Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10 banaka sudjeluje

Otkriveni detalji o subvenciji stambenih kredita. Tko se može prijaviti, kolike su kamate...

stanovi POS
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
28.08.2017.
u 11:32

Ministar Štromar predstavio je kreditne institucije koje će sudjelovati u provedbi Zakona o subvencioniranju stambenih kredita.

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar u 11 sati održao je konferenciju za novinare.

Na njoj je ministar Štromar predstavio kreditne institucije koje će sudjelovati u provedbi Zakona o subvencioniranju stambenih kredita.

– Može se prijaviti svaki građanin mlađi od 45 godina koji nema nekretninu ili ima jednu nekretninu, a želi veću. U tom slučaju mora prodati manju nekretninu. Ovom subvencijom olakšat će se otplata kredita u prve 4 godine. Onima koji u međuvremenu dobiju dijete, produžit će se subvencioniranje kredita za 2 godine. Kamate su sve manje od 3. 75 posto. Imamo 10 banaka, imamo mogućnost davanja kredita u kunama i eurima, rekao je Štromar.

Dodao je da je većina banaka ponudila kamatnu stopu manju od 3,75 posto.

– Zahtjevi se predaju u banku. Ako banka utvrdi kredibilitet, sve šalje u APN. APN prihvaća dokumentaciju i zaprima nalog s datumom kad ga je poslala banka. Objava će biti u narodnim novinama i javnim glasilima u petak. Danas će na stranici APN-a biti objavljene sve banke i tablice. 

Direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Slavko Čukelj rekao je da su primili ukupno 12 ponuda, a potpisali 10 ugovora s bankama.

– APN je sukladno zakonu objavio javni poziv za prikupljanje ponuda. Zaprimljeno je 11 ponuda banaka i jedne kreditne štedne udruge. Ukupno je potpisano 10 ugovora, zadnji u petak. Danas će se na stranici ministarstva objaviti tablica s popisom svih banaka. 

Ministar Štromar dodao je da subvencioniranje traje dok se ne potroše sva sredstva i rekao je kako se nada da će ovo "potaknuti banke da i dalje daju povoljne kredite."

Komentara 23

Avatar ivo587
ivo587
11:41 28.08.2017.

ti krediti jedino pogoduju bankama, a prema ostalima koji žele graditi kuću sa ušteđenim novcem su diskriminatorni. Jednom dijelu se daje novac poreznih obveznika, onom koji misli dizati kredite u bankama, dakle država plaća praktički kamate s našim novcem koje se slijevaju bankama. kako to nazvati nego kriminal.

L3
luka_37
11:46 28.08.2017.

Zaboravili ste napisati da banke kao obvezu traže stalni posao, da roditelji, ako imaju sreće da rade ne mogu biti nosioci kredita za svoju djecu..znači tko može sudjelovati u natječaju..dječica gospode na vlasti koje su uhljebili u državnim i javnim firmama..sigurno ne sirotinja koja radi godinama na privremene ugovore i koji nemaju prosjek plaće dovoljan za podizanje tog kredita..KADA ĆE SE NAROD OSVIJESTITI DA JE TO SAMO JOŠ JEDAN LEGALNOG OBLIKA KRAĐE....

Avatar siva_sova
siva_sova
11:41 28.08.2017.

Uvesti porez na nekretnine tako da se za novu nekretninu plaća 150% više i onda donijeti subvenciju za kredit za tu nekretninu...Ako stavimo plus i minus sve ostaje isto samo su banke sad u plusu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije