Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suci pišu prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o plaćama

Suci tuže Vladu jer se umiješala u određivanje njihovih plaća

vlada RH
Antonio Bronić
18.09.2009.
u 21:23

Riječ je o tome da je Zakonom o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika od ožujka ove godine ukinut dosadašnji način obračuna plaća.

Zbog uplitanja Vlade u određivanje plaća pravosudnih dužnosnika, suci se obraćaju Ustavnom sudu tražeći da ukine posljednju izmjenu Zakona kojom si je Vlada uzela pravo da određuje osnovicu prema kojoj će se obračunavati plaće sudaca.

Suci se ne žale na visinu svoje plaće, ali ne žele da temelj za njezino određivanje bude u rukama izvršne vlasti. Riječ je o tome da je Zakonom o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika od ožujka ove godine ukinut dosadašnji način obračuna plaća koji se temeljio na množenju osnovice s koeficijentom.

Osnovica za obračun sudačkih plaća bila je prosječna mjesečna plaća zaposlenih u prethodnoj godini koju je utvrđivao Državni zavod za statistiku.

Taj je sustav plaća u pravosuđu koji je ovisio o hrvatskom prosjeku ukinut i od ožujka vrijedi novo pravilo prema kojemu osnovicu za obračun plaće sudaca i ostalih pravosudnih dužnosnika određuje Vlada, i to posebnom odlukom.

Suci koji pišu prijedlog za ocjenu ustavnosti novog modela za određivanje plaće nositeljima treće vlasti ističu da novi model ne smije ostati na snazi jer znači da izvršna vlast preko plaća ima utjecaj na sudbenu vlast i time narušava načelo trodiobe vlasti.

Komentara 19

MM
Mladen Miletić
22:49 18.09.2009.

Suci tuže Vladu jer se umiješala u određivanje njihovih plaća.. Ako sudstvo profunkcionira onda če najveselije biti kada ih osude i pozatvaraju !

DU
Deleted user
00:06 19.09.2009.

Bum sve tuzil,dosta mi je niti jedne rijeci pozitivne. Ovaj ukro,ona ponovio isto,treci jos vise.... Lopov do lopova,pajdasi na sve strane. Nitko nista ne radi i svi u penziju. Dopune,dolje,gore,izvrsna,zavrsna,tanka i debela uredba , vlast,vlastela , premijer i presidente kod Castra. Dosta mi je drzavne blagajne i debelog bankara.. Dosta mi je sudaca i ruznih sudkinja.. Dosta mi je Slovenaca i Triglava. Jednostavno zelim sa mojim cukecom ici u setnju i da ne vidim ni jednog kriminalca. Dosta mi je turskog haraca .. Dosta mi je turskog zuluma.. Molim vas lijepo pustite narod na miru !

EC
Eclipse
21:59 18.09.2009.

Onaj tko ima love taj diktira pravila, toliko o neovisnosti sudova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije