Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STOP GMO-u

Sud EU zabranio krumpir kemijske kompanije BASF

krumpir
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/VLM
14.12.2013.
u 12:21

Protiv genetički modificiranog krumpira digli su se poljoprivrednici, potrošači, zaštitari okoliša u mnogim zemljama Unije

Sud Europske unije poništio je odluku Europske komisije kojom je 2010. dopušten uzgoj i prodaja genetički modificiranog krumpira njemačke kemijske kompanije BASF. Krumpir pod imenom Amflora mogao se koristiti za ishranu životinja i u industriji, kao škrob za proizvodnju papira, ali ne i za ljudsku prehranu.

Iako presuda o Amflori dolazi godinu dana prekasno jer je lani u prosincu BASF povukao proizvod s tržišta zbog iznimnog negodovanja poljoprivrednika, potrošača, zaštitara okoliša nekih država (prije svega Mađarske, Francuske, Austrije i Poljske), ipak otvara pitanja mnogima kontroverznoj proceduri odobravanja GMO-a. Zeleno svjetlo za uzgoj i trgovinu Almflore bio je jedan od prvih poteza tadašnjeg povjerenika za zdravstvo Johna Dallija. Prije krumpira samo je genetički modificirani kukuruz dobio dozvolu za uvoz u EU. Dalli je karijeru završio ostavkom nakon što je Europski antikorupcijski ured OLAF otkrio da je jedan poduzetnik svoje veze s Dallijem pokušao iskoristiti za izvlačenje novca od duhanske industrije.

>>Europska komisija: Svaka će zemlja odlučiti želi li sjeme GMO

Ključne riječi

Komentara 8

CI
cicibela
14:54 14.12.2013.

Zoran Milanović je u ožujku 2012. daleko od očiju javnosti donio Uredbu o korištenju GMO-a u Hrvatskoj. Uredba je objavljena u Narodnim novinama br. 39/2012. Veliki vođa je potpisao da se GMO proizvodi u Hrvatskoj ne moraju označavati kao takvi. Radi se o GMO modificiranom kukuruzu, odnosno njegovom sjemenu i GMO modificiranom pamuku, koji se do tada po prethodnoj uredbi nisu smjeli uvoziti u Hrvatsku.

ZA
zagorec1
13:45 14.12.2013.

hvala bogu da se konacno netko pobunio protiv tog trovanja covjecanstva!!!

LE
LethalCro
15:08 14.12.2013.

Bolje da neznamo kaj jedemo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije