Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
\"nije učinio ništa

Sud oslobodio islandskog premijera: Nije kriv za krizu

'The Minister of Foreign Affairs of Iceland, Geir H. Haarde   '
''
Autori: mvi/VLM, T. L./VLM
23.04.2012.
u 11:07

Da je bio proglašen krivim za neuspjeh obuzdavanja bankarskog sektora, Geir Haarde mogao je biti osuđen i na dvije godine zatvora

Bivšeg islandskog premijera Geira Haardea (61) sud je danas oslobodio optužbe za neuspjeh obuzdavanja islandskog bankarskog sektora prije kraha 2008. i početka financijske krize. Sud ga ipak smatra odgovornim po jednoj od četiri točke optužnice - jer je propustio obavijestiti ministre o mogućim posljedicama, no zbog tog mu prekršaja neće biti izrečena zatvorska kazna.

Da je bio proglašen krivim, mogao je dobiti i do dvije godine zatvora.

Haarde je jedini političar u svijetu kojemu se sudilo zbog nemara i uloge u financijskoj krizi. Bivši islandski premijer snažno je zanijekao ikakvu odgovornost.

– Iskreno, nadam se da će ga osuditi i da će završiti u zatvoru jer je godinu dana prije kraha bilo jasnih znakova upozorenja, a on nije učinio ništa – kazao je Hordur Torfason, aktivist koji je kao reakciju na krizu organizirao brojne prosvjede na Islandu, javlja Reuters. Upravo je Torfasonov aktivizam pomogao svrgavanju vlade desnog centra početkom 2009., a dodao je da bi osuđujuća presuda donijela zadovoljštinu islandskom narodu.

Ključne riječi

Komentara 4

CR
CrveniŠkembo
15:33 23.04.2012.

Da sam na njegovom mjestu ja bih se branio tako sto bih za krizu optuzio Rothschilda i cijone kao dokaz prilozio bih komentare vecernjeg lista a kao svjedoke doveo bih Marsija, Iglu i Larisu (larisu da ispunim ovu obaveznu kvotu zene u svim tjelima, neznam moraju li zene i medju rudarima biti ravnopravno zastupljene)

SP
spartak
16:13 23.04.2012.

Kad bismo mi tako sudili našim političarima u posljednja dva desetlječa, ne bi dovoljan nbio ni cijeli jedan novi Remetinec.

Avatar ukurtapash
ukurtapash
21:17 23.04.2012.

@spartak cekaj da prode minimalno 60-70 godina od zadnjeg rata, pa cemo i mi mozda jednog dana biti tako uredeni i skockani kao na zapadu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije