Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stambene subvencije

Pripremljen redomat i za banke, danas stiže svih 1500 zahtjeva?

stanovi
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
04.09.2017.
u 07:00

Subvencije su digle cijene stanova, a neke su banke obećale povlaštenu kamatnu stopu i za klijente koji ne ulove državni novac

Danas bi moglo planuti svih 35 milijuna kuna državnih subvencija za kupnju stana ili kuće. Službeno, zahtjevi za kredite počinju se primati u 7.30 sati, no iz banaka doznajemo da bi njihovi dostavljači već oko ponoći mogli doći pred poslovnu zgradu Zagrepčanke na Savskoj cesti, gdje je smješten državni APN.

Gong neće nadzirati

Subvencije će se odobravati prema redoslijedu zaprimanja zahtjeva, odnosno njihova urudžbiranja u prostorijama APN-a, pa će i bankari, valjda kod nas prvi put u povijesti, stati u red da bi njihovi klijenti upali u igru. Pred APN-om se ipak ne očekuju gužve jer, kad uzmu svoj broj, bankarski će službenici prema tim brojevima ulaziti u zgradu i predavati prikupljene papire. Subvencionirane kredite odobravat će deset banaka, uz kamatu od 3,04 do 3,75 posto.

Neslužbeno se čuje da bi Zagrebačka banka danas mogla predati više od 400 pripremljenih zahtjeva, ostale veće banke po 200, a užurbano se radi i na novim zahtjevima ako slučajno ostane slobodnog mjesta i za utorak. Bankari kažu da je interes za kredite velik, što se na kraju vidjelo i po naglom povećanju tražene cijene nekretnina. Jedna od kandidatkinja za subvencije kaže da su prodavatelji ovo ljeto za svoje stanove tražili i do 200 eura više po kvadratu nego što su tražili početkom godine. Kako bilo, klijentica Erste banke kaže da joj je rečeno da će, ne upadne li u kvotu za subvencije, svima čiji su zahtjevi obrađeni odobriti povlaštene kreditne uvjete, odnosno sniženu kamatnu stopu, besplatnu procjenu nekretnina i oslobađanje od plaćanja naknade za obradu kredita. Premda ih je ministar graditeljstva Predrag Štromar pozvao da nadziru cijeli proces zaprimanja zahtjeva, iz Gonga smo jučer dobili odgovor da njihovi predstavnici neće kontrolirati zaštitare i redomat. Dragan Zelić kaže da Gong od APN-a nije tražio ulazak u zgradu, nego da APN “proaktivno i javno osigura transparentnost procesa” s obzirom na to da je riječ o javnom novcu. Inače, pred kraj samog procesa ministar Štromar odlučio je da će se 75 posto subvencije dodjeljivati za kupnju stana, a 25 posto za kupnju ili izgradnju kuće.

Zaba iznad limita

Također je na 20 posto limitirao maksimalnu svotu subvencije preko jedne banke, što bi najviše moglo pomrsiti račune Zabi pokaže li se točnom informacija da će u APN doći s najmanje 400 obrađenih predmeta. Ovisno o iznosu kredita, prosječna bi subvencija za četiri godine mogla biti oko 10 tisuća eura. 

Komentara 6

Avatar siva_sova
siva_sova
07:53 04.09.2017.

Tehnički gledano država djeli novac, imamo najveće poreze, još se uvode novi, diže se cijena autocesta, struje itd. i sad se djeli novac. Ali dok HDZ dijeli novac znamo gdje novac završava već 10000 puta viđeno...

DU
Deleted user
08:46 04.09.2017.

Nepošetni natječaj. Favorizira se par koji planira kupiti stan. Znam jedan mladi bračni par koji planira kupiti kuću, ali su im rekli da mugu predati zahtjev, ali prvo su na redu oni koji kupuju stan. Igrice države i banaka.

CH
cheguevara
07:41 04.09.2017.

ne nasjedajte na fore. bjezite van drzave mladjario.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije