Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PISMO Hrvatskih i srpskih pritvorenika međunarodnim i domaćim institucijama

Sud BiH donosi odluke pod utjecajem politike

03.12.2008.
u 23:01

Pritvorenici hrvatske i srpske nacionalnosti pod jurisdikcijom Suda BiH – zatvor Kula uputili su otvoreno pismo međunarodnim i domaćim institucijama u kojem upozoravaju na stalno kršenje ljudskih prava Suda BiH.

“Sude nam - zločinci”
“Osnovni problem je samo postojanje institucije, koju mi optuženi nazivamo AD HOC sud, jer sudi isključivo Hrvatima i Srbima, dok se ratni zločini koje počine Bošnjaci – ne procesuiraju. Naglašavamo da BiH uopće nema vrhovni sud pa je presuda Suda BiH i prvostupanjska i drugostupanjska i konačna.

Voljeli bismo da nam netko kaže gdje je uporište za formiranje ovakve institucije u BiH ako ona ne postoji u Ustavu i Daytonskom sporazumu”, stoji u otvorenom pismu. Činjenica je da u Tužiteljstvu BiH, Sudu BiH i SIPA-i na istragama za ratne zločine rade ljudi koji su počinili ratne zločine za koje ih nitko ne procesuira i ne tereti.

Mogu li pod ovakvim okolnostima te iste institucije raditi pravedno, pitaju se hrvatski i srpski zatvorenici, koji su u otvorenome pismu poslali i potpise 74 zatvorenika.

“Ponovno javno tražimo od Suda BiH da sudi po kaznenim zakonima iz razdoblja kada su navodni zločini počinjeni. Najveće kršenje ljudskih prava je u tomu da se retroaktivno primjenjuju odredbe Kaznenoga zakona iz 2003.

Odgovorno tvrdimo da je Tužiteljstvo BiH pod jakim pritiscima i stalnim manipulacijama SIPE, OSA-e, raznih bošnjačkih Udruga, političara i njihovih stranaka, tako da sudske institucije i Sud BiH samostalno ne odlučuju ni u čemu, već odluke donose pod političkim utjecajima sa strane. Zatvorenici navode kako je Sud BiH potpuno ispolitizirana institucija isprepletena bošnjačkim obavještajnim vezama koje je uspostavio AID, koji djeluje i danas.

Novi štrajk glađu
Sve do sada izrečene kazne namijenjene su običnim policajcima, vojnicima i ponekom zapovjedniku straže pa se postavlja pitanje po kojim kriterijima se izriču kazne visokim vojnim i političkim dužnosnicima kojima Sud BiH dosad nije sudio.

Mi zatvorenici KPZ-a Kula imamo i ozbiljnih problema zbog nedobivanja primjerene zdravstvene zaštite. Ovo je prava slika Suda BiH te iz tog razloga većina zatvorenika KPZ-a Kula najavljuje novi štrajk glađu ne dobijemo li pravo na pravedno i pošteno suđenje”, stoji u pismu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije