Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podravka i slavonka

Stvorio prve hrvatske sorte paprike

paprika
Foto: Ilustracija: Dusko Marusic/PIXSELL
27.05.2015.
u 18:04

Rađanje nove sorte trajalo je deset godina, kaže Zdravko Matotan

Koprivnička prehrambena kompanija jedina je hrvatska tvrtka čije ime nosi neka povrtna sorta. Papriku podravku, od koje se proizvodi poznati ajvar, razvio je tim na čelu s doktorom agronomije Zdravkom Matotanom, kao i sortu slavonku, a to su ujedno i dvije jedine hrvatske povrtne sorte priznate po međunarodnom certifikacijskom sustavu DUS. Sve je počelo 1992., kada je koprivnička kompanija počela proizvoditi ajvar. Rog-paprika kao glavna sirovina tada se uvozila iz Makedonije i Bugarske i bila je skupa.

– Kad smo odlučili krenuti u razvoj vlastite sorte, uspostavili smo kontakt s dr. Vladimirom Fulanović koja je u Banjaluci počela sa selekcijom sjemena, ali je zbog rata izbjegla u Hrvatsku. U bijegu od opasnosti uspjela je, uz osnovne potrepštine, uzeti i spasiti malo sjemena. Zahvaljujući toj suradnji ubrzo je, 1995., registrirana sorta stella, nazvana po kćeri dr. V. Fulanović – objašnjava Matotan.

Selekcijski postupak

No, uskoro su hrvatski proizvođači počeli poluilegalno nabavljati sjeme iz Srbije, i to paprika koje su bile krupnije od stelle, ali su imale dvije mane. Prvo, Podravki kvalitetom nisu odgovarale, i drugo, s njima je stigla i pogubna bolest antaknoza, koja je počinila velike štete. Tim na čelu s Matotanom zato je 1999. počeo sa selekcijskim postupkom kako bi došao do sorata koje bi bile krupnijega ploda te otporne na antaknozu.

– Rađanje nove sorte trajalo je deset godina. Kao jednog roditelja uzeli smo stellu, a kao drugoga jednu sortu koju smo pronašli u okolici Pitomače. Nakon što smo razvili niz potencijalnih sorata, odabrali smo dvije najbolje, tada pod nazivima K-1 i L-31, i godine 2008. poslali ih na testiranje u Mađarski poljoprivredni institut, koji jedini u Europi ima certifikat za takve poslove – kaže Matotan.

Dvogodišnja testiranja u Mađarskoj pokazala su da su dvije sorte rog-paprike različite od svih postojećih u svijetu, da su plodovi jednoliki i da je rod stabilan, što su glavni uvjeti za certifikaciju.

Priznanje ministarstva

I tako je paprika kodnog imena K-1 postala podravka, a ona L-31 slavonka. Ministarstvo znanosti priznalo je rad dr. Matotana i njegova tima kao znanstveni te je koprivnička kompanija na to ime oslobođena plaćanja poreza na dobit u iznosu od 260.000 kuna. No, uštede su za kompaniju mnogo veće.

– Zahvaljujući velikom prinosu zadovoljni su i proizvođači, jer njime kompenziraju stalni rast troškova proizvodnje te pad cijene paprike. Za Podravku, pak, u četiri godine, koliko u proizvodnji koristi dvije nove sorte, uštede iznose oko milijun kuna godišnje – kazao je dr. Matotan.

Trenutačno na pokusnom polju kod Koprivnice raste 30-tak potencijalnih novih sorata, od kojih bi najbolja za nekoliko godina mogla stati uz bok podravke i slavonke.

>> Zarada do 3.500 eura na maloj površini, nema nikakvih ulaganja, a otkup je zagarantiran

>> Evo zašto je dobar kofein i ljuta crvena paprika

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije