Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zahtjevi od ponedjeljka

Angažirani zaštitari da nadziru prijave za subvencionirane kredite

Andrej Plenković i Predrag Štromar
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
02.09.2017.
u 13:48

Nijedna banka neće moći dobiti više od 20 posto osiguranih sredstava odnosno više od sedam milijuna kuna

Ministar graditeljstva Predrag Štromar u zadnji je tren promijenio kriterije pod kojima će se od ponedjeljka, 4. rujna, dijeliti subvencije za kupnju stana ili kuće. Za građane koji žele kupiti stan uz pomoć državne subvencije neće biti većih promjena, na snazi su ostali svi zakonski kriteriji, ali Štromar je odlukom preraspodijelio predviđena sredstva tako da će se tri četvrtine godišnje kvote odobravati za kupnju stana, a jedna četvrtina ili 8,7 milijuna kuna za kupnju ili gradnju kuće.

Ponuda i za gradnju kuće

Takva odluka donesena je kako bi se omogućilo sudjelovanje u subvencioniranju i stanovnika iz onih područja RH gdje je slaba ponuda stanova te kako bi se time potaknula ravnomjernija dostupnost korištenja tog Vladina programa, pojasnio je Štromar motive zbog kojih je intervenirao u projekt svog prethodnika Kuščevića.

Druga velika novost odnosi se na uvođenje gornjeg limita za svaku od deset banaka koje su prošle na natječaju. Nijedna banka neće moći dobiti više od 20 posto osiguranih sredstava, odnosno više od 7 milijuna kuna, kako bi se, kaže Štromar, osigurala pravednija raspodjela predviđenih novčanih sredstava. Postavljanje gornjih limita ne ide u prilog velikim bankama, pa je moguće da će iz bankarskih krugova stići i službeni prigovor jer limiti bitno mijenjaju pravila igre i uvjete kreditiranja. Da su to znale prije, banke vjerojatno ne bi spuštale kamatne stope prema tri posto, jer bi se moglo dogoditi da će pripremljenije i veće banke odbijati klijente i slati ih u druge banke, zbog čega kamate više neće biti mamac za klijente. Sve u svemu, ministar Štromar intervenirao je kako bi postigao veću pravednost, a tek treba vidjeti kome će to stvoriti dodatne komplikacije. Brzina i dalje igra veliku ulogu, pa su angažirani zaštitari koji će evidentirati bankare i njihove dostavljače prema vremenu dolaska pred APN, odnosno poslovni toranj Zagrepčanka. Teoretski se može dogoditi da sav novac za svoje klijente pokupi pet najbržih banaka. Kako god bude, to je posao u kojemu će profitirati ljudi koji dobiju desetak tisuća eura državne subvencije.

Bankari nisu najsretniji

K tome, država im je idućih šest godina osigurala povoljnije kreditne uvjete nego što su na tržištu. Upravo zbog toga bankari nisu sretni najnovijim državnim projektom zbog kojega je pao interes za redovite – i za najmanje 20 pa i do 30 posto skuplje – stambene kredite.

U priopćenju od petka Ministarstvo naglašava da su angažirali zaštitare koji će se brinuti o redosljedu dolazaka u poslovnu zgradu APN-a u Zagrepčanki i ispred nje te evidentirati svaku osobu koja pristupi poslovnom tornju, dodijeliti joj redni broj dolaska po kojem će biti ispraćena do prostorija APN-a kad se za to ispune uvjeti odnosno nakon što poslovni toranj otvori vrata. Nadalje, početkom radnog vremena, u 7.30, dostavljači će, po ustrojenom redosljedu zaštitara, jedan po jedan ulaziti u službene prostorije APN-a i dobiti broj po kojem će biti pozivani u prostorije urudžbenog odjela i predati zahtjev. APN je pozvao i GONG da prati tijek postupka zaprimanja zahtjeva.

Komentara 4

MA
Marko1337
15:12 02.09.2017.

Ovo je protuustavna rabota, jer sredstva nisu dostupna svakom građaninu, te će dobiti oni koji su brži, spretniji, mito i korupcioja. Od nekoh koji će dobiti kredite roditelji imaju dvore, trokatnice, vile koje će oni naslijediti, a sirotinja će uplaćivati u proraćun za njih.

AS
antun sklepic
17:07 02.09.2017.

izborni gubitnik a ministar sad neko je glup u ovoj državi

UU
uhljeb u holdingu
18:19 02.09.2017.

Biti će opet lopovluka kad Hrvata pustiš blizu love.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije