Otac je potom tražio izmjenu odluke o skrbi. Za rasprave o njihovim roditeljskim sposobnostima postavljeno je pitanje majci je li homoseksualka i je li u vezi sa ženom XY. Sud je tada izmijenio odluku i potpuno roditeljsko pravo dao ocu, a majčino ograničio. Majka se žalila višoj sudskoj instanci da je uvijek ona bila glavna u brizi o djeci, a otac od razvoda nije provodio vrijeme s njima, jer nije koristio pravo na kontakte ili je djecu ostavljao njezinim roditeljima.

Žalba joj je odbačena. Unatoč tomu njezin bivši muž predložio je da joj ipak ostane najmlađe dijete, priznajući da je sin bio povezaniji s njom, odnosno da će njemu biti teško brinuti se o njemu Ostala djeca preselila su k ocu. Potom je majka tražila izmjenu odluke o najmlađem djetetu, a sud je na temelju stručnog mišljenja u kojem se navodi da je majka “pretjerano fokusirana na sebe i vezu sa svojom djevojkom” prvo odbio njezinu privremenu mjeru.

I tu je odluku donio sudac koji poznaje njezine roditelje pa je podnositeljica postavila pitanje njegove neovisnosti. Europski sud za ljudska prava (ESLJP) o tomu nije odlučivao jer je zbog proteka vremena (odluke donesene od 2005. do 2008.) to postalo irelevantno. Dan poslije sudac je naredio da joj se dijete oduzme i nekoliko dana poslije sudski izvršitelj je uzeo dijete iz vrtića i predao ga ocu. Viši sud odbio je majčin zahtjev za izmjenom te odluke odlučivši da je za emocionalni i socijalni razvoj 7-godišnjeg dječaka važno da živi s braćom i sestrama, kao i uloga oca kao dječakova muškog uzora.

Majka se uzalud žalila da su o djetetu brigu vodile uglavnom sestre njezina bivšeg supruga, te djed i baka, kao i da je sud propustio uočiti što je u interesu djeteta, uzimajući u obzir homofobne stavove njezina bivšeg muža, koje je prenosio i na dijete, suce i stručnjake. Tvrdila je i da je temeljni razlog sudske odluke bio njezin odnos s drugom ženom, odnosno diskriminacija na temelju seksualnog opredjeljenja.

Ali, uzalud, sudska je odluka potvrđena. Inače, niz udruga (ne samo LGBT) i organizacija angažirale su se kao treća strana u sporu. Vijećem od sedmero sudaca ESLJP-a predsjedala je naša sutkinja Ksenija Turković, a jedino je izdvojeno mišljenje imao poljski sudac Krzysztof Wojtyczek. Većina je zaključila da je podnositeljičina homoseksualnost bila odlučujuća u odluci o skrbništvu nad četvero djece.

U prvom stručnom izvješću zaključeno je da majka može zadržati djecu ako “odlučno ispravi svoja stajališta i isključi svoju partnericu iz obiteljskog života”. I pri drugom mišljenju stručnjaci su majku otvoreno pitali o njezinoj intimnoj vezi sa XY i zaključili da djeca preferiraju živjeti s ocem.

ESLJP je zaključio da su seksualne sklonosti majke dosljedno bile u središtu odluka sudova u svim fazama postupka, iz čega proizlazi da je postojala razlika u tretmanu dvaju roditelja koja se odnosila isključivo na seksualnu orijentaciju podnositeljice, što predstavlja diskriminaciju i povredu Europske konvencije.

>> VIDEO Djevojčica (8) koja je nestala u Njemačkoj nakon godinu dana pronađena u Hrvatskoj

Ključne riječi

Komentara 3

ZI
zimerman
06:04 26.09.2021.

Svaka čast Poljacima ,ako itko sačuva kršćanske vrijednosti to će biti oni

AS
atilla sb 1986
18:30 25.09.2021.

konacno dobre vijesti

BA
bardonkaldian
19:33 25.09.2021.

Gej? To nije hrvatska riječ, a i ne odnosi se na žene. One mogu biti lezbijke, ali ne "vesele".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije