Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTVRĐENA OPTUŽNICA

Posavec u izbornu godinu ulazi kao - optuženik

Čakovec: Matija Posavec službeno objavio novu kandidaturu za župana nakon uhićenja
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/4
29.02.2024.
u 14:46

Zbog priznanja odmah po privođenju na USKOK i podnošenja ostavke, Posavec ni dana nije proveo u Remetincu već se branio sa slobode. No kasnije se predomislio i oko ostavke i oko priznanja

 

Matija Posavec, župan međimurski, u predstojeću izbornu kampanju, ući će kao - optuženik. Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda je protiv njega te Josipa Kobala i Milorada Novkovića potvrdilo optužnicu koju je USKOK podigao u svibnju 2022. No kako to obično biva u ovakvim slučajevima, obrane su tražile izdvajanje nekih dokaza kao nezakonitih, što im je bilo odbijeno. Odluku optužnog vijeća je potvrdio Visoki kazneni sud (VKS), potvrdivši da su prikupljeni dokazi zakoniti. Nakon toga se lani tri sjednice optužnog vijeća nisu održale jer je netko bio bolestan ili je dostava poziva bila neuredna. Na koncu, optužnica je ipak postala pravomoćna, pa se može očekivati i da će suđenje početi u skorašnje vrijeme.

USKOK Posavca i ostale tereti za trgovanje utjecajem, primanje i davanje mita, a hoće li činjenica da je optužen, Posavcu smetati kod njegovih birača, tek će se vidjeti. Zadnji put, kada je dao ostavku nakon što je u rujnu 2021. uhićen pa poslije toga uhićenja ponovo išao na izbore, to im nije smetalo jer je premoćno pobijedio. Inače, Posavčevoj obrani bio je sporan prvi iskaz koji je dao USKOK-u nakon uhićenja u rujnu 2021. kada je priznao to za što ga se tereti, e-mail kojim je tada podnio ostavku na mjesto župana te snimke tajno snimljenih razgovora. Njegova je obrana tvrdila da je riječ o nezakonitom dokazima. Posavec je tvrdio da je priznanje tijekom prvog ispitivanja u USKOK-u dao pod prisilom te je tvrdio da je njegova ostavka nakon privođenja u USKOK bila rezultat nedopuštenog psihičkog pritiska na njega. Zbog priznanja odmah po privođenju na USKOK i podnošenja ostavke, Posavec ni dana nije proveo u Remetincu već se branio sa slobode. No kasnije se predomislio i oko ostavke i oko priznanja. Što se ostavke tiče, išao je na nove izbore i premoćno pobijedio. A što se priznanja tiče, iznio je novu obranu, u kojoj je tvrdio da nije počinio to za što ga USKOK tereti. I sada u optužnici postaje dva njegova iskaza, odnosno dvije obrane.

VEZANI ČLANCI:

USKOK Posavca tereti da je od Josipa Kobala primio 10.000 kuna mita kako bi Kobalu omogućio da i dalje ostaje u Upravnom vijeću županijskih cesta. Osim za primanje mita Posavec se tereti i da je preko Milorada Novkovića zaposlio dvije službenice na nezakonit način. Kako su Posavec i Kobal odmah nakon uhićenja priznali za što se terete bili su pušteni da se brane sa slobode, dok je Novković jedno vrijeme proveo u Remetincu. Kobal je pak priznao da je Posavcu dao 10.000 kuna, no tvrdi da je to bila donacija za stranku a ne mito. Posavčeva obrana sada je tvrdila da u to vrijeme još nije bio župan pa da nije mogao počiniti djelo za koje se tereti, no sud im argumentaciju nije prihvatio.

GALERIJA Splićani održali prosvjed nakon šokantnog ubojstva Luke (22)

Čakovec: Matija Posavec službeno objavio novu kandidaturu za župana nakon uhićenja
1/30
Ključne riječi

Komentara 5

MA
Makbe
16:11 29.02.2024.

Čija je to sada afera isto kao i ona Vojkovićeva za krivotvorenje dokumenata i uzimanje nepripadajućih subvencija za tulipane? Nije HDZ-ova, znači ničija???

Avatar Moodleen
Moodleen
13:14 29.02.2024.

Da je v HDZu to bi bilo bar sedam put istaknuto, ovak ništ...

DO
Domi
13:00 29.02.2024.

I opet će Međimurci glasati za njega.Udri brigu na veselje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije