Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ivo Sanader nakon izlaska iz Remetinca otišao kući: Politikom se više ne bavim!

Zadovoljan sam kako se postupalo sa mnom u zatvoru, kazao je Sanader po izlasku iz zatvora
25. studenoga 2015. u 19:20 306 komentara 39830 prikaza
Ivo Sanader
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/41

Ivo Sanader izašao je iz zatvora u Remetincu gdje su ga prvi dočekali njegovi odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković. Po izlasku se obratio medijima. 

 – Ne znam nijedan slučaj na kojemu se čovjeku sudi u pet različitih postupaka. Da se to spojilo, ja bih bio na slobodi. Ako protiv jednog čovjeka postoje postupci koji se vode i na samo dva suda, oni se spoje i prebace na jedan sud. To nije učinjeno kod mene i to je kršenje mojih ustavnih prava. Nisam ogorčen, ali sam nezadovoljan da se nešto tako može dogoditi. Politiku neću komentirati, njome se više ne bavim. Koncentrirat ću se na postupke. Zadovoljan sam kako se postupalo sa mnom u zatvoru – kazao je Sanader po izlasku iz zatvora i dodao kako je protiv njega montiran politički proces za koji odgovornom smatra Jadranku Kosor. 

 – Ono što sam govorio u sudnici, iza toga stojim. U to vrijeme, kad sam dao ostavku, rekao sam da stranka ne ide dobro i da ćemo izgubiti izbore. To se i dogodilo. Najavio sam da ću se jače angažirati u stranci, sazvano je Predsjedništvo i izbačen sam iz stranke. Kosor je nazvala Bajića i zatražila moj kazneni progon,a on ju je morao poslušati –  kazao je Sanader. 

Upitan je li ukrao novac, kazao je kako ništa nije dokazano. Dodao je i kako nema političkih ambicija te kazao kako će sutra nastaviti pripreme za nastavak procesa. 

Sanader je u pratnji odvjetnika Gorana Suića oko 19 sati stigao kući u Kozarčevu ulicu. Iako ga je dočekao veliki broj novinara, izjave nije davao.

Podsjetimo, Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda danas je ukinulo istražni zatvor za bivšeg premijera Ivu SanaderaPušten je na slobodu bez ikakve jamčevine i mjera opreza, a na tu odluku Uskok je najavio žalbu.

Ispred Remetinca Sanaderov izlazak čekale su brojne novinarske ekipe, a među njima je i jedna mještanka koja je rekla da je čekala Sanadera svaki put kada je bio najavljen njegov izlazak. Ona smatra da Sanader nije kriv, da ima i većih lopova od njega te da je on pametan čovjek kojega treba pustiti na slobodu. Neki vozači trubili su prolazeći pokraj Remetinca, a neki su čak i izašli iz automobila kako bi snimili selfie ispred zatvora. 

Ispred Remetinca okupili su se i mladići s transparentom "Ćaća, dica te tvoja čekaju" koji su rekli da čekaju Ćaću, što je popularni Sanaderov nadimak, da ih vodi u bolji svijet.

Sanaderu je podršku došao dati i jedan muškarac u plavom šuškavcu s logom HDZ-a koji je rekao da nije član te stranke, već samo simpatizer.

– Čekam premijera da izađe jer će on za mene uvijek biti premijer – rekao je.

Došao je i svjetski poznati američko-ruski "youtuber" Vitaly Zdorovetskiy, koji ovih dana boravi u Hrvatskoj, a koji se naslikavao ispred zatvora.

"Apsolutno zakonski neutemeljeno"

Odvjetnici Jadranka Sloković, Čedo Prodanović i Goran Suić kazali su da je temelj za Sanaderovo puštanje na slobodu odluka Ustavnog suda.

– Iz te odluke proizlazi da nema opasnosti od bijega te da ne postoji nijedan drugi razlog za određivanje istražnog zatvora – kazala je Sloković.  

Zamjenica ravnatelja Uskoka Željka Mostečak kazala je da je Županijski sud ukinuo istražni zatvor pozivajući se isključivo na odluku Ustavnog suda, koju tužiteljstvo iščitava na "malo drukčiji način".

– Smatramo da je ukidanje istražnog zatvora apsolutno zakonski neutemeljeno. Naravno, imamo mogućnost žalbe višem sudu, ali nažalost kao "džoker" nemamo ustavnu tužbu – kazala je Mostečak.  

Glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić pojasnio je da će Sanader izaći iz Remetinca nakon što se napisana odluka izvanraspravnog vijeća dostavi u zatvor, a on se razduži i obavi potrebne formalnosti.  

Odluka je uslijedila nakon što je Ustavni sud u utorak zaključio da je Vrhovni sud Sanaderu nezakonito produljio istražni zatvor kada je 30. rujna 2015. ukinuo nepravomoćnu prvostupanjsku presudu u slučaju Fimi media.

Na odluku izvanraspravnog vijeća nezadovoljna strana ima pravo žalbe, ali ona ne odgađa izvršenje.

Prema odluci Ustavnog suda, osporeno rješenje Vrhovnog suda o produljenju istražnog zatvora prestaje važiti najkasnije 30. studenoga 2015. u ponoć ako do tog vremena nadležni sud ne donese novo rješenje o produljenju istražnog zatvora "zasnovano na dostatnim i relevantnim razlozima koji mogu opravdati oduzimanje njegove slobode", ili "novo rješenje o određivanju mjera opreza radi osiguranja prisutnosti podnositelja pred sudom, bez istodobnog oduzimanja slobode". 

Ustavni sud je u utorak podsjetio da je u određivanju istražnog zatvora za Sanadera nakon ukidanja nepravomoćne presude za Fimi mediju Vrhovni sud obrazlagao kako je Sanader u istražnom zatvoru u postupku Fimi-media proveo ukupno sedam mjeseci, ne uzimajući u obzir paralelne postupke (Hypo i Ina-MOL) u kojima je u zatvoru proveo ukupno 25 mjeseci.

Odustali od Krsnikova ureda

Vrhovni sud je, međutim, istodobno protumačio da to što Sanader u postupku Fimi-media nije bježao iz zemlje ne može biti dostatan argument da ponovno neće pobjeći, jer je većinu trajanja tog postupka proveo u zatvoru određenom u drugim, paralelnim postupcima.

Ustavni suci zaključili su da je riječ o pravnoj nedosljednosti, odnosno da bi vrijeme ukupno provedeno u istražnom zatvoru, ako ga se uzima kao argument u prilog tezi da postoji opasnost od bijega, u obzir moralo uzimati i kada se utvrđuje ukupno trajanje istražnog zatvora. 

Neposredno prije objavljivanja odluke Ustavnog suda Sanaderova je obrana odustala od prijedloga da se kao jamstvo za izlazak bivšeg premijera iz istražnog zatvora založi i ured odvjetnika Krešimira Krsnika. Obrana je u ponedjeljak sudu umjesto založnog prava na trećinu Sanaderove obiteljske kuće u Kozarčevoj, koja nije imala urednu dokumentaciju, kao jamstvo ponudila Krsnikov šesterosobni stan u Boškovićevoj ulici u središtu Zagreba preuređen u odvjetnički ured. No, od tog je prijedloga odustala uz objašnjenje da "sudski vještak prilikom procjene stana u Boškovićevoj nije uzeo u obzir usporedne cijene gradskog ureda".

Sanader je u Remetincu bez prestanka od studenog 2012. kada mu je izrečena prva, naknadno ukinuta presuda u slučajevima Hypo i Ina-MOL. Prije toga Sanader je zbog bijega krajem 2010. bio pritvoren u Austriji te je nakon izručenja u srpnju 2011. bio u Remetincu do prosinca iste godine kada se, do prve presude, također branio sa slobode uz identičnu jamčevinu od 12,4 milijuna kuna. 

>> Ivu Sanadera pustiti na slobodu ako Županijski sud do idućeg utorka ne riješi pitanje jamčevine

Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici
Nema predaje
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici: Radila sam kao BioManijak
  • Deleted user:

    Sudstvo?... možeš napraviti iz vrbe takvo sudstvo.Ustavni ukida Vrhovnom, Vrhovni Županijskom Županijski Općinskom. Jedan drugom ukidaju presude kao da nisu učili pravo iz istih knjiga i u istoj državi. Sramota.

  • anihani:

    ljudi ne uzbudjujte se ,,mora se mjesto osloboditi za nadolazece ,kresu i druzinu ,,,