Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sud razdvojio afere Hypo i Ina-MOL

U aferi Hypo Sanader je bio pravomoćno osuđen, a tereti se za ratno profiterstvo
22. listopada 2017. u 11:52 6 komentara 578 prikaza
Ivo Sanader
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/7

Dok Ivo Sanader rješava svoje najnovije zdravstvene probleme – prošli je tjedan hospitaliziran zbog povećanih limfnih čvorova – na zagrebačkom Županijskom sudu, kako se neslužbeno doznaje, odlučeno je da se spis Hypo razdvoji od spisa Ina-MOL. Nakon što to bude formalizirano, spis će elektroničkim putem biti dodijeljen sucu koji će suditi bivšem premijeru.

Ivo Sanader Propustio suđenje Ivo Sanader hospitaliziran u KBC-u Zagreb

Različite faze

Sanader je tako trenutačno u situaciji da se protiv njega, kao i koncem 2010. kada je pokrenuta istraga u aferi Fimi media te kada je on uhićen u Austriji, ponovo vodi pet postupaka. Ti su postupci u različitim fazama, a jedini u kojem je donesena presuda, i to nepravomoćna onaj je za aferu Planinska.

U tom slučaju u travnju ove godine nepravomoćno je osuđen na četiri i pol godine zatvora. Ponovljeno suđenje za aferu Fimi media prošli je tjedan zbog Sanaderovih problema sa zdravljem odgođeno do 7. studenog. Zbog istog razloga prošli je tjedan odgođeno i pripremno ročište u aferi HEP-Dioki, gdje mu je suoptuženik Robert Ježić. Što se tiče afere Hypo, ta je optužnica do odluke o razdvajanju bila pripojena predmetu Ina-MOL. U tom se predmetu gotovo ništa nije događalo od srpnja 2015. kada je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu kojom je Sanader bio osuđen na osam i pol godina zatvora.

Ivo Sanader
1 / 22
Zagreb: Svjedočenjem Jadranke Kosor nastavljeno suđenje u aferi Fimi media

Nakon što se spis vratio na zagrebački Županijski sud, pripojena mu je i u međuvremenu podignuta optužnica protiv Zsolta Tamasa Hernadija, Hrvatskoj nedostupnog šefa MOL-a. Njegova obrana tražila je da spis bude preveden na mađarski, a o tom zahtjevu Vrhovni sud odlučivao je gotovo godinu i pol dana ne odlučivši praktički – ništa. Konkretnije, Vrhovni sud zaključio je da se trebaju prevesti samo bitni dijelovi spisa, a što je bitno, a što ne, trebao je odlučivati raspravni sudac. No raspravni sudac o tome nije ni stigao odlučiti jer se prvo zapetljala priča o ponovnom raspisivanju EUN-a za Hernadija, a zatim je i zagrebački Županijski sud odlučio Europskom sudu pravde u Luxembourgu postaviti tzv. prethodno pitanje kojim bi se jednom za svagda razriješio Hernadijev pravni status.

Dvije godine loptanja

Naime, Mađari tvrde da se njemu u Hrvatskoj ne može suditi jer mu je u Mađarskoj već suđeno za isto djelo. Problem je te argumentacije što se Hernadiju u Hrvatskoj sudi zbog davanja mita, dok mu je u Mađarskoj bilo suđeno i oslobođen je za sasvim drugo kazneno djelo. Zbog upita poslanom Europskom sudu pravde, suđenje Sanaderu za afere Hypo i Ina-MOL formalno je bilo prekinuto dok se o tome ne odluči. No USKOK i obrane žalili su se na odluku o prekidu, a njihove je žalbe nedavno uvažio Vrhovni sud. I tako, nakon gotovo dvije godine loptanja na relaciji Županijski sud – Ustavni sud – Vrhovni sud, spis se konačno vratio raspravnom sucu. I tada je odlučeno da se afere Hypo i Ina-MOL razdvoje jer nisu vezane istim činjeničnim opisom niti bi se trebali saslušavati isti svjedoci. Učinjeno je to kako bi se barem jedan od ta dva predmeta što prije okončao jer, kako sada stvari stoje, vrlo je izgledno da bi priča o Hernadiju i MOL-u, dok se riješe sve pravne zapetljancije, mogla otklizati u zastaru. Što se tiče afere Hypo, Sanader je u tom slučaju optužen za ratno profiterstvo, a priča se vrtjela oko toga da je krajem 1994. i početkom 1995. uzeo 3,6 milijuna kuna provizije od Hypa, u vrijeme dok se s tom bankom pregovaralo o kreditu za kupnju zgrade veleposlanstva.

Robert Ježić Afera HEP-Dioki Ježić na pitanje hoće li vratiti 5 milijuna eura: Naravno da hoću Zagreb: Svjedočenjem Jadranke Kosor nastavljeno suđenje u aferi Fimi media Burna reakcija Pogledajte žustru raspravu Ive Sanadera i Jadranke Kosor u sudnici Zagreb: Svjedočenjem Nine Badrić nastavljeno je suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu Fimi media Nina Badrić: Za 10 nastupa dobila sam 10.000 eura

Sve optužnice

Afera Planinska
To je jedini postupak protiv bivšeg premijera koji je za sada okončan, i to samo nepravomoćno. U travnju je osuđen na četiri i pol godine zatvora, a slijedi žalba na presudu.

Afera Fimi media
U tijeku je ponovljeno suđenje koje je sada prekinuto do 7. studenog. Uz Sanadera je optužen i HDZ. Bio je osuđen na 10 godina zatvora, no presudu je ukinuo Vrhovni sud.

Afera HEP- Dioki
Optužnica je podignuta krajem 2012., no suđenje nije počelo. Suoptuženi su Ivan Mravak, koji je u međuvremenu umro, te Robert Ježić. Spis je u fazi pripremnog ročišta.

Afera Hypo
Ta je presuda zajedno s onom za Ina-MOL bila pravomoćna i Sanader je već bio na izdržavanju kazne, no u srpnju 2015. ukinuo ju je Ustavni sud

Afera INA-MOL
Priča o prodaji Ine zapetljala se zbog Zsolta Tamasa
Hernadija, šefa mađarskog MOL-a, koji je Hrvatskoj nedostupan i takav će vrlo vjerojatno ostati

Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
komentirala je
Nakon što je sve rasplakao s pjesmom njezina oca, javila se i Ella Dvornik
 • Avatar 123456
  123456:

  gotovo pa jedini problem u mojoj Domovini je korumpirano sudstvo od najnižeg do ustavnog!!!

 • Deleted user:

  dajte mu mir-vlast i sudovi u ovoj državi su kompromitirani ne nalazi se na vidiku netko pošten ne radite troškove bez veze

 • Petarstijena-HR:

  HR novinari mogu jako puno naučiti o borbi protiv korupcije od rumunjskih kolega novinara i institucija, u sve to treba uključiti institucije EU da nadgledaju HR pravosuđe i policiju u koje građani nemaju povjerenje!