Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Suci tuže Vladu jer se umiješala u određivanje njihovih plaća

Riječ je o tome da je Zakonom o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika od ožujka ove godine ukinut dosadašnji način obračuna plaća.
18. rujna 2009. u 21:23 19 komentara 2 prikaza
vlada RH
Foto: Antonio Bronić

Zbog uplitanja Vlade u određivanje plaća pravosudnih dužnosnika, suci se obraćaju Ustavnom sudu tražeći da ukine posljednju izmjenu Zakona kojom si je Vlada uzela pravo da određuje osnovicu prema kojoj će se obračunavati plaće sudaca.

Suci se ne žale na visinu svoje plaće, ali ne žele da temelj za njezino određivanje bude u rukama izvršne vlasti. Riječ je o tome da je Zakonom o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika od ožujka ove godine ukinut dosadašnji način obračuna plaća koji se temeljio na množenju osnovice s koeficijentom.

Osnovica za obračun sudačkih plaća bila je prosječna mjesečna plaća zaposlenih u prethodnoj godini koju je utvrđivao Državni zavod za statistiku.

Taj je sustav plaća u pravosuđu koji je ovisio o hrvatskom prosjeku ukinut i od ožujka vrijedi novo pravilo prema kojemu osnovicu za obračun plaće sudaca i ostalih pravosudnih dužnosnika određuje Vlada, i to posebnom odlukom.

Suci koji pišu prijedlog za ocjenu ustavnosti novog modela za određivanje plaće nositeljima treće vlasti ističu da novi model ne smije ostati na snazi jer znači da izvršna vlast preko plaća ima utjecaj na sudbenu vlast i time narušava načelo trodiobe vlasti.

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće
  • Mladen Miletić:

    Suci tuže Vladu jer se umiješala u određivanje njihovih plaća.. Ako sudstvo profunkcionira onda če najveselije biti kada ih osude i pozatvaraju !

  • Deleted user:

    Bum sve tuzil,dosta mi je niti jedne rijeci pozitivne. Ovaj ukro,ona ponovio isto,treci jos vise.... Lopov do lopova,pajdasi na sve strane. Nitko nista ne radi i svi u penziju. Dopune,dolje,gore,izvrsna,zavrsna,tanka i debela uredba , vlast,vlastela , premijer i presidente kod ... prikaži još! Castra. Dosta mi je drzavne blagajne i debelog bankara.. Dosta mi je sudaca i ruznih sudkinja.. Dosta mi je Slovenaca i Triglava. Jednostavno zelim sa mojim cukecom ici u setnju i da ne vidim ni jednog kriminalca. Dosta mi je turskog haraca .. Dosta mi je turskog zuluma.. Molim vas lijepo pustite narod na miru !

  • Eclipse:

    Onaj tko ima love taj diktira pravila, toliko o neovisnosti sudova.