Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IVO LUČIĆ
Povratak na članak

Suci će se do smrti pitati - što ako smo osudili nevina čovjeka

Vidimo da mu nakon svega kukavice spočitavaju kukavič-luk, dezerteri ga optužuju za bijeg, a hulje se skrivaju iza „legalizma“ kao svoga posljednjeg utočišta

Komentari 265

PP
pp
13:41 03.12.2017.

Prije skoro 50 godina elitna postrojba Britanske vojske, padobranska pukovnija je pucala u mirne, nenaoružane irske civile koji su tražili svoja građanska prav u Sjevernoj Irskoj. Elitna postrojba jedne od najboljih vojski na svijetu sa stoljetnom tradicijom, jedne od velikih svjetskih sila. Ubili nenaoružane civile. Nakon toga je trebalo 27 godina da britanski parlament osnuje parlamentarno povjerenstvo koje je 13 godina istraživalo taj "incident". Na kraju je britanski premijer David Cameron rekao: Krivi smo, sorry, ne bu se ponovilo al ne bute se sad valjda ljutili oko toga. Irci taj dan nazivaju Krvava nedjelja. Tako to rade Englezi. Po kriteriju nazovi Haškog suda, britanski premijer, ministar obrane, unutarnjih poslova, pravosuđa, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Njezinog Veličanstva, kao i zapovjednik Padobranske pukovnije su ratni zločinci. Toliko o vašem "civiliziranom svijetu". Quod licet Iovi, non licet bovi. E pa ja odbijam biti bivol, koliko god se Englezi pravili Englezi...

VL
KT
Kolo_Tg
13:56 03.12.2017.

Vjerujem da ce ih do smrti progoniti časni čovjek Slobodan Praljak, posljednji europski samuraj pokazao je da jos casti ima u Europi..... ako nigdje drugdje onda u malom ali velikom hrvatskom narodu.

VL
KO
komunikolog
13:50 03.12.2017.

U tekstu sve lijepo piše, svatkom tko zna čitati sa razumijevanjem. Ove sitne duše sa svojim komentarima, imaju pravo uživati nad žrtvom. Mogu se rugati, smijati, ali i oni i ovi njihovi idoli će doći pred ogledalo jednog dana. Koliko god vama bio smješan ovaj naslov, vjeruj te, svaki od ovih sudaca će se zapitati ovo pitanje?

VL
PP
pp
13:44 03.12.2017.

Prije 2 mjeseca Američko ratno zrakoplovstvo je u oslobađanju Mosula u jednom Anu pobilo 200 civila. Tehnološki najnaprednije zrakoplovstvo, sa radarima koji vide golf lopticu, sa satelitima iz svemira, gps-om, laserski navođenim raketama i bombama u 2017. u jednom danu pobije 200 civila. Rusko ratno zrakoplovstvo dva tijedna prije toga isto pobije 200 civila u Alepu. Bog zna koliko su Englezi i Francuzi pobili civila u Libiji...njihovu osudu da zaozbiljno primamo?

VL
PP
pp
13:56 03.12.2017.

Marcel Bigeard, general francuskih padobranaca u Alžiru je zapovijedao francuskom snagama. Poznat je po mučenjima, streljanjima civila, priključivanju struje na alžirske testise, odsjecanju istih i guranju u alžirska usta, a navodno su njegovi vojnici iz helikoptera bacali zarobljene Alžirce u Sredozemno more i zvali ih "Bigearovi škampi". Taj način ratovanja toliko se dojmio Amerikance da su francuski generali na West Pointu predavali američkim časnicima o "francuskom načinu ratovanja" koji su primijenili u odnosu prema civilima u Vijetnamu. A francuski general Ausseress se hvalio da su Amerikanci metode iz Abu Graiba naučili od Francuza i da je jako ponosan na to. Zapovjednik američke vojske u Iraku i bivši ravnatelj CIA-e David Petreaus na stolu je držao sliku general Bigearda i govorio da mu je jedan od uzora. Kad je umro slavljen je kao francuski heroj, najpriznatiji ratni zapovjednik padobranaca, francuski premijer Fillon ga je nazvao "primjerom francuskog narodnog duha i karaktera" na komemoraciji u Domu invalida, a New York Times je članak naslovio: Francuski heroj, 93, preminuo. Pitam se Jel tom istom New York Timesu kojem je general Bigeard heroj, general Slobodan Praljak Ratni zločinac? I jeli mišljenje NYT za ista relevantno? Hrvati, ne budite ovce.

VL
DU
Deleted user
14:12 03.12.2017.

Piše na Wikipediji: Nizozemci su pri osvajanju prekomorskih posjeda počinili brojne zločine nad domorocima. Pokolj Acehana na sjeveru Sumatre prilikom nizozemskog osvajanja sultanata Aceh krajem 19. stoljeća jedno je od djela genocida, kao i gotovo potpuno istrijebljenje stanovništva Banda otoka (od 13 000-15 000 preživjelo ih je oko 1000) koje su pobili vojnici Nizozemske istočnoindijske Kompanije uz sudjelovanje japanskih plaćenika i noviji nizozemski pokolj u Rawagedeu za vrijeme indonezijskog rata za neovisnost. Haški sud je ozbiljan koliko i Nizozemska obrana Srebrenice!

VL
IL
ilijan1a
13:27 03.12.2017.

Osudili su nevina čovjeka! Generale počivao u miru božjem. U Hercegovini ćeš vječno živjeti!

VL
ST
stefj
13:53 03.12.2017.

