Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UHS odlučio

Suci prekidaju 'bijeli štrajk': Odluka uslijedila nakon sastanka s ministrom

Zagreb: Počeo bijeli štrajk sudaca
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
01.02.2024.
u 17:22

Ministarstvo pravosuđa i uprave pozdravilo je odluku Udruge hrvatskih sudaca o obustavi štrajka i nastavku dijaloga o unaprjeđenju materijalnog statusa sudaca

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) donijela je u četvrtak odluku da prekidaju "bijeli štrajk", odnosno da će prekinuti s mjerama upozorenja tijekom kojih rade samo na hitnim predmetima, izjavila je glasnogovornica sudačke udruge Ivana Bilušić

Odluka je uslijedila nakon što su se predstavnici Udruge hrvatskih sudaca, a potom i Udruge hrvatskih državnoodvjetničkih dužnosnika u četvrtak sastali s ministrom pravosuđa Ivanom Malenicom.

Suci i državni odvjetnici su od 22. siječnja do petka 2. veljače ili postizanja dogovora oko plaća pravosudnih dužnosnika odgodili sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim sudskim postupcima, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta.

VEZANI ČLANCI:

Ministarstvo pravosuđa i uprave pozdravilo je odluku Udruge hrvatskih sudaca o obustavi štrajka i nastavku dijaloga o unaprjeđenju materijalnog statusa sudaca.

"Kako je dogovoreno na današnjem sastanku razgovori s predstavnicima Udruge hrvatskih sudaca nastavit će se tijekom idućeg tjedna", poručilo je Ministarstvo te podsjetilo kako su primanja sudaca u mandatu ove Vlade unaprijeđena povećanjem osnovice 2019. godine za 6% i 2023. godine za 13% te korekcijom koeficijenata za pravosudne dužnosnike prvoga stupnja.

"Uz to, višestruko su povećane naknade za dežurstva te naknade za upućivanje sudaca na viši sud. Time je Vlada pokazala spremnost da o otvorenim pitanjima razgovara s predstavnicima sudbene vlasti. Inicijativu o uređenju plaća u pravosuđu pokrenulo je Ministarstvo pravosuđa i uprave krajem 2022. godine u okviru šireg uređenja sustava plaća te od samog početka procesa ima otvoreni dijalog sa svim dionicima. Osnovana Radna skupina za cjelovito uređenje sustava plaća koje uključuje pitanje indeksacije i stupnjevanje plaća pravosudnih dužnosnika nastavit će s radom", zaključuje se.

VIDEO Plenković o štrajku sudaca: 'Povećali smo im plaće za 500 eura. Ne znam tko još dobiva takvu povišicu'

Komentara 13

BJ
bjmaro
17:36 01.02.2024.

Štrajk sudaca poduprla je uglavnom cijela oporba i Pantovčak . Narod protiv i pobjedio . Bravo

Avatar Heisenberg
Heisenberg
18:52 01.02.2024.

Rak rana hrvatske države je uz pljačku i korupciju sudstvo, štoviše pljačka i korupcija su produkt nerada i gotovo poticanja na iste od sudišta. Imamo sudaca po glavi stanovnika više od bilo koje zemlje EU, a banalni slučajevi se razvlače po 20 godina. Za bogatu klijentelu imamo razne Maje Šupe koje izmisle novi olakontni presedan u datom slučaju. Uglavnom Krivosuđe Eu!

Avatar korisničko_ime
korisničko_ime
17:26 01.02.2024.

Znači sve po starom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije