Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MALVERZACIJE SA STEČAJEVIMA

Sud odlučuje o optužnici protiv suca koji je izvlačenje novca pretvorio u obiteljski posao

Sisak: Sudac Trgova?kog suda Mihael Kova?i?
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/3
17.01.2024.
u 08:16

USKOK  u optužnici Mihaela Kovačića i ostale, među kojima su bili i njegova supruga, sin, brat, šogor... tereti da su od 2008. do 2021. izvlačili novac iz stečajne mase raznih tvrtki, uključujući Željezaru Sisak, Pamučnu predionicu Glina, Generalturist, Tempo...

Izvlačenje novca iz stečaja kao obiteljski posao, zajednički je nazivnik jednoj pomalo bizarnoj priči u kojoj je USKOK optužnicu podigao protiv ukupno 13 osoba, predvođenih Mihaelom Kovačićem, nekada sucem Trgovačkog suda u Zagrebu. Većina optuženika je rodbinski, tazbinski ili prijateljski povezna, tijekom istrage većina je priznala krivnju, a dvoje ih se već nagodilo s USKOK-om. Hoće li tim putem poći i ostali te koliko njih, trebalo bi se znati danas, kada zagrebački Županijski sud odlučuje o toj optužnici.

Do sada su po nagodbi s USKOK-om osuđeni Patrik Kovačić, sina suca Kovačića i Andrija Mažić, suprug Aleksandre Mažić, dugogodišnje suradnice suca Kovačića. Obojica su osuđena na po 11 mjeseci zatvora koji su im zamijenjeni radom za opće dobro te je svaki kažnjen i s novčanom kaznom od po 1000 eura.

USKOK  u optužnici Mihaela Kovačića i ostale, među kojima su bili i njegova supruga, sin, brat, šogor... tereti da su od 2008. do 2021. izvlačili novac iz stečajne mase raznih tvrtki, uključujući Željezaru Sisak, Pamučnu predionicu Glina, Generalturist, Tempo... Sistem je bio jednostavan. Po Kovačićevom nalogu ostali su optuženici na svoja ili tuđa imena otvarali račune, neki su se predstavljali i kao direktori tvrtki koje potražuju novac  iz stečajne mase. Kada bi novac na te lažirane račune sjeo, podizao se po Kovačičevom nalogu te dalje trošio za što je trebalo. Plaćanje troškova po kreditnim  karticama, kupovine kuća, vikendica, automobila, otplate kredita... Radilo se prema optužnici, o oko 10 milijuna kuna, a Kovačić je vrlo detaljno iskazivao o svakoj od USKOK-u spornih transakcija, pojasnivši i gdje je novac na koncu završio.

VEZANI ČLANCI:

- Kriv sam. Za sve za što me teretite. Sve te transakcije sam naložio kao stečajni sudac pa sam kriv i za svu korist koju sam zbog toga ostvario ja ili sa mnom povezane osobe. Radeći kao stečajni sudac shvatio sam da postoje viškovi novca u stečajnim postupcima. Odnosno da je to novac za kojeg nitko neće pitati. Shvatio sam i da bi te viškove mogao usmjeriti u svoju korist i u korist meni bliskih osoba. Došao sam na ideju da u nalozima za takve isplate navedem svoj broj bankovnog računa, ali i bankovne račune drugih meni bliskih osoba. I tako... Što se tiče Aleksandre Maržić, ona je radila po mojim naredbama. Pisala je odluke kojima su se novci usmjeravali na privatne račune drugih pa i njezine majke. Branko i Iva Petanjek, su bili stečajni upravitelji u postupcima u kojima sam  bio stečajni sudac. Znači da je bilo dovoljno da naredim, a oni bi onda usmjerili novac. Prešutni je dogovor bio da i oni mogu uzeti novac stečajnog dužnika ako im zatreba. Što se tiče Željezare Sisak, moja je ideja bila da se novac prenese s poslovnog na depozitni račun koji je bio otvoren kod javnog bilježnika. Kada je trebalo napraviti uplatu ili isplatu dao bih Petanjeku nalog da to učini. Rekao  bih mu sumu i na koji račun da novac sjedne. Čujte, ja sam prekvalificirani stručnjak da  ne bih bio svjestan da sam radio nešto što nije dopušteno. Mogu reći i da se kajem, no nisam siguran da će mi netko to i povjerovati... - kazao je u obrani Kovačić.

Još su optuženi Kovačićeva supruga Ivanka Kovačić, brat Jurica Kovačić, šogor Krunoslav Haramustek te Ivan Prpić, nećak Kovačićeve supruge. Zatim slijedi druga skupina optuženika koja je povezana s Aleksandrom Mažić, koja je bila voditeljica njegovog ureda u vrijeme dok je bio predsjednik Trgovačkog suda u Sisku, dok je na Trgovačkom sudu u Zagrebu bila voditeljica zajedničke pisarnice. Optuženi su joj majka Branka Rajković i brat Nenad Rajković. Među optuženicima su i stečajni upravitelji, inače otac i kći Branko i Iva Petanjak, te Vlasta Jagarčec Gajda.

Kovačić je uhićen u veljači 2021., a nekoliko dana prije uhićenja poslalo je zahtjev Državnom sudbeno vijeću (DSV) tražeći da ga se razriješi dužnosti, pa sudac  nije od travnja 2021.

VIDEO Priveden mladić koji je osumnjičen da je brutalno pretukao maloljetnika u Slavonskom Brodu

Komentara 2

Avatar anlaser
anlaser
08:36 17.01.2024.

Ovakvi stečajevi u Hrvatskoj nisu bizaran slučaj već gotovo pravilo .Od dugogodišnjih stečajeva su koristi imali samo Upravitelji (i društvo za podršku) koji su primali velike naknade zbog kojih nisu imali interes provesti stečaj do kraja .Neki su to pretvorili u obiteljski biznis zahvaljujući institucijama koje neradom dozvoljavaju pljačku državne imovine .

Avatar barba_barba
barba_barba
10:28 17.01.2024.

OPG Kovačić

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije