Naslovnica Vijesti Svijet

Sud SAD-a zaplijenio bi tanker u britanskim vodama

Iranska revolucionarna garda, koja je na listi terorističkih organizacija, htjela je, kaže sud, isporučiti naftu Siriji
18. kolovoza 2019. u 12:33 4 komentara 727 prikaza
Iranski tanker Grace 1
Foto: Reuters/PIXSELL

Američki Federalni sud izdao je jučer nalog za zapljenu iranskog naftnog tankera “Grace 1” koji se nalazi u Gibraltaru, britanskom prekomorskom teritoriju u Sredozemlju. Podsjetimo, gibraltarski sud odlučio je u petak osloboditi iranski tanker.

F-16 osam milijarda dolara Američki Kongres podržava prodaju zrakoplova F-16 Tajvanu, Peking prijeti protumjerama

“Sud je donio odluku o zapljeni tankera s cjelokupnom naftom zbog kršenja odredbi međunarodnog zakona o hitnim ekonomskim ovlaštenjima, pronevjere i pranja novca, kao i zbog terorizma”, navodi se u priopćenju američkog Federalnog suda koji obrazlaže da je riječ o nezakonitom pristupu američkom financijskom sustavu s ciljem podrške nelegalnoj isporuci nafte Siriji od strane Iranske revolucionarne garde, koja je na listi terorističkih organizacija.

Iranska revolucionarna garda smatra da je odluka američkog suda o zapljeni iranskog tankera s cjelokupnom naftom zapravo piratstvo zaprijetivši da će uzvratiti istom mjerom s američkim brodovima u slučaju pljenidbe.

'UŽASNA IDEJA' Danski političari ismijali Trumpov interes za kupnju Grenlanda: 'Nadam se da se šali'

Ni Ujedinjeno Kraljevstvo ni Gibraltar nisu još reagirali na nalog za zapljenu broda koji je izdalo američko ministarstvo pravosuđa. Pitanje je kakvu jurisdikciju ima američko pravosuđe na teritoriju Gibraltara, odnosno Ujedinjenog Kraljevstva. “Naš ilegalno zaplijenjeni tanker je pušten. Ta je pobjeda postignuta a da im nismo dali ustupke i rezultat je snažne diplomacije i volje da se borimo za prava nacije”, objavio je na Twitteru glasnogovornik vlade Ali Rabiei.

RBA
INVESTIRANJE JE PRIRODNO
Kako je to živjeti pored Dunje? U svakom slučaju, potaknula me na razmišljanje – koji je moj cilj?

A1 izdvaja za Vas

  • xaron:

    Sud je oslobodio Grace 1 jer nije bilo nikakvog pravnog osnova za zadržavanje broda. EU sankcije prema Siriji ( na osnovu kojih je brod zadržan ) znače da je ograničeno poslovanje - EU - država sa Sirijom, a ne odmosi ... prikaži još! se na poslovanje trećih država ( Irana ) sa Sirijom. Sud nije imao drugog ozbora nego pustiti brod da plovi dalje.

  • admine konjino jedna glupa ust:

    Evo okupator i samoproglaseni policajac svjeta,je poceo i s teroristickim otimacinama.

  • domxerex:

    Kako mislite da će Trum prodavati oružje na bliskom i srednjem istoku ako nema rata!? Nije mi samo još jasan stav rojalističkih sponzora naših samoproglašenih antifa.