Uh patetika... Suce boli ona stvar za Praljka. Oni su pokupili lovu, spakirali se i otišli, o Praljku su razmišljali 3 sekunde. Osim toga, svi ti suci će ubrzo u mirovinu ili su već davno tamo trebali biti, tako da im je svejedno kakav će biti sudski ili politički epilog svega ovoga... Trebali su se držati činjenica i osuditi pojedince, a ne ići petljati s državama, vladama i sl... To bi vam bilo kao da sud optuži Clintonicu i Obamu za svako kolateralnu žrtvu na svijetu ili Britansku kraljicu za Indiju, Burmu, Pakistan itd...

VL
Avatar Vukomerec
Vukomerec
14:08 03.12.2017.

Glavna pouka: nismo kaznili nikoga za veleizdaju Hrvatske, zato su bez straha to radili i nastavljaju s tom rabotom.

VL
BE
Bel
13:42 03.12.2017.

Nitko od njih se nece nista pitati i jako su dobro znali zasko i koga i kada sude. Nemojte zaboraviti da su to suci suda cija je zemlja direktno odgovorna za pokolj u Srebrenici, pa smo lijepo vidjeli da nitko od tih unproforovih generala nije ni priupitan zasto nisu sprijecili klanje, a kamoli nesto drugo. Prema tome , nema zavaravanja. Pravo je jedno, sud je drugo a pravda je treca stvar.

VL
Avatar jebb
jebb
14:29 03.12.2017.

Ama nece se oni nista pitati. To je bagra bez karaktera, morala i savjesti. Isto kao i njihovi nalogodavci. Isto kao sto im sada odgovara kaos na Bliskom istoku, tako im odgovara i jedan novi sukob na Balkanu. Scena je spremna, treba samo podignuti zavjesu...

VL
BA
bakulušić
14:06 03.12.2017.

Da bi si čovjek postavio takvo pitanje, mora imati - savjest. A oni, da su imali savjest, ne bi donosili ovakvu presudu. I ne bi sudjelovali u ovakvim igrama.

VL
MA
Marko1337
14:39 03.12.2017.

Neka ih i nakon smrti progoni duh Praljka, jer su na smrt osudili nevina čovjeka. a znatno veću krivicu snose domaći izdajnici, krivokletnici mesić, pusić, josipović, orjunaška partija. Domaće izdajnike treba spaliti na lomači.

VL
VO
voda
14:37 03.12.2017.

Čitam na nekim stranim portalima koji nisu povezani s Rusijom i Srbijom i drugim specijalnim interesima da su optužnice bile besmislene, da su naši generali optuženi za konspiracije, zapravo za teoriju zavjere. Da im ništa konkretno nije dokazano u vojnom smislu. Mnogi i vani Praljkov čin doživljavaju kao čin vojnika koji nije dozvolio da ga poraze pokvareni političari i ćatolozi.

VL
PP
pp
14:20 03.12.2017.

Procjenjuje se da je od 500 000 do 1 000 000 iračkih civila izgubilo živote u ratu u Iraku kao posljedica intervencije Američke vojske, 1 do 3 milijuna vijetnamskih civila u Vijetnamskom ratu. Oko milijun Afganistanaca kao posljedica intervencije Crvene Armije. Bas me zanima da li američko veleposlanstvo u Sarajevu koje priznaje ovu zločinačku presudu nazovi haškog suda u kojem nije dokazano da je general Slobodan Praljak ubio iti jednog jedinog civila niti da je naredio ili organizirao ubojstvo iti jednog civila ima mišljenje i o zapovjednoj odgovornosti američkih generala i postojanju UZP-a u Iraku i Afganistanu?

VL
DU
Deleted user
13:38 03.12.2017.

Naravno da ne. Ta senilna starčad s još kojim danom života ne sjećaju se ni što su jutros jeli, a kamoli da su sudili.

VL
BS
@bserver
13:47 03.12.2017.

Praljak je usprkos svim akademskim titulama ispao naivan. Mislio je da se sudi po regulama prava a ne interesne politike igrača iz sjene! Ako su svi video-clipovi koji kruže internetom i prikazuju Šešelja dok mrtav-hladan poziva predsjedavajuće u sudu da mu popuše kur**, a predsjedniku suda nudi "čast" da to prvi učini, onda se nameće zaključak da je to bila mudra strategija! Šešelj je od suda napravio cirkus i bio upućen kući! Možda se tako trebalo postaviti i u ovom slučaju jer "sokratovski" krik Praljka ni približno neće ostati u sjećanju suda kao "poziv" Šešelja da mu kolektivno "puše"!

VL
Avatar white socks
white socks
14:56 03.12.2017.

Dajte molim vas!!? Koji sud?! To nije ni s od suda. Oni su sami sebi skrojili pravilnik o postupanju, tj. kazneni zakon koji nitko nije idobrio. SAMI SEBI! Ni neki parlament, ni UN, nitko nego oni sami sebi. To je apsurd apsurda. Sabrali se, sebi napravili pravilnik po kome će postupati i usput potrošili par milijardi eura.

VL
DU
Deleted user
13:31 03.12.2017.

Osudili su ljude koji su spriječili novi genocid u Bihaću pod pokroviteljstvom UN i Srbije tako da mora ti moraju biti dobro kažnjeni !

VL
DU
Deleted user
14:54 03.12.2017.

Ova presuda donešena je na osnovu toga što u Hrvatskoj imamo kukavice u politici, te kukavice podržavaju svi oni koji sada tobože plaću zbog ovakve presude i sudbeni koja je zadesila Praljka. Lažni domoljubi pokazuju svoje pravo lice.

VL
« 1 2 3 4 5 6 7 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.