Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odluka državnog sudbenog vijeća

Suci Vekić i Krušlin udaljeni na tri mjeseca

Foto: PIXSELL
1/3
01.04.2021.
u 08:30

Zbog druženja sa Zdravkom Mamićem Državno sudbeno vijeće privremeno suspendiralo dvojicu osječkih sudaca, stegovni postupak se nastavlja

Državno sudbeno vijeće (DSV) odlučilo je udaljiti Zvonka Vekića i Darka Krušlina, dvojicu sudaca Županijskog suda u Osijeku, s njihove dužnosti. Ta im je mjera izrečena za sada na tri mjeseca.

Ne dulje od godine dana

– DSV je suce Vekića i Krušlina odlučio privremeno udaljiti s obavljanja sudačke dužnosti, a to udaljenje za sada traje tri mjeseca. To će biti privremeno, dok se ne okonča stegovni postupak, a ako stegovni postupak ne bude okončan u tri mjeseca, udaljenje će trajati do njegova okončanja, no ne dulje od godinu dana – kazao je Darko Milković, predsjednik DSV-a.

Njihovo udaljenje zatražio je Zvonko Vrban, predsjednik Županijskog suda u Osijeku, nakon što je Zdravko Mamić, pravomoćno osuđeni bjegunac od hrvatskog pravosuđa, iz BiH počeo bacati “bombe” na to pravosuđe. Spomenute suce optužio je da su od njega uzimali novac i darove, da im je plaćao putovanja.... Oni su opovrgnuli da su uzeli mito.

Nakon odluke DSV-a, sudac Zvonko Vekić nije odgovarao na pozive, dok je Darko Krušlin poručio da je takva odluka DSV-a bila očekivana.

– Za sve daljnje izjave pitajte mog odvjetnika – kazao je Krušlin koji je na bolovanju već više od tjedan dana. Odluku DSV-a nije htio komentirati ni predsjednik suda Vrban.

– Stegovni sam tužitelj u tom postupku, pa više ništa ne mogu komentirati – objasnio je Vrban.

Suci Vekić i Krušlin s posla su udaljeni od srijede, a kako će se dalje za njih stvar razvijati vidjet će se nakon što bude okončan stegovni postupak protiv njih. Vrban je od suspendiranih sudaca tražio očitovanja. Po onom što je iz tih očitovanja iscurilo u javnost te je objavljeno na Telegramu, suci Vekić i Krušlin su navodno 24. srpnja 2017. bili na maksimirskom stadionu na kojem se igrala utakmica između Hrvatske i Ukrajine. Prema navodima osuđenog Mamića, on ih je tada upoznao, a tvrdio je i da je razgovarao s njima o svom predmetu. Krušlin je inače bio predsjednik sudskog vijeća koje je Mamića osudilo na šest i pol godina zatvora, a tu je presudu nedavno potvrdio i Vrhovni sud. Osuđeni Mamić tvrdi i da je tada sa svoje ruke skinuo sat i dao ga Krušlinu. U svom očitovanju Krušlin je pojasnio da se tada popilo, te da je na povratku u Osijek, shvativši da mu je na ruci Mamićev sat, taj sat odmah odlučio vratiti. Tvrdi da ga je dao osobi koja je s njim bila u vozilu i da je ta osoba sat vratila Mamiću. Sudac Vekić i Krušlin pojavili su se i u Buševcu na nekoj proslavi na kojoj je bio i Mamić, a osuđeni bjegunac tvrdi da se i tada razgovaralo o njegovu predmetu. Prozvani suci, koje Mamić javno optužuje i da su od njega uzeli poveću svotu novca, u svojim su javnim istupima sve navedeno više puta demantirali.

Ispitano 30 ljudi

USKOK-u je Mamić lani u listopadu poslao USB stick sa svojom izjavom. Njegovi navodi da je sucima davao novac, plaćao putovanja, kupovao cipele još se provjeravaju. USKOK provodi izvide, a provjerava i nove Mamićeve optužbe koje on danima objavljuje na svojem Facebook profilu. Do sada je ispitano, kazali su u USKOK-u, 30-ak ljudi, te su tražene provjere i preko međunarodne pravne pomoći. To su zasad razgovori s građanima, a hoće li se pretvoriti u istragu, tek će se vidjeti. Mamićevi navodi za sada nemaju snagu dokaza, a neće je ni imati ne pretoči li on svoje ozbiljne optužbe u službenu izjavu.

VIDEO: Zdravko Mamić o sucima

 

Komentara 2

SS
sokac sa drave
11:19 01.04.2021.

Od samog pocetka skidanja sudaca do gola oni sto bi htjeli da se nista ne mjenja tih sto su uhljebljeni ,tih sto bi rado htjeli ali su nista koristi stalno pisu o bjeguncu od HR pravosudja.Ti sto nas prave ludima a sami su ludi ko tutomraci neznaju da bez pravde nema mira ni za njih uhljebljene.Evo kazu ovi dolaze mutantni i nista od slobode iducih godina .Zaboravili su da ce mamic po potrebi priloziti jes ostrijih stikova i oni isto mutiraju kao i njihov covid 19.

DU
Deleted user
09:44 01.04.2021.

Primat će pola plaće tri mjeseca i onda opet nastaviti po starom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije